$
בארץ

פוליטי כלכליסט

הח"כים שיאשרו חסינות לכץ חושבים בעיקר על עצמם

היועמ"ש אביחי מנדלבליט הבהיר בוועדת הכנסת מדוע הוא מתנגד להעניק חסינות לחיים כץ. אך הוא נתקל בהתנגדות של ח"כים מכל המפלגות החוששים להיחשף בעצמם לכתבי אישום במסגרת פעילותם בכנסת

צבי זרחיה 20:4901.02.20

ועדת הכנסת צפויה להעניק ביום שלישי חסינות לח"כ חיים כץ (הליכוד) שמואשם בעבירות של מרמה והפרת אמונים. בעד החסינות יצביעו ח"כים הן מהקואליציה והן מהאופוזיציה: הליכוד, ימינה, ש"ס, יהדות התורה, ישראל ביתנו, הרשימה המשותפת וגם חברי כנסת מכחול לבן.

 

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט שהופיע ביום חמישי בישיבתה הראשונה של ועדת הכנסת שדנה בחסינות של כץ נתקל בהתנגדות מקיר לקיר להגשת כתב האישום, וזאת למרות המחלוקות הפוליטיות ומערכת הבחירות. החשש העיקרי של הח"כים הוא שהגשת כתב אישום נגד חבר כנסת, בעקבות פעילות שעשה במסגרת עבודתו הפרלמנטרית עלולה לחשוף גם אותם להגשת כתב אישום.

 

כץ מואשם שחוקק תיקון לחוק 44 לחוק ניירות ערך העוסק בתספורות בחברות אג"ח, הביא לוועדה כיועץ את מקורבו מוטי בן ארי, לא הודיע על הקשר החברי והעסקי ביניהם, ולא דיווח על הרווח שצפוי בן ארי להפיק מהחוק.

 

"המעשים שמפורטים בכתב האישום הם חריגים בנסיבות שלהם ואינם תואמים את מה שמצופה מחברי הכנסת", הסביר מנדלבליט. "והם כוללים מצג כוזב תוך ניגוד עניינים חריף באופן שיש בו גם עשיית רווח כספי, דבר פסול ומגבש עבירה פלילית. מדובר בהפעלת סמכות תוך ניגוד עניינים חריף ותוך הפקת הנאה אישית והנאה לחברו הטוב", קבע היועמ"ש.

 

חיים כץ חיים כץ צילום: עמית שעל

מנדלבליט נתקל בחומה בצורה של הח"כים שתמכו בכץ שמחו על כך שלא נקבעו במפורש גבולות הגזרה בפעילותם כמחוקקים. לדוגמה, האם יש מניעה בכך שח"כ יקדם חוק לטובת חולי הצליאק גם כאשר אחד מבני משפחתו חולה במחלה? מנדלבליט השיב בשלילה אבל תשובתו לא הרגיעה את הח"כים.

 

ח"כ קארין אלהרר (כחול לבן) אמרה בוועדה כי אינה מצליחה להבין את המגבלות. "תשרטט לנו את הגבול, אחרת כל פניית ציבור עלולה להפוך את הח"כ לחשוד", ביקשה מהיועמ"ש. כץ מיעט לדבר בדיון. "שופכים את דמי", זעק לפני שיו"ר הוועדה ח"כ אבי ניסנקורן הוציא אותו מהישיבה ל־5 דקות.

 

כץ הוא חבר כנסת ותיק, מחוקק חברתי, מומחה לענייני פנסיה ושוק ההון שסייע לחברי כנסת רבים לקדם חוקים. ח"כים רבים אמרו שקשה להם להצביע נגד מתן חסינות לקולגה.

 

אם ועדת הכנסת תאשר את החסינות לכץ, תועבר ההכרעה לבג"ץ שיקבע אם מדובר בחסינות מהותית קבועה, שלא תאפשר להגיש כנגדו כתב אישום גם בסיום כהונתו, או חסינות דיונית, שניתנת רק לתקופת הכנסת המכהנת. הסמכות לקבוע באיזו חסינות מדובר נמצאת בידי היועמ"ש לממשלה או בג"ץ. 

x