$
בארץ

עוד קורבן של הבחירות: דו"חות המבקר על צה"ל

לכלכליסט נודע כי 6 דו"חות של המבקר שעוסקים במערכת הביטחון לא יפורסמו לפני מאי, משום שעקב הבחירות לא הוקמה ועדה שתדון בחלקים חסויים

שחר אילן 07:2108.01.20

שישה פרקים בנושאי ביטחון מתוך דו"ח מבקר המדינה שהכנתם הסתיימה לא יפורסמו לפחות עד תחילת מאי ויתכן שגם מאוחר יותר. זאת עקב מערכות הבחירות המוקדמות. הכנסת לא הקימה ועדת משנה חשאית לביקורת המדינה, ולכן אין מי שיקבע אילו חלקים בדו"חות אפשר לפרסם ואילו יקבלו חיסיון.

 

 

 

מבקר המדינה החדש מתניהו אנגלמן עיכב פרסום שורה ארוכה של דו"חות שהוכנו בתקופת קודמו יוסף שפירא, והיו אמורים התפרסם בחודשים האחרונים. זאת, כיוון שדרש להיות מעורב בתוכנם, ביקש להוסיף להם ממצאים חיוביים ואף הסיר ממצאים שליליים. בין היתר מחק אנגלמן וביטל חלקים משמעותיים מהפרק בנושא המניפולציות שנערכו כך שהגירעון בתקציב המדינה ייראה קטן מכפי שהוא במציאות, וכן מהפרק על ניסיונות ההתערבות הפוליטיים במשרד התקשורת. כל זאת במסגרת מה שהוא מגדיר "הרפורמה לביקורת בונה".

 

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן מבקר המדינה מתניהו אנגלמן צילום: עמית שאבי

 

מאז כניסתו לתפקיד לא פרסם המבקר שום דו"ח - לא חלק מהדו"ח השנתי וגם לא דו"ח מיוחד. בסוף דצמבר הוא העביר לראשונה 25 פרקים מהדו"ח השנתי, בייחוד בנושאי כלכלה, למפקח הכללי על ביקורת המדינה במשרד ראש הממשלה. ההערכה היא שהדו"חות יפורסמו באמצע מרץ - רק לאחר הבחירות.

 

עכשיו מתברר ששישה פרקים נוספים לא הועברו, כיוון שאין דרך להעביר אותם הליך חיסיון. מדובר בדו"חות של המבקר על צה"ל ומערכת הביטחון. חלק מדו"חות הביטחוניים כלל לא מתפרסמים. עם זאת הדו"חות שכן מתפרסמים עוברים תהליך של חיסיון בוועדת המשנה החשאית של הכנסת, שמחליטה מה יפורסם.

 

בין היתר נדונו בוועדה זו דו"חות המבקר הקודם יוסף שפירא על מבצע צוק איתן: היה חשש שאנשי הליכוד ינסו למתן את הביקורת על ראש הממשלה בנימין נתניהו, אך בסופו של דבר הושגו ההחלטות בוועדה בהסכמות.

 

הנוהג בכנסת הוא שרוב הוועדות מוקמות רק לאחר הקמת הממשלה, כיוון שהן משקפות את יחסי הכוחות בין הקואליציה לאופוזיציה. שתי הכנסות האחרונות לא הקימו כמעט ועדות, ובשתיהן לא הוקמה ועדה לביקורת המדינה. כיוון שכך גם לא הוקמה ועדת המשנה החשאית שלה ואין מי שידון בחיסיון.

 

המשמעות היא שבמקרה שתוקם קואליציה ויוקמו ועדות בכנסת הבאה, הדיון בחיסיון יסתיים לכל המוקדם בתחילת מאי, ורק אז ניתן יהיה לפרסם את הפרקים הביטחוניים. אם לא תקום ממשלה גם בכנסת הבאה, היא תצטרך כנראה למצוא בכל זאת דרך להקים ועדה לביקורת המדינה.

 

מהכנסת נמסר ש"משרד מבקר המדינה ביקש לברר כיצד ניתן לתת חיסיון לקטעים מסווגים בדו"חות ביטחוניים, כיוון שלא הוקמה ועדת המשנה העוסקת בחסיון הדו"חות. נעשים מאמצים משותפים למציאת פתרון שימנע ככל הניתן את העיכוב בפרסום הדו"חות".

 

ממשרד המבקר המדינה נמסר: "דו"ח הביקורת שמלאכתו הושלמה כולל 31 פרקים, ובהם מספר פרקים מסווגים שלגביהם כמקובל נדרש הליך חיסיון".

 

x