$
בארץ

נגיף הקורונה

פרופ' דן אריאלי יודע איך לוודא שישראלים ששבים מהמזרח באמת ישמרו על 14 ימי בידוד

המומחה לקבלת החלטות מציע למשרד הבריאות להחתים בנתב"ג את השבים לארץ על מסמך התחייבות אישית לשמור על כללי הבידוד: "הניסויים מוכיחים שאחת הדרכים היעילות לגרום לאנשים להתנהגות אתית היא להזכיר להם מה מצופה מהם"

אודי עציון 07:5121.02.20

לפרופ' דן אריאלי יש פתרון לבעיה שמציקה כעת למערכת הבריאות, אחרי שישראלים ששבו בתקופה האחרונה ממדינות נגועות בקורונה הודו שהם לא נשארים ספונים בביתם במשך 14 הימים שנקבעו להם לבידוד.

 

 

פרופ' אריאלי, מומחה לכלכלה התנהגותית ולקבלת החלטות, אמר ל"כלכליסט" כי "בניסויים שערכנו הסתבר שאחת הדרכים היעילות ביותר לגרום להתנהגות אתית היא להזכיר לאנשים מהי ההתנהגות שמצופה מהם, בדיוק לפני ההחלטה שעליהם לקבל. הרבה פעמים אנחנו יודעים מה לעשות אבל לא חושבים על זה כל הזמן וגם לא חושבים על כל הפרטים. לכן לחתום על מסמך של הצהרת כוונות, מסמך מפורט של החלטות אישיות לגבי התנהגותנו, עוזר לכולנו לנהוג בדרך שבה היינו רוצים להתנהג לטובתנו ולטובת החברה כולה".

 

 

הישראלים שהיו על ספינת הקורונה, בדרכם לישראל הישראלים שהיו על ספינת הקורונה, בדרכם לישראל צילום: שגרירות ישראל ביפן

 

 

לדבריו, "התחייבות לנקוט בצעדים שימנעו את התפשטות הנגיף תוכל לסייע לנו גם בהמשך, ברכישת הרגלים שימנעו גם התפשטות מחלות חורף רגילות. להקפיד על היגיינה אישית, לרחוץ ידיים, לא לקחת איתנו ילד חולה למקום העבודה, ולמקומות אחרים שבהם עלולים אחרים להידבק".

 

המתחם המבודד בתל השומר המתחם המבודד בתל השומר צילום: מוטי קמחי

 

 

בסופו של דבר הסיכוי להידבק בנגיף מזערי. החששות ממנו לא מוגזמים?

"קח למשל את הנוסעים שמצאו את עצמם בבידוד על האונייה ביפן. כל אחד תוהה איך הוא היה מגיב במצב כזה, ומה עבר עליהם עד שהורדו ממנה. עוד מוקדם לקבוע האם הפחד לא רציונלי, אני חושש שהסינים לא אומרים את כל האמת, ונתוני התחלואה והתמותה שמפרסמים השלטונות שם הם לא הנתונים האמיתיים. חוסר הידיעה מאוד מפחיד".

 

אתה טס עם מסיכה?

"לא, אבל מקפיד לרחוץ הרבה ידיים".

 

פרופ' אריאלי הוא ממייסדי מיק"ה, המרכז לקידום ההגינות בישראל, שפנה אתמול למשה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות וראש הצוות הלאומי לטיפול במשבר הקורונה, עם ההצעה שכל נוסע המגיע מן המזרח יתבקש לחתום בביקורת הגבולות על טופס הצהרה בדבר מחויבותו להתנהגות הוגנת ואחראית, מתוך הבנת אחריותו לסייע במניעת התפשטות הנגיף, ובכלל זה יקבל על עצמו להימנע ממגע עם אנשים למשך 14 יום ולדווח מיידית לרשויות הבריאות על הופעה של תסמיני מחלה.

 

"צו השעה הקיומי, ולא רק בהתמודדות עם הקורונה הוא להבין שאדם לא חי לבד, ולכן עליו להתחשב באחרים סביבו", אומר עו"ד אהוד פלג, מנהל מיק"ה: "התנהגות הוגנת של אדם גם משתלמת, שכן אחרים ינהגו כלפיו וכלפי יקיריו על פי אותו עקרון התנהגות שביטא במעשיו שלו. במקרה נגיף הקורונה, התנהגות הוגנת ואחראית גם תציל את חייו וחיים של רבים אחרים. הבחירה אם 'כל ישראל ערבים זה לזה' או 'כל ישראל מדביקים זה את זה' היא הפעם לגמרי בידינו".

 

 

פרופ' דן אריאלי פרופ' דן אריאלי צילום: תומי הרפז

 

x