$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

חשב הכנסת דורש מאהוד ברק וסתיו שפיר 8 מיליון שקל

לכלכליסט נודע כי בעקבות התפרקות המחנה הדמוקרטי הכנסת דורשת מהתנועה הירוקה וממפלגת העצמאות לכסות חובות בהיקף של כ־4 מיליון שקל כל אחת. מליאת הכנסת תידרש לאשר את החסינות של ח"כ חיים כץ מהליכוד בתחילת השבוע הבא

צבי זרחיה 06:5809.02.20

חשב הכנסת דורש מהתנועה הירוקה בראשות סתיו שפיר להחזיר הלוואה שנטלה המפלגה בהיקף של כ־3.9 מיליון שקל, וכן ממפלגת עצמאות בראשות אהוד ברק להחזיר לכנסת הלוואה בהיקף של כ־4 מיליון שקל, כך נודע ל"כלכליסט". בתנועה הירוקה טוענים כי מרצ צריכה לכסות את החוב משום שהיא אחראית לפירוק המחנה הדמוקרטי, שהורכב מהתנועה הירוקה, עצמאות ומרצ. לפי הערכות, מדובר בחובות אבודים. 

דרישת החזר החובות הוגשה למפלגות לנוכח העובדה שהן לא מתמודדות בבחירות לכנסת ה־23, שייערכו בעוד כחודש. בעקבות כך, החל ב־16 במרץ 2020 יפסיקו המפלגות לקבל מימון מפלגות מהכנסת שעומד על 187 אלף שקל בחודש.

 

החוב הדמוקרטי

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", המפלגות נטלו הלוואות מהכנסת שהיו אמורות להיות מוחזרות מכספי מימון המפלגות השוטף שהן מקבלות מהכנסת במהלך כהונת הכנסת ה־22, אך זו התפזרה.

סתיו שפיר ואהוד ברק, בעת הקמת המחנה הדמוקרטי סתיו שפיר ואהוד ברק, בעת הקמת המחנה הדמוקרטי צילום: יריב כץ

 

באוקטובר 2019 נטלה עצמאות הלוואה מהכנסת בהיקף של 4.48 מיליון שקל. עד כה החזירה הסיעה לכנסת 166 אלף שקל מכספי מימון המפלגות שמגיעים לה עבור כהונתו של ח"כ יאיר גולן. היא צפויה להחזיר לכנסת 333 אלף שקל נוספים עד סוף מרץ.

 

התנועה הירוקה נטלה באוקטובר 2019 הלוואה של 3.5 מיליון שקל ובסוף נובמבר הלוואה נוספת בהיקף של מיליון שקל. המפלגה החזירה עד כה 143 אלף שקל ועד לסוף מרץ צפויה להחזיר גם היא עוד 333 אלף שקל.

 

בכנסת אומרים כי לפי חוק מימון מפלגות, "חוב של סיעה בשל הלוואה לא ניתן לנכות מכספי מימון המפלגות — ועל הסיעה להחזירו ללא דיחוי. אם לא תעשה כן ינוכה החוב מכל סכום המגיע לה מאוצר המדינה".

 

בתנועה הירוקה ובעצמאות אומרים כי ההלוואות שנטלו שימשו למימון הקמפיין של המחנה הדמוקרטי בבחירות האחרונות.

 

מהתנועה הירוקה נמסר כי מרצ היא למעשה זו שצריכה לשלם את החוב: "המפלגה הירוקה, שהיתה למפלגה הראשונה בישראל שגייסה ערבויות קטנות באמצעות אתר לגיוס המונים ובשקיפות מלאה, החזירה את כל חובותיה לנותני הערבות מיד לאחר הבחירות. את החזר החוב הנותר לכנסת היתה אמורה המפלגה להשיב לאורך ארבע השנים הקרובות, אך זה נעצר מאחר שמרצ הפרו עמה את ההסכם באופן חד־צדדי, ופירקו לצערנו את המחנה הדמוקרטי תוך שהם משאירים את שתי המפלגות שחברו אליה ומימנו את הקמפיין שלה ‑ בחוב. מצופה כי מרצ תישא באחריות לפירוק".

 

במרצ, שחובה לכנסת עומד כעת על כ־8.5 מיליון שקל, סירבו להגיב לדברים.

 

ממפלגת עצמאות נמסר בתגובה כי "עם כינונה של הכנסת ה־22 נלקחה הלוואה לכיסוי הוצאות קמפיין הבחירות לכנסת ה־22 של המחנה הדמוקרטי, כנגד יחידת מימון אחת, של ח״כ יאיר גולן שייצג את עצמאות במחנה הדמוקרטי. ההלוואה אמורה היתה להיפרע במהלך כהונתה של הכנסת. אולם, יאיר גולן ומרצ החליטו כי גולן לא ירוץ מטעם עצמאות ויהיה חלק מרשימת מרצ לכנסת בבחירות הקרובות. בהתאם, עצמאות נותרה ללא ייצוג ברשימת המועמדים לכנסת ה־23. במצב הדברים הזה, לעצמאות אין יכולת לפרוע את חובותיה שכן הכנסותיה התבססו על יחידת מימון המפלגות בעבור ח"כ גולן בלבד".

 

החסינות של כץ

 

מליאת הכנסת צפויה להתכנס ב־17 בפברואר על מנת לאשר את החסינות של ח"כ חיים כץ מהליכוד, המואשם בעבירות של מרמה והפרת אמונים. זאת לאחר שבשבוע שעבר אושרה החסינות בוועדת הכנסת. כץ זקוק לרוב רגיל במליאה ולא לרוב מיוחס של 61 ח"כים.

אם כל 54 הח"כים מגוש הימין (למעט כץ) יגיעו לדיון ויתמכו במתן החסינות, וכן שמונת הח"כים מישראל ביתנו, כץ צפוי להשיג רוב של 62 ח"כים. אך מאחר שלא כל חברי האופוזיציה צפויים להגיע לדיון, ייתכן כי יידרש רוב נמוך יותר.

 

לאחר אישור החסינות במליאה, מעריכים במערכת הפוליטית שהסוגיה תגיע לבג"ץ בעקבות עתירות נגד החלטת של ועדת הכנסת למתן חסינות.

 

ישנה אפשרות כי בג"ץ יעדיף לגלגל בחזרה את ההחלטה לדיון מחודש בוועדת הכנסת. אך המהלכים הללו לא צפויים להתרחש לפני הבחירות, מאחר שלפי חוות דעתו של היועץ המשפטי של הכנסת עו"ד איל ינון, אין זה סביר שוועדת הכנסת תקבל החלטות על חסינות בסמוך למועד בחירות.

 

לפי עמדת הכנסת, החסינות שהוענקה לכץ תקפה רק לתקופת כהונת הכנסת ה־22 ולא לכנסת ה־23. לאחר הבחירות יצטרך היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט להחליט אם להגיש מחדש את כתב האישום נגדו. אם יחליט להגישו מחדש, כץ יוכל לבקש שוב חשיבות מהכנסת.

כץ טוען שמגיעה לו חסינות מהותית, מאחר שפעולותיו לחקיקת תיקון 44 לחוק ניירות ערך נעשו במהלך כהונתו כח"כ. חסינות מהותית היא תמידית וקבועה, ומנגד חסינות דיונית תפוג בסוף הקדנציה הנוכחית של הכנסת. מנדלבליט סבור שאין להעניק לכץ חסינות כלל, ובוודאי שלא חסינות מהותית. בג"ץ יצטרך להכריע בשאלה האם החסינות שיקבל כץ תהיה מהותית או דיונית.

 

על כל פנים, כץ עדיין לא יכול לנשום לרווחה, ותוצאות הבחירות הקרובות צפויות להשפיע מאוד על חסינותו.

x