$
בארץ

הזרמת הגז מאסדת לווייתן הגיעה לשלב האחרון; התושבים מאיימים בפינוי המוני

בשלב ההרצה שיתחיל ביום שלישי ויימשך 48 שעות צפויה הפעלה חריגה של המתקנים; התושבים טוענים שהזיהום שייווצר יסכן את בריאותם; במשרדי הבריאות והגנת הסביבה טוענים שאין כל חשש כזה ואין סיבה לפנות את האוכלוסייה. בתוך כך הוגשה עתירה נוספת בניסיון לעצור את הרצת האסדה

ליאור גוטמן וענת רואה 20:1015.12.19

אסדת קידוח הגז לווייתן, הממוקמת עשרה ק"מ מערבית לחוף דור, תיכנס השבוע לשלב האחרון של ההרצות לקראת הפעלה מסחרית. השלב, שיחל ביום שלישי, כולל הפעלה מקסימלית וחריגה של כלל המתקנים שמוצבים על פניה, זאת במטרה לבדוק ניקוי והפחתת לחץ במקרי קיצון. ההרצה מתבצעת לפני תחילת ההזרמה של הגז לנקודת הקבלה היבשתית, הממוקמת בסמוך לקיבוץ מעיין צבי.

 

 

כפי שפורסם בכלכליסט, אסדת לווייתן כבר החלה בהזרמות לפני כשלושה שבועות, זאת לאחר קבלת היתרים מהמשרד להגנת הסביבה. השבוע אמורים להיפלט כמויות חריגות של מזהמים לחלל האוויר, וזאת למשך 48 שעות של הפעלה אינטנסיבית. למעשה, המשרד להגנת הסביבה העיד בעצמו שכמות הפליטות שתשתחרר לחלל האוויר באותן 48 שעות שקולה בחלק מהפרמטרים לכמות הזיהום שהאסדה תייצר במשך שנת עבודה שלמה.

 

בשיחה עם חלק מתושבי אזור השרון ואזור חיפה הביעו תושבים חשש ממשי משאיפת חומרים מסוכנים, ואיימו שמאות ואולי אלפים מהם יפנו את בתיהם למשך כמה ימים "עד יעבוד זעם". בחלק מבתי הספר שממוקמים באזורים אלה מתוכננת שביתה שמובילים הורים שחוששים מפגיעה בילדיהם.

אסדת לווייתן אסדת לווייתן צילום: נובל אנרג'י

 

 

מנגד, במשרד הבריאות שלחו בשבוע שעבר מכתב ליו"ר קיבוץ נחשולים יעל מנור, שם כותבת פרופ' סיגל סדצקי, ראש שרותי בריאות הציבור ממשרד הבריאות, ש"הקמת אסדת לווייתן היא פרויקט לאומי שמטרתו להחליף את חומר הגלם להפקת אנרגיה מפחם לגז טבעי. משרד הבריאות רואה חשיבות רבה בפיתוח משק הגז הטבעי בישראל במטרה להוריד פליטות לאוויר מהתעשייה, מהתחבורה וממשק החשמל. לצד זה, המשרד עומד על כך כי פיתוח משק הגז ייעשה תוך עמידה בקריטריונים סביבתיים מחמירים להגנה על האוכלוסייה ושמירה על בריאות הציבור".

 

השורה התחתונה מבחינת משרד הבריאות היא ש"על פי הגורם המוסמך של המשרד להגנת הסביבה, בהמשך ההרצה ובשלבי העבודה העתידיים לא צפויה תוספת משמעותית בריכוז החומרים, אלא צפויים להתווסף אחוזים בודדים בריכוזי בנזן ממקור האסדה שיימדד ביישובי קו החוף", ולכן "על פי הנתונים המפורסמים באתר המשרד להגנת הסביבה של הערכים הנמדדים ולא מוערכים של בנזן בשטח, משרד הבריאות לא רואה מקום להמליץ על פינוי האוכלוסייה מהישובים הממוקמים בסמוך לחוף במרחק הקטן ביותר ממיקום האסדה".

מחאת תושבים להרחקת אסדת לווייתן לעומק הים. ארכיון מחאת תושבים להרחקת אסדת לווייתן לעומק הים. ארכיון צילום: אלעד גרשגורן

 

גם השר להגנת הסביבה ח"כ זאב אלקין אמר בפגישה עם ראשי הרשויות באיגוד ערים שרון-כרמל שנערכה בשבוע שעבר ש"אין שחר לאמירות חסרות האחריות הקוראות לתושבים להתפנות עם תחילת הרצת האסדה. אם נגלה בזמן אמת כי מתרחשת עלייה בזיהום האוויר המסכנת אוכלוסייה - לא נאפשר לאסדה להמשיך לפעול".

 

התושבים מצידם מסרבים לקבל את רוע הגזרה, ומביעים חוסר אמון ברגולטורים האחראים על הניטור. חלקם טוענים שלא ידעו על המהלך, וחלקם טוענים שהנתונים של משרדי הממשלה בכלל מבוססים על נתוני חברת נובל אנרג'י שמפעילה את האסדה, ולכן יש לבחון אותם בחשדנות יתרה.

 

כך או כך, אם לא יירשם ממצא חריג, הפעלת האסדה צפויה לעמוד ביעד ההפעלה הרשמי שלה, כלומר עד סוף החודש.

  

בשנים האחרונות הוגשו מספר תביעות נגד תוכנית המתאר, הפיתוח ומכלול הזרמת הגז. העתירות נדחו על הסף כאשר בדצמבר 2017 קבעו שלושת שופטי בג"ץ על עתירה שעסקה בתוכנית שאושרה על ידי המדינה ש"אפשר להבין מדוע הקמתו של אתר חדש, הכולל בין השאר מיכל גיבוי לאחסון תוצרים של הפקת גז (קונדנסייט), מעוררת תחושות של אי-נוחות בקרב תושבים, החרדים מפני הבלתי נודע, והיו מעדיפים לראות את המיכל הרחק מבתיהם", אולם מנגד נמצא ש"לאחר שעיינו בפרוטוקול הדיון במועצה הארצית, אנו סבורים כי ההליך שהתקיים במועצה הארצית היה הליך ראוי, שבחן את טענותיהם של העותרים באופן רציני". בשבוע שעבר הוגשה עתירה נוספת על ידי מספר מועצות מקומיות.

 

עתירה: תחנות הניטור לא פועלות כראוי

 

בתוך כך נרשם ניסיון של הרגע האחרון מצד ארגון סביבתי לעצור את שלב ההרצה השלישי של אסדת לווייתן: עמותת שומרי הבית עתרה לפני זמן קצר לבית המשפט המחוזי בירושלים נגד המשרד להגנת הסביבה וכן נגד הממונה לפי חוק אוויר נקי במשרד ונגד חברת נובל אנרג'י, בבקשה להורות על צו ארעי וצו ביניים שאוסרים על נובל אנרג'י לבצע כל פעולה באסדת לווייתן "וזאת עד למילוי מוחלט ומלא של תנאי היתר הפליטה שניתן לה ע"י המשרד להגנת הסביבה ובפרט מילוי תנאי תוכנית ההרצה והוראות הממונה שצורפו לה הדורשים כי נובל אנרג'י תקים ותפעיל תחנות ניטור באופן שניתן יהיה לבחון את ערכי הסביבה ולוודא כי אין בפליטות המתוכננות על ידה סכנה לבריאות הציבור.

 

לפי הנטען בפתח העתירה, הבקשה מוגשת נוכח הפרת תנאי היתר הפליטה ע"י נובל אנרג'י ואוזלת ידם של המשרד להגנת הסביבה והממונה לפי חוק אוויר נקי "אשר לא מפסיקים את הפעילות באסדה חרף ההפרה הבוטה של הנחיותיהם ולמרות הסיכון האפשרי לבריאות הציבור העלול להיגרם כתוצאה מפעולות נובל אנרג'י". העותרים מתבססים על חוות דעת של פרופ' ברחנא, מנהל המכון לרישום סרטן (בדימוס), שקובע כי החומרים המזהמים הצפויים להיפלט במהלך שני הנישובים המתוכננים בהרצת לווייתן מסוכנים לבריאות.

 

עמותת שומרי הבית היא ארגון ארצי התנדבותי במהותו ובעתירה נכתב כי חרט על דגלו קידום מטרות בדבר הפרדת הגז הגולמי למרכיביו בלב הים, הרחקת תעשיה פטרוכימית מריכוזי אוכלוסין בישראל וקידום מעבר מהיר של ישראל לשימוש באנרגיות מתחדשות. העמותה מיוצגת בעתירה באמצעות עורכי הדין רונית עובדיה ויונתן הראל ממשרד הררי טויסטר ושות'.

 

בעתירה נטען כי עניינה בהתנהלות מזלזלת ורשלנית של המשרד להגנת הסביבה והממונה מטעמו אשר "הפרו כמעט כל חובה אפשרית מתחום המשפט המנהלי – עצמו את עיניהם נוכח הפרות נובל אנרג'י אחר תנאי תוכנית ההרצה, הפרו את חובתם לנהוג כלפי הציבור במקצועיות ובהגינות וביטלו במחי יד הבטחות שניתנו עד ידם ועוד.

 

לטענת העותרים העתירה אינה עוסקת בהליך מתן היתר הפליטה והיתר ההרצה בעניינם הוגשה עתירה של 5 המועצות המקומיות (זכרון יעקב, גיסר א-זרקה, עמק חפר, פרדס חנה כרכור ומגידו) ואף לא בטענות אחרות של העמותה שמתבררות בפני בית המשפט בעתירות נוספות אלא בהפרת הוראות תוכנית ההרצה ע"י נובל אנרג'י ובמחדלי המשרד להגנת הסביבה והממונה שלא הפעילו את סמכויותיהם והתלו את היתר הפליטה נוכח הפרות אלה.

 

בעתירה נטען כי במסגרת תקופת ההרצה צפויים להיפלט מהאסדה כמות אדירה של מזהמים לרבות מסרטני וודאיים בהיקף של פי 2.5 מאשר בשנת פעולת שגרה שלמה על פי היתר הפליטה וזאת מבלי שהמשיבים וידאו כי נובל אנרג'י עומדת בתנאי ההיתר שניתן לה. "המדובר ב-8 שעות של פליטות שמסכנות את בריאות הציבור כתוצאה מהזרמה נקודתית לאוויר של כמויות עצומות של חומרים מזיקים לבריאות".

 

אסדת לווייתן אסדת לווייתן צילום: אלבטרוס

 

 

לפי העותרת, פליטות אלה אמורות להתבצע מבלי שתחנות הניטור שנובל נדרשה להקים כתנאי להרצת האסדה פועלות כראוי ובאופן שלא ניתן יהיה לבחון את ערכי הסביבה ולוודא שאין בפליטות סכנה לבריאות הציבור". העמותה טוענת כי עצימת העיניים של המשרד להגנת הסביבה והממונה "חוטאת לתפקידם הציבורי".

 

בעתירה טוענת העמותה כי נודע לה שלפני שבוע ולאחר שהמשרד להגנת הסביבה נוכח שנובל לא מקיימת את הוראותיו הוא דרש ממנה לבצע ולהגיש דו"ח תקינות תחנות ניטור. לפי העתירה, לעותרת אין פרטים אודות הדו"ח שהוצג ככל שהוצג, אך מהמידע המפורסם לציבור עולה כי בפועל תחנות הניטור אינן מנטרות את המזהמים וכיוון ומהירות הרוח כנדרש. עוד נטען, כי בפועל לא החלה לפעול תחנת ניטור בקיסריה.

 

נובל אנרג'י: סתירות בעמדתה של המועצה זכרון יעקב

 

בתוך כך, ביום חמישי בערב הגישה נובל אנרג'י בקשה להשיב לטענות שהופנו נגדה במסגרת עתירת חמש המועצות המקומיות. במסמך זה תוקפת נובל אנרג'י את מועצת זכרון יעקב על כך שהיא מציגה לטענתה עמדות סותרות. לפי הנטען בעוד בעתירה טוענת זכרון יעקב כי המשך הרצת האסדה עלול לגרום לנזקים בריאותיים חמורים ובלתי הפיכים, הרי שבהודעה שפרסמה בדף הפייסבוק שלה לפני יומיים טענה את ההיפך הגמור ולפי ההודעה "לא צפויה סכנה לציבור במועד הרצת האסדה".

 

על פי טענת נובל אנרג'י באותה הודעה נכתב כי בדיון רב משתתפים בהערכות לתקופת הרצה "בדקנו שנית את הנושאים המפורטים מטה ונאמר באופן מפורש על ידי נציגי משרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות "כי לא נשקפת לציבור סכנה בזמן ההרצה ואין הנחיות מיוחדות לאוכלוסיה הכללית או לאוכלוסיות מוחלשות.

 

"הנה מפיה של העותרת עצמה אנו למדים כי כל טענותיה בבקשה למתן צו ביניים בדבר נזקים בריאותיים בלתי הפיכים, אינן אלא צרור כזבים ובדיות", טוענת נובל אנרגי'. לטענתה לא ניתן להפריז בחומרת התנהלותה של העותרת שמודיעה שלא נשקפת סכנה לציבור ובד בבד פונה לבית המשפט בבקשה בהולה ודחופה ומציגה ביודעים תמונה כוזבת.

 

את נובל מייצגים עו"ד יונתן קהת ממשרד אגמון ושות' רוזנברג הכהן ועו"ד רות דגן ממשרד הרצוג פוקס נאמן ושות'.

x