$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מנכ"ל כללית: "משרד הבריאות פועל נכון מול הקורונה - המצב בישראל בשליטה"

פרופ' אהוד דודסון בראיון בלעדי: "שיעור תמותה של 3.4% בסין זה זוועה. חייבים לעצור את המתקפה הזו. כבר הוצאנו על הקורונה 100 מיליון שקל, שאין לנו, אבל לא עושים חישובים כעת. יש לנו שמונה מחלקות עם 30 עמדות בכל אחת. המרפאות ערוכות"

אדריאן פילוט 16:5806.03.20

"אנו פועלים בתיאום מלא עם משרד הבריאות ולפי ההנחיות המאוד נכונות שלו. המשרד מוביל את הנושא נכון ובצורה מאוד מקצועית ויש לו את כל התמיכה שלנו" - כך אומר פרופ' אהוד דודסון, מנכ"ל קופת חולים כללית ומי שאחראי על אספקת שירותי הבריאות של כל ישראלי שני במדינה.

 

לדבריו, "משרד הבריאות אומר בצדק רב - התפקיד שלנו הוא להוריד את ההדבקה ואם תתרחש הדבקה בלתי נשלטת אז שהיא תתרחש הכי מאוחר שאפשר ושהיא תהיה כמה שיותר איטית כדי שכל מערכת הבריאות הישראלית - שהיא בבעיה מבנית - תוכל לעמוד לזה. זו אסטרטגיה נכונה ואנו תומכים בה. יש לדחות את המצב של מגפה ללא שליטה".

 

לגבי הטענות על היסטריה ופאניקה ועל שיתוק הכלכלה, דודסון שב ומדגיש: "אני שומע את מה שמדברים, אבל עדיין אני סבור שהמהלכים הם נכונים. אנו עומדים בפני משהו שיכול להיות כמו מגפה ותחלואה שכמוהו לא ידענו בישראל מעולם. במקום התקפה של טילים וקסאמים אנו על סף התקפה של נגיפים על כל מדינת ישראל. ככה צריכים לראות את זה וככה צריכים להבין את זה. אנו שותפים של המשרד ותומכים בו: אנו חייבים לנסות ולעצור את המתקפה הזו ואת המגפה הזו",  ומסכם: "אתה יודע שאם חס ושלום יגיע אלינו ולא עשינו את מה שאנו עושים - כולם ישאלו 'למה לא התארגנתם? למה לא התכוננתם? למה לא הכנתם את המערכות?' - אז אנו מכינים אותה".

 

לגבי טיפול תרופתי או חיסון, דודסון מציע להוריד את הציפיות: "התקוות הן גדולות מדי, לוקח זמן לפתח תרופה ובוודאי חיסון. שום דבר לא קורה תוך שבועות או חודשים ספורים. התרחיש האופטימי ביותר מדבר על שנה או שנה וחצי אפילו וגם זו תחזית אופטימית. כל הערכה אחרת - איננה ריאלית. זה לא מה שכרגע יכול לעצור את הדאגה הגדולה שלנו במה שעשוי לקרות ממש בקרוב".

מנכ"ל כללית, פרופ' אהוד דודסון מנכ"ל כללית, פרופ' אהוד דודסון צילום: יאיר שגיא

 

 

דודסון גם מתייחס להערכות לפיהן המצב עלול להידרדר לאיסור על שימוש בתחבורה ציבורית וסגירת מוסדות ציבור: "אתה מדבר על צעדים של 'דיסוציאציה חברתית'. קרי, לגרום לאנשים פחות ופחות לפגוש אנשים אחרים ואמצעים אלו בהחלט יכולים להיות קיימים בארסנל האפשרויות של משרד הבריאות. זה תלוי ואם יהיה איבוד שליטה, קרי, נדבקים שאנו לא יודעים ממי הם נדבקו. אסור לשכוח כי התפרצות של מגפה כזו יכולה לקחת שבועות ספורים ואני מזכיר כי שיעור ההדבקה מכפיל עצמו כל שבוע. אצלנו עדיין נמוך מאוד ביחס לעולם - וזו הוכחה נוספת שהמודל הישראלי מצליח.

 

דודסון גם מוכן לחשוף את היערכות הקופה לשלב הנוכחי ובעיקר לבאים: "אנו פועלים בשלושה רובדים: הבתים (מבודדי הבית), הקהילה ובתי החולים. בבתי החולים קלטנו כבר שני חולים והם מאושפזים לבד בחדר עם תת לחץ - דבר שמונע הפצת הגורם המדבק, במקרה הזה הנגיף. מדובר בבידוד ברמה גבוהה מאוד. דודסון חושף כי הוא כבר ערוך מוכן לקבלה של מאות חולים: "כל אחד משמונה בתי החולים שלנו כבר הכין מחלקה אחת שלמה לקורונה, כאשר בכל אחת מהמחלקות יש מקום לכ-30 חולים. אבל במידת הצורך, נכין מחלקה שנייה לקורונה, וגם מחלקה שלישית". קרי, כבר עתה בתי חולים של הכללית יכולים לקלוט כ-240 חולים כאשר כעת ישנם רק 17 חולים בכל רחבי הארץ. נזכיר כי בית חולים בלינסון ומאיר - השייכים לכללית, כבר קיבלו שני חולי קורונה.

 

דודסון תומך נחרץ של מדיניות המשרד ופוסל באופן מרומז את דבריהם של כל המומחים שמדברים על קורונה כאל מעין "שפעת": "זו מחלה שהופיעה בעולם לראשונה לפני ארבעה חודשים בלבד. את השפעות אנו מכירים כמה עשרות שנים, יש לה טיפולים, יש לה חיסון. הקורונה זו מחלה חדשה וכל עולם לומד אותה". דודסון מסרב בתוקף להקל ראש: "יש כל מיני עדויות על שיעור התמותה - בסין זה הגיע לשיעור של 3.4% מכלל הנדבקים וזה איום ונורא - ממש זוועה. אלו הם מספרים דרמטיים. מנגד, באזורים אחרים דובר על חצי אחוז עד אחוז - שזה עדיין המון".

 

 

דודסון מציע לא לזלזל בתופעה כי "זה יכול להגיע למספרים עצומים אם ההדבקה יוצאת משליטה", אך מבהיר כי "זה לא מה שקורה בישראל. ההתפשטות כאן בשליטה שמשמעותה היא שאנו יודעים ממי נדבק כל נדבק - זה אומר שאנו בשליטה. ברגע שיופיעו נדבקים שאנו לא יודעים ממי נדבקו, זה מצב אחר לגמרי וזו התנהלות אחרת לגמרי של מערכת הבריאות".

 

איך זה ייראה אם נאבד שליטה? "זה ייראה מאוד דומה למה שקורה במלחמות או כמו שקורה בדרום: צריכים להוריד תפוסות (לפנות מיטות ועמדות טיפול - א.פ), תיערכו, תכינו מכשירי הנשמה, כל האמצעים להתמודדות עם תחלואה קשה שבהחלט יכולה לקרות.

 

"הרי מה קרה בסין ובצפון איטליה? מה שהרג את אנשים בסין ובצפון איטליה היא דלקת ריאות כאשר המערכת לא הייתה ערוכה ומוכנה לכאלו היקפים ענקיים של חולים - והם מתו. אגב, גם בשפעת זה ככה".

 

דודסון מדגיש כי גם רובד הקהילה ערוך ומוכן: "לבידוד בית יש משמעות מאוד גבוהה כי זו הדרך הטובה לעצור הידבקות - וזה נכון לעת הזו. אנו בכללית מאוד תגברנו את שירותי האון ליין כי הם נותנים פתרון בלי חשיפת הצוות. כבר מאתמול מפעילים את השירות הזה כבר משמונה בבוקר ל'מבודדי קורונה' (השירות מתחיל בשגרה רק ב-16:00) וישנו צוות של כ-20 עובדים שמיועד לזה וביניהם גם רופאים ואחיות".

 

ובכל זאת, דודסון מבהיר כי בהתאם להנחיות המשרד, כלל המרפאות תודרכו לשלב שבו יהיה צורך לטפל בחולי קורונה בקהילה: "כל מרפאות הקהילה עברו תדרוכים ותרגילי התגוננות להגעת מטופל. יש ציוד מיגון - החליפות הללו שנראות כמו אלו שמשתמשים בהן בחלל החיצון - כדי לשמור על הצוות. כעת, ההנחיה היא שלא לפנות למרפאות אלא למד"א. אבל אנו מוכנים כי זה עשוי להגיע לקהילה".

 

הקורונה מהווה גם אתגר כלכלי עבור קופות חולים שנמצאות בתת תקצוב וכל התקציב כבר הוקצה - עוד לפני התפרצות של הנגיף. "אנו מערכת בריאות מורעבת. עם זאת, החלטנו שאנו עושים את מה שצריך ומוציאים כמה שצריך, לרבות ציוד מיגון, ציוד רפואי, תרופות. ההוצאות עד עכשיו מסתכמות ב-100 מיליון שקל - אך זה הולך וגדל. אנו מאמינים שמשרד הבריאות ידאג להשיג עוד מקורות. כעת זה משבר לאומי וזה סוגייה של הצלת חיי אדם ולא מסתכלים כמה זה עולה - כמובן עוקבים - למרות שאין לנו מקורות לסיפור הזה".

x