$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

זלזול בנוהל השקיפות: מה מסתיר משרד התרבות מהציבור

הוועדה הציבורית לקביעת קריטריונים לחלוקת הזמנות לטקסים ממלכתיים לא שום פרסמה ממצא או מידע מאז הקמתה באפריל 2019

צבי זרחיה 08:0316.12.19

משרד התרבות והספורט מסתיר מידע מהציבור וממשרד המשפטים, ולא מקיים את נוהל השקיפות בוועדות ציבוריות של משרד המשפטים. ל"כלכליסט" נודע כי הוועדה הציבורית לקביעת קריטריונים לחלוקת הזמנות לטקסים ממלכתיים בראשות השופטת בדימוס נחמה מוניץ לא פרסמה שום ממצא מאז הקמתה באפריל 2019. הוועדה הוקמה על ידי שרת התרבות מירי רגב בעקבות ליקויים שחשף דו"ח מבקר המדינה על חגיגות ה־70 למדינה.

 

 

ב־13 בפברואר 2019 נכנס לתוקף נוהל של היחידה הממשלתית לחופש המידע במשרד המשפטים בנושא שקיפות בוועדות ציבוריות. לפי הנוהל, על כל ועדה ציבורית להחליט מה מדיניות השקיפות שלה ולפרסמה. אם יוחלט על ידי הוועדה שלא לפרסם מידע מסוים, עליה לפרסם את הנימוקים להחלטה, על מנת להיות חשופה לביקורת ציבורית.

 

הנוהל מחייב כל ועדה ציבורית לפרסם מידע מקדים, כגון כתב המינוי של הוועדה, סמכויותיה, דרכי עבודתה, הרכבה, לוחות זמנים ודרכים לקשר עם הציבור. כמו כן הנוהל מחייב לפרסם תוצרים של הוועדה כגון דו"חות ביניים, דו"חות סופיים, וכן החלטות והמלצות, כולל דעות מיעוט. הוועדה המדוברת היא הוועדה הציבורית היחידה שהוקמה מאז פרסום הנוהל, והיא אינה עומדת בו.

 

שלומי בילבסקי, ראש היחידה הממשלתית לחופש המידע במשרד המשפטים, אמר ל"כלכליסט" כי "היחידה רואה בחומרה את העובדה שהנוהל איננו מיושם, זאת לאחר כמה פניות שכבר נעשו למשרד התרבות בדרישה לפרסם את מדיניות השקיפות, אך לא התקבלה כל תגובה. ניתן היה לצפות שבעקבות דו"ח מבקר המדינה בנושא הוועדה תפנים את עקרונות השקיפות ותפעל בהתאם לנוהל".

מימין: ראש היחידה הממשלתית לחופש המידע במשרד המשפטים שלומי בילבסקי ושרת התרבות והספורט מירי רגב. "היחידה רואה בחומרה את אי־יישום הנוהל" מימין: ראש היחידה הממשלתית לחופש המידע במשרד המשפטים שלומי בילבסקי ושרת התרבות והספורט מירי רגב. "היחידה רואה בחומרה את אי־יישום הנוהל" צילומים: דוברות משרד המשפטים, אלכס קולומויסקי

 

 

באפריל 2019 פרסם מבקר המדינה דאז יוסף שפירא דו"ח נוקב על חגיגות ה־70 למדינה שחשף מחדלים של משרד התרבות והספורט ומרכז ההסברה בארגון הטקס. בין היתר, נמצאו ליקויים בתהליך בחירת מדליקי המשואות, וגם בחלוקת ההזמנות לטקס המרכזי של יום העצמאות. 709 הזמנות שהן 11% מההזמנות חולקו לעובדי משרד ראש הממשלה, מהן 26 לעובדי מעון ראש הממשלה. למנהלת לשכת יו"ר הליכוד הועברו 80 הזמנות. המבקר לא מצא שהזמנות נשלחו גם למפלגות אחרות.

 

המבקר מצא, בין היתר, כי ההחלטה הסופית של הוועדה הציבורית על רשימת המועמדים המומלצים להדלקת המשואות נעשתה בשיחות טלפוניות פרטניות בין יו"ר הוועדה, שהוא מנהל מרכז ההסברה מושיק אביב, לחברי הוועדה הציבורית. השיחות לא נעשו במתכונת של שיחת ועידה שהיתה מאפשרת לחברי הוועדה הציבורית לקיים דיון משותף והצבעה כנדרש בתקנון.

 

עוד קבע המבקר כי בשיחות אלו אושרו מועמדים שנוספו לרשימת המומלצים, שמועמדותם, על פי סיכום דיון הוועדה ועל פי דברי חלק מחבריה, כלל לא נידונה קודם וכל זה נעשה גם ללא העברה מראש של חומרי רקע על המועמדים שנוספו לבחינת חברי הוועדה. במקביל, נגרעו שמותיהם של שבעה מועמדים שהוועדה הציבורית אישרה כמועמדים להדלקת המשואות ושהגיעו לשלב הסופי.

 

ממשרד התרבות והספורט נמסר בתגובה כי "המשרד מחויב לנוהל השקיפות החל על ועדות ציבוריות, והוא פועל בהתאם לנהלים. הוועדה בראשות השופטת בדימוס נחמה מוניץ לעניין דו"ח מבקר המדינה מצויה בעיצומו של תהליך העבודה, וממצאיה הראשוניים טרם הוצגו בפני שרת התרבות והספורט מירי רגב. עם סיום עבודת הוועדה והצגת ממצאיה בפני השרה, יפורסמו תוצריה באמצעות אתר משרד התרבות והספורט, כנדרש".

x