$
בארץ

שטייניץ הטיל "פייק הגבלה" על לווייתן, ועוד יפגע בצרכנים

משרד האנרגיה הודיע על הגבלת הפקת הגז מלווייתן ל־60%, עד השלמת בדיקת התקלה במאגר; אבל להגבלה אין משמעות, כי 60% הם בדיוק הכמות שמספיקה ללווייתן כדי לעמוד בהתחייבויותיה למצרים ולירדן; המשמעות היחידה היא שחברת החשמל לא יכולה כעת לרכוש עודפי גז במחיר מוזל, והמשך הוזלת תעריף החשמל בסכנה; אולי הלקח יוביל את המשרד להפסיק להסתמך רק על נתוני נובל אנרג'י

ליאור גוטמן 06:5716.02.20
משרד האנרגיה הודיע ביום חמישי כי יגביל את הפקת הגז ממאגר לווייתן לכ־60% מהיכולת בעקבות תקלות שדורשות "תחקיר אירוע ובדיקות נדרשות". לכאורה הודעה בהירה ופשוטה, אולם בחינת המהלך הזה חושפת התנהלות בעייתית של משרד האנרגיה: הוא לא מפקח בעצמו על פעילות המאגר, ולא יודע בזמן אמת על תקלות; הוא לא באמת הגביל את הייצור כי 60% זה בדיוק מה ששותפות לווייתן התחייבה עליו מול מצרים וירדן; ואם כבר מישהי תיפגע מההגבלה לכאורה תהיה זו חברת החשמל, שבחוזה מולה נקבע כי עודפי ייצור יימכרו לה בתעריף מוזל.

 

כבר לפני שבועיים, בסוף ינואר, הורגשו רעידות מטרידות בצנרת של מאגר לווייתן, וזו הסיבה להודעה שמסר כעת משרד האנרגיה.

 

לפי אנשי המשרד, בתקופת ההרצה בפרויקט הפקת הגז הטבעי באסדת לווייתן נרשמו ויברציות מטרידות בחלק ממקטעי צנרת ההזרמה המצויים בסמיכות לקידוחי ההפקה בבאר המאגר, אשר זוהו על ידי רובוט תת־ימי שהורד למעמקי הים. "על מנת לצמצם ולמזער את הרעידות, הופחתו כמויות הגז הטבעי המופקות מהבארות בכ־40% מהתפוקה המרבית. הכמות תוגדל רק באישור משרד האנרגיה לאחר ביצוע הבדיקות הנדרשות. המשרד בוחן יחד עם יועצים חיצוניים ועם חברת נובל את התקלה. המשך הפעולות ייקבע על סמך בדיקות הנדסיות קפדניות שמתבצעות בימים אלה. יש להדגיש כי לאורך כל התקופה לא היתה דליפת חומרים כלשהם למי הים ולא נגרם לאסדה או למתקנים הנדסיים הקשורים לאסדה כל נזק", נמסר ממשרד האנרגיה.

 

אלא שהמשרד — שכבר ספג בחודש האחרון ביקורת ציבורית על כך שאינו מפקח באופן ישיר על פעילות המתקן, ואת כל הנתונים הוא מקבל משותפות לווייתן — כלל לא ידע על בעיית הרעידות בזמן אמת, אלא הוא עודכן בדיעבד על ידי אנשי נובל אנרג'י.

 

אסדת לווייתן אסדת לווייתן צילום: אלבטרוס

 

כעת המשרד הכריז על הפחתת הייצור, אך מאחר שהוא לא באמת הגביל את הפקת לווייתן, והשאיר את היקף הייצור של השותפות על 60% בהתאם לחוזים עמה, נראה כי כל הצהרתו נועדה לשדר לציבור מעורבות ופיקוח אקטיבי על פעילות המתקן.

 

ובכל זאת מי שכן עלולה להיפגע מההגבלה החדשה היא חברת החשמל, שמקבלת גז מלווייתן בחוזה קטן וקצר טווח (עד אמצע 2021) על בסיס עודפים והיצע זמין. מאחר שהחוזה הזה לא מעוגן בכמויות מחייבות, חברת החשמל יכולה לרכוש מלווייתן גז במחיר נמוך יחסית של 4.8 דולר ליחידת חום. זאת בהשוואה למחיר של 6.4 דולר שהיא משלמת על הגז ממאגר תמר. הרכש הזול מלווייתן כבר צמצם את עלות סל הדלקים לחברת החשמל ותרם להורדת התעריף בינואר בכ־4.13%. אם ההגבלה של משרד האנרגיה תימשך שבועות ארוכים, השפעה אפשרית היא אי ירידת תעריף חשמל בתחילת 2021.

 

ייתכן שבעקבות האירוע הזה משרד האנרגיה יפסיק להישען אוטומטית על נתונים שמתקבלים מנובל אנרג'י האמריקאית, שמתפעלת את האסדה. הוא כבר הודיע כי בטרם יאפשר הפקה מרבית הוא ידרוש חוות דעת חיצונית מחברת הנדסה שתתכלל את האירוע (חברת Stress engineering), זאת במקביל לחברת הייעוץ הלונדונית החיצונית, RSP, שמלווה את משרד האנרגיה. בשבוע הבא ייבחנו הממצאים שעוסקים בשלב זה ברעידות גבוהות ביחס לתקן של חלק מהצנרות התת־ימיות שקשורות לאסדה והשפעתם על ההפקה ועל ביטחון הציבור.

 

יובל שטייניץ יובל שטייניץ צילום: עמית שעל

 

באופן תמוה ההגבלה לכאורה הזו עוררה ויכוח נדיר בין משרד האנרגיה לשותפות לווייתן. נובל נזפה במשרד האנרגיה, וטענה כי פנתה אליו "כדי להבין את פשר ההודעה שיצאה מטעמו". לדבריה, "הנושא אותו משרד האנרגיה מתאר בהודעתו כ'תקלה' איננו כזה, כי אם עניין שעולה לעתים רבות בתקופת הפעלה ראשונית".

 

לטענת השותפות, מרגע שהחלה ההפקה מלווייתן מסופקים ללא יוצא מן הכלל כמויות הגז ללקוחות בישראל ובאזור, והכל בהתאם להסכמים שנחתמו: "אנו פועלים וממשיכים לפעול בתיאום עם משרד האנרגיה ויתר הרגולטורים הרלוונטיים. יודגש כי לנושא המתואר בהודעת משרד האנרגיה אין ולא היתה השפעה סביבתית, ונובל ממשיכה לספק גז טבעי לשווקים המקומים והאזוריים בסטנדרטים הסביבתיים והבטיחותיים הגבוהים ביותר".

 

תקלה זו בתפעול האסדה אינה הראשונה. רק בשבוע שעבר נרשם אירוע חריג של פיצוץ בשעת לילה של עודפי גז עקב תקלת חשמל במקום. תושבי אזור השרון דיווחו ברשתות החברתיות על כעשר תקלות מתחילת ההפקה.

x