$
בארץ

רשות החשמל מציבה רף חדש לאחזקת תחנות כוח - עד 20% מכלל השוק

האחזקות של עופר לא מונעות ממנו התרחבות או התמודדות על מכרזי תחנת הכוח של חברת החשמל. גם דוראד, דליה אנרגיות ואדלטק, שמחזיקות תחנות כוח ומתכננות הרחבות נוספות, יוכלו להתפתח

ליאור גוטמן 13:1928.01.20

המדינה משרטטת מחדש את מגבלות משק האנרגיה: בהמלצות שהעבירה לשר האנרגיה רשות החשמל קובעת רף מגבלות חדש ליכולת של גוף פרטי או חברה להחזיק נתח מייצור החשמל בישראל.

 

 

 

המגבלות החדשות מפורסמות במעיין שימוע שהועבר לשר האנרגיה עם אפשרות להתייחסות של גורמי הציבור עד 20 בפברואר, והן נובעות מכך שהרפורמה בחברת החשמל יצאה לדרך בהצלחה, עם מכירת תחנת כוח ראשונה מתוך 5 התחנות שהחברה מוכרת (אלון תבור, שהועברה למבטח שמיר, רפק אנרגיה ו-PMEC הסינית בכ-1.9 מיליארד שקל). המכרז למכירת תחנת הכוח השנייה (רמת חובב) נמצאת בעיצומה.

 

 

אסף אילת, יו"ר רשות החשמל אסף אילת, יו"ר רשות החשמל אוהד צויגנברג

 

מכירת תחנות הכוח של חברת החשמל עד סוף 2023

 

כפי שנחשף בכלכליסט, המדינה המליצה בעבר להיצמד לרף מרבי של 20% מסך כושר הייצור שיועבר לגוף או קבוצה עסקית, ורשות החשמל מאמצת את הרף כשהיא מצליבה לעניין זה שני משתנים.

 

 

עידן עופר עידן עופר צילומים: בלומברג

 

הראשון הוא לוח הזמנים למכירת תחנות הכוח של חברת החשמל, כלומר סוף שנת 2023, אז יבחן סף הספק ייצור החשמל במשק. המשתנה השני הוא סך הייצור בתחנות כוח גדולות שמונעות בגז טבעי בלבד, וזאת מבלי לספור את הספק הייצור של תחנות הכוח הפחמיות שמיועדות לסגירה החל משנת 2022.

 

לפי רשות החשמל המגבלה החדשה "נועדה לצמצם את יכולתו של יצרן בודד לנצל את החזקותיו על מנת להשפיע ולהעלות את המחיר המשולם עבור החשמל המיוצר", כאשר חשיבות קביעת הרף החדש "עולה במיוחד בעת הזו, לאור החלטת הממשלה למכור חלק משמעותי מתחנות הכוח של חברת החשמל ליצרנים פרטיים. קביעת תקנות כעת, תאפשר לבנות את משק החשמל המופרט באופן שיעביר את מירב התועלת לצרכנים".

 

תחנת כוח דוראד באשקלון תחנת כוח דוראד באשקלון צילום: בני מור

 

 

בחינת סך הייצור במשק מעלה, שבסוף 2023 צפוי להירשם ייצור ברף של כ-14 אלף מגה וואט שמקורם בתחנות כוח גדולות, לרבות אלו שימכרו על ידי חברת החשמל או אלה שיקומו עד אז, מתוכם כ-9,000 מגה וואט בידי השוק הפרטי. לפיכך, רף האחזקות החדש הוא עד 2800 מגה וואט בלבד.

 

בחינת השחקנים העיקריים שיוגבלו מהמהלך מעלה את האחזקות של עידן עופר בשוק החשמל דרך החברות השונות בשליטתו (OPC שפועלת תחת קאנון ומחזיקה בייצור קיים במישור רתם 440 מגה וואט + נייר חדרה כ-150 מגה וואט, ובתוכניות הקמה של עוד תחנות כוח בנגב בהספק של כ-400 מגה וואט) וגם האחזקות שלו בחברה לישראל תחתיה פועלים בתח הזיקוק (תחנה קיימת של כ-43 מגה וואט, בהרחבה קרובה לכ-135 מגה וואט) או תחנת הכוח בכיל (250 מגה וואט). נכון לעכשיו, האחזקות של עופר לא מונעות ממנו התרחבות או התמודדות על מכרזי תחנת הכוח של חברת החשמל, אולם אם הוא יזכה במכרז של רמת חובב (כ-1,100 מגה וואט) יכולת ההתרחבות שלו בתחום ייצור החשמל תעצר.

 

גופים אחרים שנחשבו בעבר לריכוזיים בתחום ייצור החשמל, וכרגע הופכים לכאלה שיכולים להתפתח, הם דוראד, דליה אנרגיות ואדלטק. 3 חברות אלה מחזיקות תחנות כוח ומתכננות הרחבות נוספות, אולם הרף החדש שהוצב במשק יחסית רחוק.

 

בנוסף, התקנות החדשות מציעות להגביל אחזקה ברישיונות רוח בהיקף של מעל 60% ומונעות אחזקה של גורם בודד בשתי תחנות בטכנולוגיית אגירה שאובה.

 

בתחום האנרגיה הסולארית, בשל התחרות הרבה ומגוון החברות הפועלות בענף, התקנות המוצעות אינן כוללות מגבלה על היקף ההחזקות במתקנים אלו.

x