$
בארץ

מטופלי הקנאביס הרפואי לבג"ץ: "יש לבצע ריקול לכל מוצרי השמנים של החברות"

זאת בעקבות טענתם לשינוי פארמקולוגי שעברו מוצרי הקנאביס הרפואי בעקבות הרפורמה שמוביל משרד הבריאות בתחום. דנה בר און, יו"ר עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי: "במשך שנה משרד הבריאות התעלם מתלונות החולים על תופעות לוואי ומתלונות הורים שילדיהם חזרו לפרכס"

צלי גרינברג 14:2003.03.20

יממה לפני החלטת בג"ץ בעתירת עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי כנגד האסדרה החדשה, רפורמת הקנאביס הרפואי של משרד הבריאות המחייבת ייצור מוצרי הקנאביס הרפואי על פי תקן ישראלי ומכירתם באמצעות בתי המרקחת, עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי מבקשת מבג"ץ שידרוש ריקול לשמני הקנאביס הרפואי המיוצרים במסגרת הרפורמה, וכי משרד הבריאות יבדוק את כולם כדי לבחון מי מהם שונה ואינו עומד עוד בדרישות הרפואיות של המטופלים.

 

 

 

העמותה הגישה לבית המשפט דו"ח מעבדה, אותו היא מגדירה כ"ראיית זהב", בו היא מציגה שינויים פרמטריים פארמקולוגיים בשמן קנאביס רפואי של חברת תיקון עולם, על ידי טבלה המכילה פרמטרים רפואיים המצויים בשמן שיוצר על ידה טרום הרפורמה, אל מול הפרמטרים המצויים בו עם ייצורו על ידי מפעלי הקנאביס הרפואי (ולא על ידי תיקון עולם) לאחר הרפורמה. במסגרת הטבלה הציגה העמותה כי חלו שינויים שלטענתה שינו את המוצר שניתן למטופלים למוצר עם הרכב חומרים שונה שאינו מהווה עבורם תרופה, ואף פוגע בהם.

 

העמותה כתבה בבקשה לבג"ץ, כי "ה'מדיקליזציה' קובעת שבהינתן וישנם דיווחים אודות מוצר רפואי פגום, ניתן יהיה לאתר בנקל את מקור הבעיה ולבצע בדיקות מתאימות, להודיע על ריקול (החזרת המוצרים ליצרן), ובוודאי שלא לדחות את טענות המטופלים כאילו הם כלום ושום דבר".

 

חממת גידול קנאביס (ארכיון) חממת גידול קנאביס (ארכיון) צילום: בלומברג

 

דנה בר און, יו"ר עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי, אמרה לכלכליסט, כי "במשך שנה שלמה טענו כי המוצרים במסגרת האסדרה החדשה שונים מאלה שקיבלנו באסדרה הישנה (טרום רפורמת הקנאביס הרפואי של משרד הבריאות, ללא צורך בייצור תחת תקנים ובחלוקה על ידי הספק עצמו ללא צורך ברכישה דרך בתי המרקחת), ואינם עוד אותה תרופה שקיבלנו עד כה.

 

במשך שנה משרד הבריאות התעלם מתלונות החולים על תופעות לוואי ומתלונות הורים שילדיהם חזרו לפרכס. בדיקות המעבדה לא מותירות שום מקום לספק: כל ארבעת הפרמטרים המרכזיים בשמן הניתן לילדים אפילפטיים ואוטיסטיים שונו, והם קיבלו, הלכה למעשה, שמן שונה ללא ידיעת הוריהם על השינוי. כל זאת כי מישהו החליט לשנות להם הנוסחה ללא בדיקת השלכות השינוי, וללא יידוע בנדון. מדובר בתקיפה רפואית לכל דבר ועניין, שזו גם אחת הטענות המשפטיות שהעלינו, והאחראי הישיר לכך הוא הרגולטור".

 

בג"ץ מטופלי הקנאביס הרפואי כנגד רפורמת משרד הבריאות בתחום הוגש ב-31 למרץ 2019, יממה לפני שהרפורמה נכנסה לתוקף, ומתנהל מזה כשנה. מחר צפוי בג"ץ להחליט אם רפורמת הקנאביס הרפואי תוקפא, תשנה פניה או תבוטל, והדבר ישליך על שוק הקנאביס הרפואי כולו.

 

במהלך התנהלות העתירה החליט בג"ץ להקפיא את הרפורמה ולאפשר למטופלים להמשיך לקבל את הקנאביס הרפואי בתנאי האסדרה הישנה (טרום הרפורמה) עד ל-31 למרץ 2020. אך בקשות חוזרות ונשנות של המטופלים, כי הן משרד הבריאות והן חברות הקנאביס הרפואי, לא עומדות בהחלטת בג"ץ, ובפועל מבזות את בית המשפט, עלולות לאפשר הארכת מועד כניסת הרפורמה לתוקף, ואף ביטולה אם יחוש בית המשפט כי משרד הבריאות אינו מסוגל לאכוף החלטתו.

 

אם יחליט בג"ץ לבטל את הרפורמה יחזור השוק להתנהל באמצעות ציוות מטופלים על ידי משרד הבריאות לחברות קנאביס רפואי על פי החלטתו, ולהשקעות שווא של עשרות מיליוני שקלים על ידי חברות קנאביס רפואי חדשות שהקימו את פעילותן בהתאם להנחיות משרד הבריאות הדורשות תקינה לטובת אישור פעילות.

 

ממשרד הבריאות לא נמסרה תגובה

x