$
בארץ

החשב הכללי: יחס החוב תוצר ב-2019 ירד ב-0.9% ל- 60%

באוצר מודים כי הירידה ביחס החוב לתוצר נבעה הן מגורמים מאקרו כלכליים שבאו לידי ביטוי בשיעור צמיחה נומינאלי גבוה והן מגורמי השוק, ובעיקרם ייסוף משמעותי של השקל אל מול הדולר והיורו בשנה החולפת שהפחיתו את החוב במט"ח

עמרי מילמן 14:5920.01.20

היחס בין החוב (הכולל) לתוצר בשנה שעברה צפוי לרדת מ-60.9% ל-60%, כך עולה מאומדן ראשון שמפרסם היום החשב הכללי במשרד האוצר, רוני חזקיהו. שיעור החוב הממשלתי (ללא הרשויות המקומיות) צפוי לרדת מ-59.2% ל-58.5%. אמנת מאסטריכט קובעת כי היחס בין החוב לתוצר צריך להשמר מתחת ל-60%.

 

 

 

הפחתת החוב מגיעה למרות שהגרעון בסוף 2019 עמד על 3.7%, הרבה מעל היעד שעמד על 2.9%. במשרד האוצר מודים כי הירידה ביחס החוב לתוצר בשנת 2019 נבעה הן מגורמים מאקרו כלכליים שבאו לידי ביטוי בשיעור צמיחה נומינאלי גבוה (כלומר העלייה במחירי התוצר המגדילים את המכנה היו גבוהים מהעלייה במדד המחירים לצרכן) והן מגורמי השוק, ובעיקרם ייסוף משמעותי של השקל אל מול הדולר והיורו בשנה החולפת שהפחיתו את החוב במט"ח. בטווח הארוך גרעון כזה יגדיל את היחס בין החוב לתוצר. לפי הערכות הכלכלנית הראשית באוצר והערכות בנק ישראל כדי לשמור על יחס בין החוב לתוצר של מתחת ל60%.

 

רוני חזקיהו רוני חזקיהו צילום: עמית שעל

 

 

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון הדגיש היום בסקירה שהציג בוועדת הכספים כי אותם גורמים שהביאו השנה להפחתת החוב בהמשך יאוזנו, מה שיקשה על הממשלה לשמור על אותה מגמה.

 

היחס בין החוב לתוצר משפיע על דירוג האשראי של ישראל ועל גובה תשלומי הריבית שהיא משלמת על החוב שהיא לוקחת. חברות הדירוג מציינות כי אם ישראל תקטין את היחס בין החוב לתוצר שלה הדירוג יוכל לעלות, ולהפך, אם אותו יחס יעלה הדירוג יוכל לרדת (מה שייקר את הריבית ויגדיל את התשלומים).

 

החשב הכללי, רוני חזקיהו, מסר "הירידה בשיעור החוב הציבורי והממשלתי מהתוצר השנה עומדת בקשר ישיר עם שיעור הצמיחה במשק, ועם תנאי השוק. מדובר בעדות לאיתנות הפיננסית של הכלכלה הישראלית כפי שבאה גם לידי ביטוי באמון המשקיעים בהנפקות החוב הגלובליות של המדינה, ובעיניי חברות הדירוג".

x