$
בארץ

הכנסת המפוזרת פוגעת בביטוח הלאומי: הפסד של 200 מיליון שקל ודחיית תשלומים

סיבובי הבחירות מנעו אישור תקנות שיוסיפו לביטוח הלאומי הכנסות של 100 מיליון שקל בשנה מחברות הביטוח, ויביאו להקדמת תשלומים במיליארד שקל. הטענה נגד האוצר: הסכומים קוזזו בטרם הגיעו מהחברות

שחר אילן 09:1212.03.20

הביטוח הלאומי סופג הפסד של 100 מיליון שקל בשנה מאז פיזור הכנסת ה־20 בסוף 2018, זאת כיוון שהמצב הנוכחי אינו מאפשר למוסד להעביר תקנות המשנות את כללי ההתחשבנות שלו עם חברות הביטוח. בעיה זו מביאה גם לדחיית תשלומים בשווי מיליארד שקל מחברות הביטוח לביטוח הלאומי מ־2019 עד לאחר אישור התקנות. בביטוח הלאומי מאשימים את אגף התקציבים באוצר שכבר קיזז את הסכומים הללו, זאת למרות שבביטוח הלאומי טרם קיבלו אותם מהחברות.

 

ביטוח לאומי משלם פיצויים לנפגעי תאונות דרכים במקום חברות הביטוח ואז תובע אותן, במקום שהמבוטחים יצטרכו לעשות זאת. הפעולה הזאת של כניסה בנעלי מבוטח נקראת שיבוב, כאשר היקף השיבוב ב־2019 עמד על 550 מיליון שקל. מדובר בין היתר בקצבאות שמשלם ביטוח לאומי לנפגעי תאונות דרכים שהפכו לנכים ובפיצויים על תאונות דרכים שהוכרו כתאונות עבודה.

 

מאיר שפיגלר מאיר שפיגלר צילום: אביגיל עוזי

 

לביטוח לאומי יש הסכמים עם חברות הביטוח המעניקים לחברות הנחה של 45%־20% בסכומי השיבוב בתמורה לוויתור על התדיינות משפטית. בפועל התברר שלמרות שהחברות מקבלות את ההנחות הן פונות לבית המשפט. דו"ח מבקר המדינה מ־2017 ביקורת חריפה על ביטוח לאומי, וקבע שהמוסד ויתר ללא הצדקה לחברות הביטוח על מאות מיליוני שקלים. בחוק ההסדרים של 2019, שאושר במרץ בשנה שעברה, הוכנס תיקון שמאפשר למוסד לגבות מחברות הביטוח אחוז קבוע מסכום הפרמיות שהן גובות עבור ביטוחי החובה לרכב. ההערכה באוצר היא שהדבר יגדיל את הכנסות המדינה בכ־100 מיליון שקל בשנה, אך כאמור תקנות אלה לא נכנסו לתוקף בגלל פיזור הכנסת.

 

בביטוח הלאומי נהגו עד כה לבצע את הגבייה מחברות הביטוח בשנה שלפני ההתיישנות. התוצאה של נוהג זה היא פיגור גדול, כאשר השנה האחרונה שעבורה כבר בוצעה גבייה היא 2013. בשל הקדמת התשלום החברות גם אמורות להעביר לביטוח הלאומי את הכספים עבור השיבוב לשנים 2014 ואילך בהיקף של כ־2.5 מיליארד שקל. תשלום ראשון בסך מיליארד שקל כבר היה אמור לעבור ב־2019 אך בגלל שהתקנות לא אושרו הוא לא עבר.

 

בביטוח לאומי זועמים בנוסף משום שהכספים לא הגיעו אליהם ב־2019, אולם האוצר כבר ניכה אותם מהסכומים שהוא מעביר למוסד כהשתתפות בקצבאות. זה לא המקרה היחיד שבו האוצר מנכה לביטוח הלאומי כספים מראש. בחוק ההסדרים של 2019 גם הוקנו לביטוח הלאומי כלי גביה חדשים דוגמת עיקול מכוניות. האוצר ניכה לביטוח הלאומי 200 מיליון שקל ב־2019 אבל בפועל הביאה הגביה תוספת של מיליוני שקלים בודדים.

 

מהביטוח הלאומי נמסר כי: "אגף התקציבים באוצר ממשיך להיאחז בטענה לפיה 'לא ניתן לקדם דבר בשל תקופת בחירות', זאת על אף שהתקנות היו צריכות להיות מועברות לאישור עד אפריל 2018 — למעלה מחצי שנה לפני היציאה לבחירות. מדובר בכספי ציבור והתנהלות האגף בעניין זה משפיעה בין היתר גם על האיתנות הפיננסית של הביטוח הלאומי".

 

ממשרד האוצר נמסר: "החתימה על התקנות דורשת את אישור ועדת העבודה והרווחה, שלא התכנסה מאז חודש דצמבר 2018. עם כינון ממשלה חדשה וחידוש עבודת ועדות הכנסת, יחתמו התקנות והתקציב יועבר".

 

x