$
רכב

בלעדי לכלכליסט

המחיר יירד? התחרות על היבוא המקביל של הרכבים - מתרחבת

ב-2020 צפוי היבוא המקביל לרכבים הפופולריים בישראל לצמוח: חמישה יבואנים מקבילים ייבאו את טויוטה, שלושה את יונדאי. וגם היבוא האישי בזינוק

תומר הדר ואודי עציון 07:0030.12.19

שוק הרכב הישראלי עומד להתרחב עם הגעתם של מספר מותגים חדשים - חלקם ביבוא מקביל וחלקם ביבוא דרך יבואני הרכב הוותיקים. כך עולה מרשימת יבואני הרכב ומותגי הרכב החדשים לשנת 2020 שצפויה להתפרסם בתחילת השנה.

 

 

הרשימה כוללת את כל מותגי הרכב השונים שמיובאים לישראל בכל תצורותיהם, הן ביבוא ישיר דרך היבואנים הוותיקים, והן דרך היבואנים המקבילים. הרשימה החדשה כוללת מותגים סינים שלא נכללו בה בשנה שעברה, ותחרות חדשה על יבוא יונדאי, מרצדס והונדה.

 

חוק רישוי רכב, המסדיר את ענף הרכב הישראלי, מגדיר את סוגי היבואנים שפועלים בישראל: יבואן רכב וותיק, שרוכש את המכוניות ישירות מיצרן הרכב; יבואן עקיף, שרוכש את המכונית מסוכנות בחו"ל; ויבואן רכב זעיר, שעוסק ביבוא אישי של רכב - בדרך כלל דגמי יוקרה - לבקשת לקוחות. כיום חלק ניכר מסוכני היבוא המקביל מעדיפים לפעול הרחק מעיניהם של יבואני הרכב הוותיקים.

יונדאי i20. שלוש חברות ייבאו ב־2020 דגמים של יונדאי במקביל לייבוא הרשמי יונדאי i20. שלוש חברות ייבאו ב־2020 דגמים של יונדאי במקביל לייבוא הרשמי

 

משרד התחבורה מסרב לפרסם נתונים אודות היקף היבוא המקביל, אך לפי נתונים של התנועה לחופש המידע, במהלך המחצית הראשונה של השנה הגיעו ארצה 1,988 מכוניות ביבוא מקביל. לפי הערכות, השנה הנוכחית צפויה להסתיים עם רישום של כ־4,200 מכוניות ביבוא מקביל.

 

זכיונות חדשים

 

רשימת מותגי הרכב החדשים כוללת בעיקר זיכיונות יבוא חדשים למותגים וותיקים. רשימת הזיכיונות לשנת 2020 חושפת כי סוכנות אוטומקס, אחת היבואניות המקבילות הגדולות בישראל, תחל בקרוב ביבוא מסודר של יונדאי. רשימות של משרד התחבורה חושפות כי מדובר לפחות ברכב כביש שטח אחד ומכונית נוסעים אחת. לצד אלה תחל אוטומקס ביבוא רכבי פולקסווגן - זאת לפי פרסומים של אוטומקס עצמה. בכך תהפוך אוטומקס ליבואנית המקבילה הראשונה המייבאת ארצה מכוניות ביבוא מקביל מתוצרת היצרנית הגרמנית.

 

אוטומקס אינה היחידה שמגדילה את היצע דגמיה: איילון מוטורס, החברה הראשונה שנכנסה לתחום היבוא המקביל והמחזיקה כיום בין היתר בזכיונות יבוא מקביל של יונדאי ופורשה, תחל בשנה הבאה ביבוא של מכוניות הונדה.

 

 

לצד אלה בולטים גם מספר מותגים חדשים שהחליפו ידיים או מגיעים לראשונה לישראל, דווקא אצל יבואני הרכב הוותיקים. כך, קבוצת תעבורה רשמה זיכיון על משאיות סיניות מתוצרת סינוטראק.

 

נתון מרשים הוא הזינוק החד במספר היבואנים הזעירים: ב־2019 היו רשומים 148, ואילו כבר בינואר 2020 רשומים 192 יבואנים זעירים - קפיצה של כ־30%.

 

באדג'ט תשווק

 

השבוע הודיעה חברת הליסינג באדג'ט כי תשווק מכוניות שהגיעו ביבוא מקביל. מדובר במכוניות שתייבא אוטומרס. המכוניות יימכרו ישירות מבלי שחברת הליסינג תירשם כיד ברישיון. לטענת באדג'ט המחיר הוא 125 אלף שקל, במקום 135 אלף שקל, מחיר משוער אצל היבואן הוותיק.

 

כפי שפורסם ב"כלכליסט", ב־2018 הגישה רשות המסים לפרקליטות המדינה את תיק החקירה בנושא חשד לכאורה לפיו אלבר ייבאה מכוניות ביבוא מקביל באמצעות אישורים מזויפים ותוך הנמכת מחיר. במסגרת החקירה שנמצאת בטיפול פרקליטות מסוי וכלכלה נחקרו סוכנות הרכב חיים לוי, אוטומקס ואיילון מוטורס.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x