$
בארץ

בלעדי

משרד הביטחון משיק תחרות: תכנון רחפן לחימה בתוך בניינים

לאורך השנים, פיתוח טכנולוגיות ביטחוניות היה נחלתן הבלעדית של התעשיות הצבאיות־ביטחוניות; כעת, בצעד יוצא דופן החליטו במשרד הביטחון להרחיב את היריעה ולפנות לציבור הרחב. בשיתוף ליגת מרוצי הרחפנים הישראלית ישיק היום המשרד תחרות לתכנון רחפן ייחודי שיוכל לסרוק מבנים סגורים, לאתר מחבלים שמסתתרים בהם ואף לתקוף אותם. הפרסים: מאות אלפי שקלים והזדמנות ליצור קשרים ולעבוד עם גורמי מערכת הביטחון

אודי עציון 09:1919.02.20
כבר שנים שבמערכת הביטחון מחפשים פתרונות לא שגרתיים לאחד האתגרים של צה"ל – לחימה בתוך מבנים סגורים. לא אחת לוחמי צה"ל וגם כלבי תקיפה של יחידת עוקץ נפצעו ולעיתים אף נהרגו במהלך משימה ללכידת מחבל שהסתתר בתוך מבנה. במטרה למנוע פגיעה בלוחמים ובכלבים משיק משרד הביטחון את התחרות לפיתוח רחפן העתיד של מערכת הביטחון.

 

  

 

בניסיון להגיע לרחפן המושלם לצורך המשימה המורכבת החליטו במשרד הביטחון לא להטיל את משימת פיתוחו על אחת מהתעשיות הביטחוניות, אלא לפתוח אותה לציבור כולו. כל בן־נוער מעל גיל 16 שהוא "חולה רחפנים" ועוסק ללא הרף בשיפורם ובשכלולם, אנשי היי־טק, או סטודנטים במקצועות הטכנולוגיה השונים, מוזמנים להירשם לתחרות שנערכת בשיתוף עם ליגת מרוצי הרחפנים הישראלית FRIL, שאנשיה כבר מסייעים למערכת הביטחון בהתמודדות עם בעיות הבלונים והעפיפונים מעזה.

 

צה"ל כבר עושה שימוש נרחב ברחפנים לתצפית וללחימה ואף להטסת מטענים קטנים, אך כמו צבאות אחרים הוא מחפש סוג חדש של כלים מעופפים זעירים שיוכלו לפעול בחשאי בתוך בניינים ואזורים עירוניים, ולבצע משימות של איתור מחבלים ואמצעי לחימה - משימה שאותה מבצעים כיום לעיתים כלבי יחידת עוקץ.

  

הכלי הנדרש צריך בין השאר להיות בעל יכולת לנווט ולהתמודד עם מכשולים במבנה לא מוכר ולמפות אותו, להיות חרישי ביותר, בעל יכולת העברה של נתוני וידיאו וקול ופשוט לתפעול. 

 

 

מנהלת המחקר והפיתוח של משרד הביטחון (מפא"ת), יחד עם זרוע היבשה בצה"ל, יפתחו הבוקר את אתר התחרות https://udc.co.il שההרשמה אליה פתוחה עד ה־15 במארס.

 

"אנחנו רוצים לחשוף לקהילה הביטחונית מה קיים בתחום ומה הפיתוחים האחרונים, שמגיעים ממקורות שאנחנו לא מכירים, כולל כל מיני סטארטאפים וחברות היי־טק לא ביטחוניות, שאולי יש להם פתרונות שאנחנו מחפשים", הסביר אתמול סגן־אלוף מנחם לנדאו, ראש ענף כלי טיס בלתי מאוישים ביחידת המחקר והפיתוח (מפא"ת) במשרד הביטחון. "אנחנו רוצים להגיע לרחפן שיוכל לפעול במבנים סגורים, למצוא את דרכו, להמשיך לטוס גם אם התנגש בקיר ולסרוק עד שיאתר אויב. אחרי התחרות נבחר עם מי לעבוד בהמשך. התחרות פתוחה מגיל 16 ומעלה, ואנחנו מבטיחים תפקידים טכנולוגיים מרתקים לבני נוער שירשימו אותנו ביכולותיהם".

 

ועדת השיפוט תבחר את המתמודדים בתחרות, שיזומנו למפגש עיון. התחרות עצמה תתקיים במתכונת של קבוצות, כשלכל קבוצה יצוותו מספר פתרונות שיחדיו מספקים פתרון שלם. עם זאת, כל פתרון גם ייבחן לגופו, ללא קשר לשאר חברי הקבוצה.

  

המתמודדים בתחרות יזכו בחשיפה בפני אנשי מערכת הביטחון וצה"ל ובהזדמנות לשיתופי פעולה עימם, ויתחלקו בפרסים בסך מאות אלפי שקלים.

 

צילום מסך צילום מסך צילום: דוברות משרד הביטחון

 

על פי התוכנית, אירוע הגמר שבו יתמודדו הפיינליסטים של התחרות יתקיים בספטמבר 2020, בהשתתפות בכירי צה"ל ומערכת הביטחון ובכירים מהתעשייה האווירית שיחפשו אפשרויות לשיתופי פעולה עתידיים עם המתמודדים. צוות השופטים יהיה מורכב מאנשי ליגת מרוצי הרחפנים FRIL, מאנשי מקצוע בתחום כלי הטיס הלא מאוישים, מנציגי היחידות שעובדות עם רחפנים בצה"ל וממובילי דעת קהל.

  

"אנחנו שמחים להעמיד את הידע שלנו לטובת מערכת הביטחון", אמר אתמול רועי בכר, ממייסדי ליגת מרוצי הרחפנים וחבר הוועד המנהל של קלוב התעופה הישראלי. "כבר לפני שנתיים השתתפנו בהקמת יחידה בפיקוד דרום שמיירטת בלונים ועפיפונים באמצעות רחפנים, ועד היום רשמה יותר מאלף יירוטים. כבר היום אנחנו מקיימים מרוצים במבנים סגורים, ורוצים לקחת קדימה את הידע והיכולות. הטכנולוגיה מאוד זולה היום, דברים שהיו עד לפני כמה שנים רק בידי התעשיות הביטחוניות זמינים בכל אתר אינטרנט".
x