$
בארץ

החלה הזרמת הגז מאסדת לווייתן; תושבים התפנו, אתרי ניטור האוויר קרסו

רבים מתושבי חוף הכרמל והסביבה התפנו לפנות בוקר מבתיהם, וכנראה בשל עומס, קרסו אתרי הניטור של המשרד להגנת הסביבה ואיגוד ערים - וחזרו לעבוד כעבר זמן מה

ליאור גוטמן וענת רואה 07:3731.12.19

בשעות הבוקר המוקדמות החלה הזרמת הגז מאסדת לווייתן; זאת, לאחר שאמש הודיע המשרד להגנת הסביבה כי מפעילת האסדה, נובל אנרג'י, עמדה בכל התנאים הסביבתיים והמקצועיים של המשרד והליך הנישוב יתקיים.

 

כבר דקות אחדות אחרי השעה 6 בבוקר קרסו האתרים והאפליקציות שמציגים לציבור נתונים על זיהום האוויר. הראשונה לקרוס היתה האפליקציה של המשרד להגנת הסביבה ואחריה קרס גם האתר של איגוד ערים שמציג נתוני זמן אמת. לא ברור מדוע קרסו שני האתרים, ייתכן שעל רקע ריבוי הכניסות. קריסת האתרים הובילה לתגובות זועמות מצד תושבי חוף הכרמל והישובים בסביבה שחלקם מהם התפנו מבתיהם בשעות לפנות בוקר.

 

מעט לפני 09:00 נמסר מאיגוד ערים כי האתר שלהם תקין, והם הזמינו את הציבור להיכנס ולבדוק את הנתונים בכתובת הזאת. גם האפליקציה של המשרד להגנת הסביבה חזרה לעבוד.

 

מבדיקת כלכליסט עולה כי בתחנת הניטור של נובל אנרג'י שמוצבת במעיין צבי נרשמו החל משעה 4 לפנות בוקר ערכים של הגז המסרטן בנזן שהם גבוהים בהרבה מהמקובל באזור זה, אף שהנתונים נמוכים משמעותית מהתקרה המותרת. כך למשל אתמול ערך הבנזן היומי לפני הליך הנישוב שמפזר רעלים עמד על 0.66 מ"ג. הבוקר בשעה 4 נמדד ערך 1.34 מ"ג. בשעה 5 בבוקר הערך עלה ל-1.41 מ"ג, בשעה 6 בבוקר ובשבע 7 בבוקר הוא עומד על 1.26 מ"ג.

 

התקרה של בנזן המותרת לפי חוק אוויר נקי עומדת על 3.91 מ"ג. בדרך כלל בישובים סביב אסדת לוויתן ערך הבנזן עומד על 0.2-0.5 מ"ג.

  

איגוד ערים לשמירת איכות הסביבה שרון כרמל, שמאגד 18 רשויות במקום, פתח את חדר הבקרה בו מוצגים נתוני איכות האוויר של האסדה. "צוות האיגוד והמשרד להגנת הסביבה עוקבים כל העת אחר הנתונים ויפעלו בהתאם.בשלב זה אין חריגות בנתוני ניטור האוויר", אומרים שם.

 

בין הבכירים שנמצאים בחדר המצב ניתן למנות את מנהל מחוז חיפה במשרד להגנ"ס שלמה כץ, מנכל איגוד ערים שרון כרמל ניר סהר וראש מועצה אזורית חוף הכרמל אסיף אייזיק. 

אסדת לווייתן אסדת לווייתן צילום: אלבטרוס

 

למרות שהמשרד להגנת הסביבה הודיע שלתושבים אין סיבה להתפנות מבתיהם, הציבור לא סומך על כך. לפחות שבעה בתי ספר באיזור האסדה הודיעו שהלימודים היום יושבתו במחאה וגם שורה של רופאים שמתגוררים בישובי חוף הכרמל והסביבה הודיעו שיימנעו מלשהות באזור על מנת שלא לקחת סיכון. "בשל חוסר הוודאות השורר ועל פי עיקרון הזהירות המונעת בכוונתי להתפנות מיישובי עוטף לווייתן ביום הנישוב של אסדת הזיקוק לווייתן", הודיעו הרופאים בהודעה משותפת שהופצה בציבור.

 

ההליך שמבוצע היום נדחה כבר מספר פעמים. בתחילה הודיעה נובל אנרג'י שתבצע אותו ב-17 בדצמבר, אולם צו מניעה זמני של בית המשפט המחוזי בירושלים מנע ממנה את המהלך. שבוע לאחר מכן היה מתוכנן ההליך לצאת לפועל, אך ארבע שעות לפני מועד פתיחת הבארות הודיע המשרד להגנת הסביבה שהפעולה מבוטלת מאחר שנובל אנרג'י לא עמדה בתנאים.

 

לאחר הביטולים הללו התחייב המשרד להגנת הסביבה שקודם נובל יעמדו בתנאים ואז תימסר הודעה לציבור. אך ההבטחה נשכחה, והמשרד הודיע שהנישוב יבוצע ביום שלישי בכפוף להודעה סופית שכאמור נמסרה רק אמש בסביבות 22:00.

  

אספקת הגז בפועל למשק הישראלי תתבצע רק במהלך השבוע, כאשר חברת החשמל הירדנית תקבל את הגז בשבוע הבא, ואילו הלקוחות המצרים כבר במהלך ינואר. צבר החוזים של ייצוא הגז הוא כ-31 מיליארד דולר לאורך 15 שנה, כאשר לפחות מחצית מהסכום הוא תמלוגים ומסים שיתקבלו לאורך השנים בקופת המדינה. גם חברת החשמל הישראלית מחכה לגז לאחר שחתמה על חוזה קצר (עד 24 חודשים) מועד מול שותפות לווייתן במחיר נמוך בכ-25% מזה שהיא רכשה עד היום. החוזה הזה אחראי בין השאר להוזלה של 4% בתעריף החשמל כבר מיום רביעי הקרוב.

 

אסדת לוויתן במבט מהחוף אסדת לוויתן במבט מהחוף צילום: רויטרס

 

שותפות לוויתן: "יום היסטורי למשק. תעריף החשמל ירד"

 

"זהו יום היסטורי עבור נובל אנרג'י והשותפות בלוויתן. השלמת פיתוח השלב הראשון של הפרויקט באופן בטוח ומוצלח מהווה נדבך נוסף לרקורד המצוין שלנו בפיתוח פרויקטים ברמה בינלאומית מסוג זה" - כך אמר הבוקר דייב סטובר, יו"ר ומנכ"ל חברת האנרגיה האמריקאית נובל אנרג'י, עם הזרמת הגז הרשמית לחופי ישראל.

 

פרויקט לוויתן יצא רשמית לדרכו לפני כשלוש שנים, בהשקעה של כ-3.6 מיליארד דולר. מדובר באחד מהפרויקטים הגדולים בעשור האחרון, קטן קצת יותר מפרויקט פיתוח מאגר תמר בו הושקעו כ-4 מיליארד דולר. מאגר לוויתן מוחזק בידי נובל אנרג'י (40%), דלק קידוחים (45%) ורציו (15%).

 

מנכ"ל דלק קידוחים, יוסי אבו, שליווה בזמנו גם את פיתוח מאגר תמר, אמר הבוקר כי"אנו מציינים נקודת מפנה היסטורית בתולדות הכלכלה הישראלית - לראשונה בתולדותיה ישראל הופכת למעצמת אנרגיה, אשר תוכל לספק לעצמה את כל צרכיה ובמקביל תייצא גז טבעי לשכנותינו באזור. תועלות פרויקט לוויתן כבר מורגשות בתרומתו לירידה במחירי החשמל והורדה של רמות זיהום האוויר בישראל".

 

יגאל לנדאו ,מנכ"ל רציו, סיכם באומרו ש"הזרמת הגז היא רגע היסטורי למדינת ישראל ותשנה את מעמדה האזורי, תוך הפקת הכנסות רבות לטובת אזרחי המדינה. אנו סבורים שיש עוד פוטנציאל רב לגילוי מאגרים משמעותיים נוספים בדומה ללוויתן במים הכלכליים של ישראל".

x