$
בארץ

משרד הביטחון "גירד" מהמדינה רבע מיליארד שקל וברמת הגולן יוקמו מאות טורבינות רוח

המשרד הצליח לעכב במשך פרק זמן ממושך הקמה של מאות חוות רוח בצפון הארץ בטענה שהן עלולות להפריע לפעילות השוטפת המתקיימת באזור. כעת הגיעו משרדי האנרגיה, האוצר, הביטחון ורשות החשמל להסכם מסגרת שיאפשר את הקמת טורבינות הרוח

ליאור גוטמן 15:2501.01.20

משרדי האנרגיה, הביטחון, האוצר ורשות החשמל חתמו היום (ד') על הסכם מסגרת שיאפשר הקמה של מאות טורבינות רוח בצפון הארץ. בהודעה משותפת נטען ש"המשרדים יממנו במשותף פיתוח טכנולוגי בעלות של כ-250 מיליון שקל, שיאפשר את הקמת הטורבינות, תוך שמירה על צרכי הביטחון". 

ההודעה היבשה הזו מסתירה מאבק איתנים שהתקיים בין משרדי הממשלה על היכולת לקדם פרויקטי רוח ברמת הגולן, בעיקר של החברות אנלייט ואנרג'יקס. מדובר בחוות רוח שאמור לספק יחדיו כ-290 מגה-וואט של "חשמל ירוק" (כ-2.2% מכוח הייצור של חברת החשמל), בהשקעות של מאות מיליוני דולרים, וזאת לאחר שהתוכניות אושרו במוסדות התכנון וזכו לברכת המדינה.

 

טורבינות רוח ברמת הגולן טורבינות רוח ברמת הגולן

 

למעשה, אלמלא התעקשות משרד הביטחון הפרויקטים כבר היו בהקמה מתקדמת. ורק באפריל האחרון כלכליסט חשף שמשרדי האוצר והאנרגיה נדהמו שמשרד הביטחון מבקש תוספת חוץ תקציבית של כמה מאות מיליוני שקלים לשדרוג ציוד ותשתיות נלוות, בטענה שהמיזמים מפריעים לפעילות השוטפת המתקיימת באזור. השיחות בין הצדדים נתקעו, וזאת על רקע כעס של משרדי הממשלה שטענו שמשרד הביטחון מצא בהם סוג של "קופה קטנה".

 

מי שניסה לפשר בין הצדדים היה ראש מטה הדיור הלאומי זאב ביילסקי, שפנה ביולי האחרון בתחינה למשרדי הממשלה שימצאו פתרון למשבר. במכתב שהוא שלח לשורת גורמים הוא כתב: "קשה לי להתמודד מול משרד הביטחון בכמה חזיתות. אנא שחררו את חזית הטורבינות. משרד הביטחון מהווה את החסם האחרון בדרך להגשמת החלטת הממשלה בנושא ייצור חשמל ירוק".

 

ברקע הדיונים ניסו תושבי רמת הגולן, כמו גם שורת ארגונים ירוקים, לעצור את המיזם בנימוק שהוא אולי ייצר "חשמל ירוק" אבל על הדרך יפגע בנדידת הציפורים, אולם כל הטענות נדחו גם בערכאות משפטיות.

 

חלק מתושבי רמת הגולן עוד קיוו שמשרד הביטחון יצליח לבלום את התוכניות שם, אבל כאמור ההסדר הכספי הצליח לשכנע אותו - והנה, חמישה חודשים אחרי הפניה של ביילסקי, משרדי הממשלה נעתרו, ומשרד הביטחון יקבל את מבוקשו. בהודעה שפורסמה היום עלה הרושם שכולם מרוצים והם טענו כי  "מדובר בצעד הכרחי וחיוני לקידום תחום אנרגיית הרוח בארץ.

 

"משרד הביטחון רואה חשיבות רבה בקידום פרויקטים של אנרגיה מתחדשת. מתוך ראייה מאפשרת, השקענו משאבים רבים בקידום ההסכם ויחד עם צה"ל הסכמנו לקחת סיכונים מחושבים, כדי לאפשר את מימושו. המענה הטכנולוגי שגיבשנו יוצר את האיזון הנכון בין צרכי הביטחון לצרכי משק האנרגיה והגנת הסביבה. אנו מברכים על ההסכם ונפעל ליישומו", אמר מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (במיל') אודי אדם.

 

מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי סיכם שהם פועלים "בכל האמצעים על מנת לקדם את האנרגיות המתחדשות בישראל. ההסכם שנחתם מסיר מהשולחן את אחד הקשיים המרכזיים שעמדו בפני הענף".

x