$
בארץ

נובל: "פינוי אוכלוסייה בגלל לווייתן? אין סיכון"; השופט: "יש סיכון, נמוך"

במהלך הדיון בביהמ"ש המחוזי בי-ם בעניין הצו הארעי שהוצא ללווייתן, טוענת נובל להפסד של 60 מיליון דולר בשלושה ימים כתוצאה מעצירת ההרצה של המאגר; המדינה: "הפסקת ההרצה תגרום למשבר מדיני"

ענת רואה 15:5118.12.19

בבית המשפט המחוזי בירושלים החל היום (ד') הדיון הדחוף בצו הארעי שהוציא אתמול השופט אלי אברבאנל נגד המשך ההרצה של אסדת לווייתן. חברת נובל אנרג'י פתחה את הדיון בבקשה למנות בפני השופט את כל הנזקים שהצו הארעי שנתן אתמול – גורם לטענתה.

 

 

 

לפי טענתה, הנזקים מתבטאים בכמה מישורים ועל חלקם היא תבקש לטעון במעמד צד אחד, כלומר בדלתיים סגורות ובלא שהעותרות נמצאות באולם.

אסדת לווייתן אסדת לווייתן צילום: אלבטרוס

 

לדברי עו"ד כוכבית נצר דולב, שמייצגת את המשרד להגנת הסביבה, "אנחנו צריכים להתחיל את ההרצה ומבחינתנו זה קריטי. כל עיכוב, גם העיכוב מאתמול להיום, עלול להביא אותנו למצב שלא נוכל להזרים את הגז .הצו הארעי גורם נזק בשלושה מישורים עיקריים: ביחסים שלנו עם ממשלת ירדן - נבקש לטעון במעמד צד אחד. זה עלול לגרום למשבר בין המדינות". ישראל אמורה למכור לירדן גז טבעי מלווייתן.

 

עוד נאמר כי "בנוסף, הצו הארעי פוגע באיכות הסביבה. הגז הארעי הוא אלטרנטיבה לשימוש שפחות מזהמת את הסביבה. הנזק השלישי – כלכלי: שלושה ימי עיכוב, (הפסד של) 60 מיליון שקל. וכל הנזקים האלה עומדים על עתירה שאין בה כלום".

 

השופט אלי אברבנאל השופט אלי אברבנאל צילום: אלכס קולומויסקי

 

 

השופט אלי אברנבל השיב על כך: "גם הצד השני (שש הרשויות המקומיות ועמותת צלול שעתרו נגד ההרצה, ע"ר) אומר שבטיעונים שלכם אין כלום. אני מבקש לדעת מה נעשה בתקופת ההרצה ומה אמור עוד להיעשות".

 

מנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה, גיא סמט, ביקש לענות לגבי הנעשה בתקופת ההרצה. לדבריו, "יש ניקוי של הצנרת, שיש בה חנקן, ואחרי שמנקים אותה צריך לפלוט את הגז הטבעי. בעת ההרצה יש פליטה מוגברת יחסית אבל לא מצאנו שהיא תעלה את הריכוז שיש בחוף בצורה משמעותית".

 

השופט אברבנאל ביקש שנובל והמשרד להגנת הסביבה יסבירו לו מה התרחיש הגרוע ביותר שיכול להתרחש. סמנכ"לית בכירה במשרד להגנת הסביבה אמרה שתרחיש קיצוני בו נדרש פינוי אוכלוסייה הוא "קלוש עד בלתי אפשרי". השופט שאל אותה על כך: "אבל סיכוי קלוש יש?". אנשי נובל צעקו מהקהל לסמנכ"לית להשיב שאין סיכוי קלוש. והיא אכן אמרה כי אין סיכוי קלוש.

 

מנכ"ל המשרד סמט אמר על כך: "אם זה יקרה אנחנו נעצור מיידית את האסדה, לכן אין כל סיכוי".

 

השופט אברבנאל אמר שמדובר בעניין של השימוש בשפה העברית "אין ספק שיש כאן תהליך שכרוך בסיכון, נמוך", אמר השופט אברבנאל.

 

בהחלטתו אתמול כתב השופט כי המשיבים לעתירה - המשרד להגנת הסביבה ונובל אנרג'י - לא הצליחו בשלב זה להפריך את הטענה שעלול להיגרם נזק בלתי הפיך לבריאות הציבור אלמלא יינתן הצו ותיעצר פעילות ההרצה. לפיכך הוציא את הצו שעוצר זמנית את ההרצה של אסדת לווייתן.

x