$
בארץ

פרשנות

לוי אבקסיס קבעה: הבחירות הרביעיות בדרך

הודעתה של חברת הכנסת על פירוק השותפות עם העבודה ומרצ, וסירובה לתמוך בהקמת ממשלת מיעוט בתמיכת ח"כים מהרשימה המשותפת, מעמיקה את ה"ברוך" הפוליטי. על הדרך, לוי אבקסיס גם "נקמה" בליברמן

צבי זרחיה 21:4210.03.20

הודעתה הערב (ג') של ח"כ אורלי לוי אבקסיס על פירוק השותפות עם העבודה ומרצ, וסירובה לתמוך בהקמת ממשלת מיעוט בתמיכת ח"כים מהרשימה המשותפת, מעמיקה את ה"ברוך" הפוליטי ומקדמת את הבחירות הרביעיות: ב-8 בספטמבר 2020.

 

לוי אבקסיס בעצם פורשת ממחנה ה-62 שתומך בתוכניתו של בני גנץ, והמהלך שלה טורף למעשה את הקלפים בדרך להקמת ממשלת מיעוט. הסיבה: לגנץ יש היום, על הנייר, רק 56 חברי כנסת שתומכים בממשלה שכזו.

 

אורלי לוי אבקסיס אורלי לוי אבקסיס צילום: חורחה נובומינסקי

 

 

חברי הכנסת התומכים בממשלת מיעוט הם: 31 מכחול לבן (ללא המתנגדים צבי האוזר ויועז הנדל), 6 מהעבודה ומרצ, 7 מישראל ביתנו ו-12 מהרשימה המשותפת. כדי להשיג רוב בכנסת יזדקק גנץ לתמיכת 3 ח"כים מבל"ד - מהלך בעייתי, הן מבחינתו והן מבחינת המפלגה.

 

פרישתה של לוי אבקסיס מהעבודה מהווה מכה קשה ליו"ר עמיר פרץ, שהביא אותה לרשימה למרות הביקורת. הצטרפותה של לוי אבקסיס לרשימת העבודה-גשר החזירה אותה בספטמבר 2019 לכנסת, לאחר שבבחירות שנערכו באפריל 2019 סיעת גשר בראשותה, שהתמודדה באופן עצמאי, לא עברה את אחוז החסימה.

 

בעבודה ידרשו כעת להדיח את פרץ, באם ייערכו בחירות בספטמבר 2020. מי שמוזכר כמתמודד על ההנהגה הוא ח"כ איציק שמולי, שנעלם מהקמפיין האחרון. שמולי נלחם למען הקשישים, אך בקמפיין הרשימה הוצע פרץ כשר חברתי בכיר, לוי אבקסיס כשרת הבריאות וניצן הורוביץ כשר החינוך. את שמולי שכחו בבית.

 

ובחזרה ללוי אבקסיס: שאלת המפתח היא האם הובטח ללוי אבקסיס על ידי הליכוד מיקום ברשימה לכנסת הבאה, ומשרת שרת הבריאות או הרווחה? לוי אבקסיס היא סיעת יחיד והיא יכולה להתמודד ברשימת הליכוד לכנסת הבאה, כפי שהתמודדה במסגרת העבודה גשר מרצ. זאת בניגוד לבחירות שנערכו באפריל 2019, בהן לא יכלה להתמודד עם רשימה קיימת.

 

בשבוע שעבר פירסם כלכליסט שבליכוד הציעו את תמיכת הליכוד וגוש הימין באביה דוד לוי למשרת הנשיאות. הנשיא ראובן ריבלין יסיים את כהונתו ביולי 2021 והבחירות לנשיאות יערכו במליאת הכנסת ביוני 2021. העניין הוא שההצבעה לבחירת הנשיא היא חשאית, וקשה לממש הבטחה שכזו. לוי אבקסיס הכחישה בשבוע בתוקף שעבר את העניין.

 

אשר להנדל והאוזר: הם יכולים להתפצל מסיעת תל"ם ולהקים סיעה נפרדת שתיתמך על ידי מפלגה. כך, אם לא יהיו חלק מכחול לבן בבחירות לנוכח סירובם לתמוך בממשלת מיעוט בתמיכת הערבים, הם יוכלו להתמודד עצמאית עם נדוניה של כספי מימון מפלגות של 5.5 מיליון שקל או להצטרף למפלגת ימינה או אפילו לרשימת הליכוד. האוזר והנדל לא אוהבים את נתניהו והם עזבו את לשכת נתניהו לאחר שהתריעו על הצילומים של נתן אשל.

 

כך או כך, המרוויח הגדול מהמהלך של לוי אבקסיס הוא בנימין נתניהו. נתניהו שלא מצליח להרכיב ממשלה כבר פוזל לבחירות הרביעיות.

 

בהודעתה נקמה לוי אבקסיס גם באביגדור ליברמן, יו"ר מפלגתה לשעבר, אותה עזבה ב-2016 כשהצטרף לממשלת נתניהו. ליברמן כבר הסכים באחרונה לכהן בממשלת גנץ שבה גם היא מכהנת, הוא פועל להקמת ממשלת מיעוט כדי להוציא את נתניהו מהמעון הרשמי בבלפור - ובינתיים הוא יצטרך לחכות.

x