$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מאוחדת תמכור נכסים ב־120 מיליון שקל, שכר ההנהלה יקוצץ

בהסכם שנחתם השבוע בין משרדי האוצר והבריאות לבין קופת החולים, שמתמודדת עם גירעון של 530 מיליון שקל, מתחייבת מאוחדת למנות חשב חיצוני. בנוסף, אוסר ההסכם על תוספות שכר ומגביל את תקציב הפיתוח לבניית מרפאות חדשות

אדריאן פילוט 06:5617.12.19

לאחר שמשרד האוצר הצהיר על כוונתו למנות חשב חיצוני לקופת חולים מאוחדת, כעת מעוגן המינוי בהסכם התייעלות שהגיע לידי "כלכליסט". ההסכם, שנחתם השבוע בין משרדי האוצר והבריאות למאוחדת, מחייב את הקופה למכור בשנתיים הקרובות נכסים בשווי 120 מיליון שקל.

 

 

לפי ההסכם, מאוחדת חויבה למכור בית מלון שבבעלותה שנמצא בטבריה. אך מאחר והתברר כי בית המלון משועבד לעובדי הקופה, מאוחדת תצטרך להציב נכס אחר למכירה במקומו. בחירת הנכס תהיה כפופה לאישור משרד הבריאות.

קופת חולים מאוחדת קופת חולים מאוחדת צילום: צביקה טישלר

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", בשבוע שעבר משרדי האוצר והבריאות דרשו ממאוחדת למנות חשב חיצוני מטעמם. לפי ההסכם, החשב החיצוני יהיה חשב צופה אך לא חשב מלווה. ההסכם קובע כי החשב יבצע מעקב שוטף על כל פעילות הקופה כיום, יקבל גישה מלאה לכל מערכות המידע של הקופה ויקבל שירותי תמיכה וסיוע מהקופה ככל שיידרש.

בהסכם נכתב כי "הגיע רואה החשבון למסקנה שאם הוא מזהה הוצאה מתוכננת החורגת מהתחייבות הקופה אזי הוא יבקש הבהרה מהנהלת הקופה ואם התשובה שיקבל לא תספק אזי הנושא יעלה לוועדת השלושה (אגף תקציבים, החשכ"ל ומשרד הבריאות ‑ א"פ).

 

עד 60 עובדים חדשים בשנה

 

הקופה התחייבה בהסכם להעביר דיווחים רבעוניים על עמידה בתנאי ההסכם, שיהיו "חתומים על ידי יו''ר הדירקטוריון והמנכ"לית". סעיף זה הוא מעניין במיוחד שכן אחת הטענות הנפוצות שהשמיעו אנשי מאוחדת בפני הוועדה שחקרה את האירועים שהובילו לגירעון העתק היתה כי הם "לא ידעו" על המתרחש בקופה.

 

 

מימין: יו"ר דירקטוריון מאוחדת איל גבאי ומנכ"לית מאוחדת סיגל רגב רוזנברג מימין: יו"ר דירקטוריון מאוחדת איל גבאי ומנכ"לית מאוחדת סיגל רגב רוזנברג צילומים: עמית שעל, דנה קופל

 

איך העמיק הגירעון איך העמיק הגירעון

כמו כן, ההסכם מגביל את מאוחדת בגיוס עובדים חדשים (עד 60 עובדים בשנה), אוסר על תוספות שכר רוחביות, מגביל את ההוצאה על תשלומי שכר לרופאים עצמאיים, מגביל מאוד את תקציב הפיתוח לבניית מרפאות חדשות (עד 16 מיליון שקל בשנה), ואוסר על תוספת של שעות נוספות. כמו כן, הקופה מתחייבת שלא להסיט פעילות מהקופה לבתי חולים באופן לא מוצדק וזאת כדי לעמוד בסעיפי השכר הנוקשים (להעביר עלויות לבתי החולים). סעיף מעניין נוסף בהסכם הגיע דווקא מצד הקופה ‑ בפני העובדים תועמד תוכנית פרישה מרצון.

 

עוד נקבע בהסכם כי שכרם של חברי ההנהלה והדירקטוריון יקוצץ ב־5%. בתגובה, יו''ר דירקטוריון מאוחדת אייל גבאי ומנכ"לית הקופה סיגל רגב רוזנברג, החתומים על ההסכם, ביקשו כי רק השכר שלהם יקוצץ.

 

מנגנוני הבקרה קרסו

 

מאוחדת מתמודדת בימים אלה עם משבר פיננסי חמור וגירעון עתק של כ־530 מיליון שקל. האירועים שהובילו ליצירת הגירעון במאוחדת עוררו זעם באוצר. בעקבות אירועים אלה בקופה החליטו להקים ועדת בדיקה פנימית שהוציאה דו"ח חמור בנושא.

 

לפי הסכם הייצוב האחרון שנחתם בסוף 2018, מאוחדת היתה אמורה לקבל 540 מיליון שקל לשנים 2017‑2019, סכום שהיה אמור להשאיר אותה מאוזנת עד תחילת 2020.

 

עם זאת, האוצר העביר עד כה רק 340 מיליון שקל ומחזיק את 200 מיליון השקלים הנותרים בידיו. זאת על רקע מה שמגדירים באוצר כ"אי עמידה בתנאי ההסכם". מאוחדת דורשת כעת את הכספים הנותרים בתמורה לצעדי ההתייעלות שנכפו עליה.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x