$
בארץ

בכיר לשעבר במכון התקנים יואשם בעדות שקר בכפוף לשימוע

מ"מ מכון התקנים לשעבר אילן כרמית יואשם בעדות שקר ובשיבוש הליכי משפט בכפוף לשימוע בפרשת מצלמות המהירות. הפרקליטות: "כרמית העיד בכזב על ניסוים למצלמות שנערכו בהולנד בנוכחות אנשי מכון התקנים". עורך דינו: "משוכנעים שנצליח לשכנע בשימוע לסגור את התיק"

עמיר קורץ 19:0211.03.20

כתב אישום בכפוף לשימוע נגד ממלא מקום מנכ"ל מכון התקנים לשעבר אילן כרמית: פרקליטות מחוז חיפה (פלילי) הודיעה היום לכרמית כי נשקלת העמדתו לדין, בכפוף לשימוע, בגין עבירות של עדות שקר ושיבוש הליכי משפט, בפרשת מצלמות המהירות א-3 (מערכת אכיפה אלקטרונית אוטומאטית, שיועדה לגלות עבירות תנועה).

 

 

 

על פי הודעת הפרקליטות מהיום, בתחילת 2012 כרמית, שהיה אז בכיר במכון התקנים, ערך לבקשת משטרת ישראל, חוות דעת מומחה המתייחסת לאמינות מערכת א-3. בין השנים 2015 - 2017 יחידת התביעות של המשטרה ניהלה בבית המשפט לתעבורה בעכו תיק פלילי נגד נאשם שהואשם בעבירה של נהיגה במהירות שעולה על המותר, ואליו צורפו תשעה תיקים נוספים שעסקו באותן עבירות. במהלך שנת 2016, לצורך הוכחת תקינות תו התקן של מערכת א-3, הוגשה לבית המשפט חוות דעת של כרמית, שלטענת הפרקליטות, "לימים התברר כי הכילה מספר פרטים כוזבים".

 

אילן כרמית אילן כרמית

 

בהמשך לכך, טוענת הפרקליטות, במהלך עדותו של כרמית בבית המשפט נמסר על ידו בכזב, כי הוא נכח ב-10 ניסויי שדה שערכה המעבדה הלאומית בהולנד, וכי ב-490 ניסויים נוספים, נכח עוזרו ממכון התקנים, "זאת, שעה שהתברר שכלל לא נערכו ניסויים כאמור בהולנד וממילא לא נכח כל גורם ממכון התקנים בניסויים שנערכו כביכול".

 

הפרקליטות הדגישה בהודעתה היום,כי "בעקבות חשיפת הדברים ולאחר התייעצות עם הפרקליטות, הודיעה המדינה לביהמ"ש לתעבורה בעכו כי כרמית מסר בעדותו עובדות שאינן נכונות ומסרה לסניגורי הנאשמים את הראיות הנוגעות לכך. בהמשך לכך, זוכו הנאשמים בעשרת התיקים".

 

פרוייקט מצלמות א-3 הוא פרוייקט אכיפת המהירות השאפתני של המשטרה, שספג במשך השנים ביקורות רבות על חוסר יכולתו למנוע תאונות דרכים ועל מידת האמינות של המצלמות. במהלך הליכים משפטיים נגד המדינה שהוביל עו"ד תומר גונן שייצג נהגים שקיבלו דו"חות מהירות שהופקו מהמצלמות, הוא זימן לעדות קבוצה של מומחים ממכון התקנים שהודו לראשונה כי מצלמות המהירות כלל לא נבדקו בניסויים בישראל, והמשטרה הסתמכה על ניסויים בחו"ל. מומחים ממכון התקנים ומהולנד שזימנה מנגד המשטרה לא הצליחו גם הם להוכיח את אמינות המצלמות, כמו גם בדיקה של אנשי הטכניון. בעקבות זאת הורתה הפרקליטות למשטרה בשלב מסוים להקפיא את מתן דו"חות המהירות באמצעות המצלמות. לאחר שמצלמות א-3 הושבתו לשנה הן הוחזרו לשימוש ביולי 2019 והמשטרה שינתה את אופן השימוש בהן.

 

הפרקליטות הזכירה זאת בהודעתה היום וציינה כי "בהנחיית המשנה לפרקליט המדינה לעניינים פלילים, הושהתה פעילות המערכת עד לחודש יולי 2019, אז בתיאום עם פרקליטות המדינה חודשה האכיפה באמצעות המערכת לאחר שנערכו בדיקות מקיפות והתקבלו חוות דעת שמצאו אותה אמינה ומדויקת".

 

התיק נחקר ביחידה לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433.

 

עו"ד ירון קוסטליץ המייצג את כרמית מסר בתגובה: "הצטערנו מאוד לקבל את ההזמנה לשימוע, שכן סברנו כי תיק החקירה ייסגר ללא צורך בשימוע. מכל מקום, אנו משוכנעים שנצליח לשכנע את הפרקליטות בשימוע לסגור את התיק, שכן לא נפל רבב בכרמית".

x