$
בארץ

דרום תל אביב בקריז: סוחרי הסמים השתלטו מחדש על דרום העיר

קבוצת הפייסבוק "דרום תל אביב בקריז" הולכת וצוברת תאוצה עם מאות עדויות על אנשים המשתמשים בסמים קשים לאור יום לעיני כל בסמוך לבתי ספר וגני ילדים. לטענתם, בחודשים האחרונים חל זינוק במספר המכורים ובעיקר במספר כנופיות הפשע הפועלות באין מפריע. כעת הם מתארגנים למאבק תושבים והם לא מתכוונים לוותר

דור זומר 20:0113.12.19
במחזה "אורזי המזוודות" מתאר חנוך לוין שכונת עוני ובה בליל של אנשים שחייהם עוברים עליהם תוך יאוש אין קץ. החלום הגדול הוא לברוח. לברוח למקום שבו היאוש נעשה יותר נוח כמאמר השיר המפורסם מהמחזה. זהו מחזה ללא עלילה, רק רצף חיים בלתי אפשרי של בנאליות משמימה כל-כך עד שהיא סוערת ומכווצת בו-זמנית. לוין ז"ל גדל בשכונת נווה שאנן בדרום תל אביב וכבר בילדותו, אי שם בשנות ה-40, הייתה זו שכונת עוני דרומית שטובעת בתוך עשן אוטובוסים וייאוש של תלישות מהגרים. יחסי מרכז ופריפריה עיצבו את השכונה הזו עוד אז.

 

מזרקים שלופים לעיני כל מזרקים שלופים לעיני כל צילום: דרום תל אביב בקריז

 

 

 

 

גם כיום נווה שאנן היא שכונת עוני, גם כיום היא שכונת מהגרים וגם כיום היא החצר האחורית של תל-אביב ומדינת ישראל כולה. ואולם ב-2019, כמאה שנה מאז הקמתה, הייאוש בה הולך ונעשה בלתי אפשרי. נווה שאנן ושכונות דרום תל אביב נמצאות בחודשים האחרונים תחת מתקפה. צירוף מבהיל של חוסר אכיפה, אי-נקיטת צעדים משמעותיים של העירייה והעומד בראשה, ומשיכת ידיים כללית של הרשויות הובילו לזינוק דרמטי במספר דרי-הרחוב המשתמשים בסמים סינתטיים הנצרכים בהזרקה, הסנפה ואידוי, כך לטענת תושבי השכונות. אותם משתמשים שרועים ברחובות לעיני-כל בהכרה מעורפלת כשלצידם מזרקים ומכשירי נטילה נוספים ומסביבם ערימות אשפה ושאריות מזון. רק לפני שבועיים הגיעו אמבולנסים רבים וניידות משטרה לאסוף גופה מוטלת באמצע רחוב הגדוד העברי לאור יום. גופה של מכור שלא שרד את מדינת ישראל שבה החלש בחברה הוא שקוף ושירותים חברתיים הם מצרך נדיר.

 

רחוב הגדוד העברי. פינוי גופה בצהרי יום שישי רחוב הגדוד העברי. פינוי גופה בצהרי יום שישי צילום: דרום תל אביב בקריז

 

 

המחזות הללו, של ילדים צועדים עם ילקוטים על גבם כאשר לצידם התגודדות של מכורי סמים עם מזרקים נעוצים בגופם הפכו לשגרתיים בדרום תל אביב, אך בחודשים האחרונים מצב השכונות החלשות גם כך, הוחרף - מספרם של המכורים עלה בצורה דרסטית ומידי יום מתווספים למעגל צרכנים נוספים. מה השתנה? הדעות חלוקות בנושא, אך תושבי השכונות תמימי דעים שהמצב החמיר. רבים תולים את גורם המגפה בחדירתו של סם מסוג "נייס גאי" בגרסאות שונות ומתחדשות. מדובר בתמהיל של עשבים המרוססים בחומרים זולים וזמינים כמו אקונומיקה ואצטון שאותם מעשנים המכורים. האפקט מבהיל ומסוכן להחריד. תופעת סמי הפיצוציות, שהתחילה עם ה"חגיגת" שהפך בגלגוליו לתמהיל אבקתי של קריסטלים, הפכה להיות הדרך הבטוחה של משתמשי סמים אל חיי רחוב אומללים.

 

לידר אביטן (29), מעצבת אופנה שמתגוררת בנווה שאנן ברחוב הגדוד העברי, פתחה לאחרונה סטודיו ברחוב שבו היא מתגוררת ואת רוב רובם של הימים היא מבלה בשכונה. בשיחה עמה היא מספרת על המצב הקשה שנוצר ועל חיה שהפכו למוגבלים באחת: "אני מכירה את האזור מלפני, תמיד היו פה נרקומנים והומלסים אבל אני מרגישה איזושהי עלייה ברמת האגרסיביות של כל אחד מהם. הכרתי את הפרצופים פעם אבל הם התרבו וההתנהלות שלהם אגרסיבית הרבה יותר בשבועות האחרונים. אולי החליפו להם סמים".

 

את מרגישה שמדובר במצב שמגביל את סדר היום שלך?

"קודם כל מאוד. מאוד לא נעים ללכת בשכונה, במיוחד בלילה. אני אישית כאישה נמנעת להגיע לאזור בלילה. אם אין לי ליווי אני לא אגיע הביתה בשעות המאוחרות של הלילה. ממתי שמחשיך בערך ב-21:00 בערב אני לא מגיעה, אני אשן אצל חברה אם צריך, וזה בעיקר בגלל הסוחרים. יש סיטואציות מסוכנות ברחוב הזה. וגם כשאני בתוך הבית, החדר שלי פונה לרחוב לפעמים יש להם התקפים וקריזים ויצא לי לשמוע מישהי צורחת בארבע לפנות בוקר בגלל שהיא בקריז ככל הנראה. זה נורא".

 

את מתלוננת לרשויות? ניסית לפנות למשטרה?

 "ברחוב הזה ובכל השכונה חסרה תאורה וזה אזור מועד לפורענות גם כך. הייתי רוצה לראות יותר סיורים באזור. צריכה להיות כל ערב ניידת שתפנה אנשים שמזריקים מתחת לבית. נרקומן יכול לשבת בחדר המדרגות ולהזריק והוא אפילו לא חושב להסתתר בגלל שאף אחד לא ניגש אליהם. הם כל כך לא מפחדים מהמשטרה שהם עושים את זה בכל מקום. ככל שתהיה יותר נוכחות של הרשויות המצב ישתפר. וגם יותר היענות - שיחה אחת למשטרה לא תעזור. רק אחרי כמה פניות הם יועילו להגיע, הם שומעים שזה ברחוב הגדוד העברי אז הם לא מתרגשים מכל קריאה וההיענות נמוכה יחסית".

 

 

התושבים והמכורים שבויים של כנופיות סוחרי סמים התושבים והמכורים שבויים של כנופיות סוחרי סמים צילום: דרום תל אביב בקריז

 

 

דרום תל אביב, כפי שמודה העירייה בעצמה בתגובות האוטומטיות שלה לנושא, הפכה לאבן השואבת של דרי רחוב ומשתמשי סמים קשים. לא מדובר בהרואין, לא מדובר בקוקאין או בכל סם יקר אחר. מדובר בסמים הנרקחים בתנאים ביתיים ושהדרך מהם אחורה קשה על סף הבלתי אפשרית. שימוש באין מפריע מתרחש בחדרי מדרגות, גינות ילדים, בחדרי אשפה, לצד חנויות מכולת ובתי ספר. כשהמכורים לעיתים עירומים למחצה, מרוחים בשאריות מזון, מלאים באבצסים פתוחים ומדממים - כך נראים רחובות דרום תל אביב כיום כפי שהם מתשקפים בתיעודי התושבים. ההצגה הכי גרועה בעיר בחינם בכל רחוב דרומי לרוטשילד. אבל דרי הרחוב המכורים הם הצד העצוב של הסיפור, מאחוריהם פועלים כמעט ללא חשש יבואני ויצרני הסמים, הסוחרים הסיטונאיים שלהם וסוחרי המשנה. החגיגה הזו מתרחשת בכל גינה ציבורית או קרן רחוב של נווה שאנן, שפירא או צ'לנוב. הימצאותם ברחובות לצד הצרכנים מייצרת מאבקי כוח ואלימות מסוכנים על בסיס יום יומי. את מכירת הסם מייחסים תושבי השכונה לסוחרים מוכרים וישנן אינספור עדויות על כך שאנשי המשטרה רואים בעיניהם את מוקדי הסחר ולא עושים דבר. הסוחרים חוגגים וקהל הלקוחות שלהם רק הולך וגדל ומתמכר.

 

התושבים החליטו להציב את הגבול

 את המצב הזה תושבי השכונות לא מוכנים לסבול יותר: בשבועיים האחרונים הולכת וצוברת תאוצה התארגנות חדשה של תושבי דרום תל אביב הנושאת את השם "דרום תל אביב בקריז" מטרתה היא מאבק בנגע הסמים הסינתטיים בשכונות הדרום - שפירא, נווה שאנן, צ'לנוב, נווה שלום ושכונת התקוה. בקבוצת פייסבוק הנושאת את שם זה, התפרסמו מאות רבות של עדויות מבהילות שבהן נצפים משתמשים שרועים על מדרכות ומפריעים את המעבר, עושים את צרכיהם בחדרי מדרגות, מפזרים שאריות מזון והופכים את הפחים. בתחילת השבוע נפגשו חברי הקבוצה למפגש תושבים ראשון וסוער שבו דנו על המטרות והדרכים לקראת מאבק אזרחי מול עיריית תל אביב ומשטרת ישראל שלדידם לא מטפלים בנושא בדחיפות הראויה לו.

 

בכניסות לבתים וחדרי מדרגות בכניסות לבתים וחדרי מדרגות צילום: דרום תל אביב בקריז

 

 

בשאילתה שהגישה ח"כ מרב מיכאלי לשר גלעד ארדן בנוגע להתמודדות המשטרה עם התופעה המטרידה, הגיב ארדן כי "לא לכל בעיה בישראל הפתרון נמצא רק בידי המשטרה. תפעלו מול ראש העיר". אלא שהפנייה לעיריית תל אביב לא בהכרח תישא פרי. כאשר מתלוננים תושבים למוקד 106 של עיריית תל אביב בנושא הסמים הם מופנים ישירות למשטרת ישראל זאת משום שמדובר בעבירה פלילית שלא מיועדת לטיפול בידי סיירת עירונית. כך נותרים תושבי דרום תל אביב שבויים בין הרשויות כשכל אחת מפנה אל האחרת וככל שהזמן עובר המצב רק הולך ומחמיר.

 

סחר לעיני כל סחר לעיני כל צילום: דרום תל אביב בקריז

 

 

המענה של עיריית תל אביב עובר דרך היחידה לדרי רחוב - יחידה קטנה של עובדים סוציאליים העוברים בין מקומות ההתגודדות של המכורים ומשוחחים עימם. מענה חשוב אך לחלוטין לא מספק לטענת תושבי השכונות. בישיבת המועצה מתאריך 11.11.19 העלתה חברת המועצה ותושבת נווה שאנן, שולה קשה, שאילתה בנוגע לטיפול בדרי הרחוב. ראש העיר הגיב, כפי שמתועד בפרוטוקול, כי העירייה תלויה במשרד הרווחה בטיפול בנושא זה אך הוסיפה שתי משרות עו"ס ליחידה לדרי רחוב. עוד אמר חולדאי: "כמדי שנה היחידה נערכת על ידי שיבוץ עובדים סוציאליים לתורנויות סיורי לילה. בסיורים החורפיים יחולקו ערכות חורף המכילות שמיכה חמה, גרביים, כובע, משקה חם וכריכים". עובדים ועובדות סוציאליים הם חשובים, אבל שמיכות לדרי הרחוב הן לא פתרון מספק לתושבים. מנתונים של משרד הבריאות ופרויקט יזהר מטעמה עולה כי דרי רחוב "קלאסיים" שירדו מנכסיהם והתגלגלו לרחוב כמעט ואינם בנמצא במחוזותינו. על פי רוב, מה שמוביל אל הרחוב אלו הסמים הסינתטיים ומשם לתת-אבחנה וטיפול של אנשים השרויים ברמות שונות של מצבים פסיכוטיים. מהועד למלחמה באיידס העורך בדיקות יזומות אצל מכורים המגיעים למרכז הסיוע של פרוייקט יזהר, התברר כי רוב רובם נשאי HIV בעקבות שימוש משותף במזרקים או עבודה בזנות. ותוכנית אופרטיבית של משרד הרווחה עבור הנושא? אין, לפחות לא אחת ייעודית למצב החדש. שר הרווחה חיים כץ התפטר באוגוסט האחרון בעקבות כתב אישום נגדו לאחר חקירה ממושכת ואילו מחליפו, ראש הממשלה ושר הרווחה בנימין נתניהו, שבינתיים הוגש גם נגדו כתב אישום ככל הנראה עסוק גם הוא בשלו. מדינה בפשיטת רגל.

 

בנוסף, ועדת הבטחון של עיריית תל אביב לא התכנסה על פי רישומי העירייה מאפריל 2018. אף פרוטוקול לא פורסם מאז ואין לפעילותה כל סימן. בהינתן העובדה שעיריית תל אביב היא העשירה מבין ערי ישראל, הפניית תקציבים ייעודיים למיגור המצב ושיקום שכונות הדרום מתבקש. במסמך הדרישות שהציגו אנשי מטה המאבק עולות דרישות ברורות לרשויות: הגברת התאורה ברחובות הדרום החשוכים, סגירת עסקים לא חוקיים המפעילים תחנות לממכר סמים, תגבור ניידות סל"ע ברחובות הרלוונטיים והתמודדות תכנונית מיטיבה עם שכונת נווה שאנן. בנוסף, לטענתם על העירייה לדרוש ממשרד הרווחה תקציב הולם ומתן מענה של "גגונים" ומקלטים עבור סיוע מיטבי למכורים ושאלו ימצאו שלא בקרבת בתי מגורים.

 

 

בשיחה עם מוטי כ"ץ, חבר ועד שכונת נווה שאנן וממובילי המחאה הוא סיפר על המצב: "ישנה עלייה ניכרת של נרקומנים ברחובות ובעיקר של סוחרי סמים. העלייה היא תוצאה של זינוק במספר הסוחרים שרוצים להתפרנס בקלות. המשטרה מסרבת לאכוף סמי פיצוציות הם מכנים את הסחר בסמים בשכונה "סוחרים קטנים" אבל אנחנו יודעים שמדובר בכנופיות מבוססות היטב. הם שולחים קטינים כדי שלא יעצרו על ידי המשטרה אבל עומדות כאן כנופיות פשע של ממש. הטיפול של המשטרה לוקה בחסר והמשטרה מודה בכך ועוד מוסיפה שמשום שבתי המשפט משחררים בקלות בגין עבירות כאלו אין טעם להמשיך ולעצור אותם". אך לסגור מסיבות קיץ גדולות והפקות ענק המשטרה יכולה. עוד הוסיף כ"ץ כי חלק מהדרישות של מטה המאבק הן הוצאת תחנות המטאדון מהשכונה, הוצאת בתי התמחוי ובעיקר חדילת מדיניות ההכלה של הרשויות והפקרת דרום תל אביב בידי כנופיות של סוחרי סמים.

 

דבר שקשה שלא להתייחס אליו במסגרת נושא זה הוא תחלופת התושבים בשכונה. לא קשה להבחין בכך שמצב השכונה כיום הוא תוצאה של הזנחה ארוכה. נווה שאנן מעולם לא הפסיקה לקלוט אליה מהגרים וכשאלו יכלו הם עזבו אותה מיד. כך, הפריפריה החברתית של ישראל התנקזה מסביב לתחנה המרכזית - רחוק מהמרכז הנוצץ של העיר. מה עושה העירייה במקום להשקיע משאבים לשיקום השכונה? מניחה לשוק לעשות את שלו בשקט מעורר חשד. ההזנחה הזו הובילה לירידת מחירים דרמטית בשכונות הדרום ומי שהצליח לקנות דירה לפני למעלה מעשור נהנה היום מתשואה נכבדת. וכך, ככל שהמחירים עולים כיום מתחלפות האוכלוסיות בקצב מואץ יותר. ועדיין, עם כל הכבוד לשוק החופשי אחד העקרונות החשובים של תיאוריה זו, הוא השמירה על הביטחון הבסיסי של התושבים וזה מופר בבוטות שאין שנייה לה גם במדינות עולם שלישי רבות, כפי שהתרעמו התושבים במפגש.

 

היררכיה של דפוקים בשכונות הדרום היררכיה של דפוקים בשכונות הדרום צילום: דרום תל אביב בקריז

 

 

ומנגד כשנותנים לשוק לעשות את שלו מייצרים סיר לחץ נורא. בתוך הלחץ הזה מתנהלות שכונות הדרום על תושביהן השונים. תל אביבים שנדחקו ממרכז העיר אל הדרום מנסים לקיים כאן את אורחות חייהם, בניסיון עיקש וטבעי לעשות זאת עם שמץ של ניקיון ומרחב ציבורי בטוח. לתוך כל זה מתווספים תושבי השכונה הוותיקים שכבר שנים כורעים תחת נטל התחנה המרכזית והרעות החולות שלה. מתחתיהם עומדים מבקשי המקלט ולאחריהם סוחרי הסמים ולבסוף המכורים עצמם.

 

אם יש משהו שחנוך לוין היטיב לתאר במחזותיו זהו בדיוק את זה - את ההיררכיה של הדפוקים הנוכחת כל כך בכל שעל של שכונות הדרום. "הנהג" של לוין מהמחזה 'נעורי ורדהל'ה' נוגע בלב העיניין: "מה אנחנו? אנו בעלי מלאכה זעירים, פועלים ומשרתים זעירים, אוהבים זעירים, בעלי מאמצים זעירים, שאיפות זעירות ועושי מעשים זעירים, אנו שרוקמים לכם בחושך את הרקע לחיים הנוחים שלכם, אנו החיים בעולם הקיים בשבילכם ולמענכם, שאין לנו שליטה בחיינו שלנו, המסונוורים על-ידיכם מלמעלה בכל הכוח שלכם והעושר שלכם והיופי שלכם עד שהגב שלנו מתכופף".

 

ואולי יש במצב החדש משום הזדמנות. הזדמנות לתת מענה לכלל החוליות בשרשרת המזון האכזרית בג'ונגל של המדינה. שרשרת מזון שבה כל אחד הוא טורף ונטרף על ידי אחד משכניו. אולי בהתארגנות התושבים הזו טמון הכוח לא לתביעת הבעלות של האדם הנורמטיבי-פרודוקטיבי על המרחב הציבורי, אלא למתן מענה אמיתי לכל אחת מהאוכלוסיות המרכיבות את שכונות הדרום ומשוסות אחת בשנייה תדיר על ידי רשויות שמושכות ידיים מתפקידן.

 

נוף דרום תל אביב טיפוסי נוף דרום תל אביב טיפוסי צילום: דרום תל אביב בקריז

 

ממשטרת ישראל נמסר:

במסגרת המאבק המתמשך בנגע הסמים, פועלת המשטרה כל העת לביצוע אכיפה, גלויה וסמויה, בפרט נגד עבירות ייצור וסחר בסמים ע״י חשיפת מבצעי העבירה, מעצרם והבאתם לדין. המשטרה פועלת תדיר ברחבי העיר ת״א ובפרט בדרום העיר בכוחות גדולים, בהם מאות שוטרי סיור ובילוש, כוחות יס״מ, יחידת מג״ב שהוקמה בשנים האחרונות, שיטור רגלי ועוד. מגוון הכוחות פועלים בכל ימות השנה על מנת למנוע ולאכוף פשיעה, ליצר הרתעה ולהעניק שירותי משטרה מיטביים לציבור התושבים והמבקרים ברחבי העיר. בזכות פעילות נחושה של המשטרה לביצוע אכיפה גלויה וסמויה, בפרט נגד עבירות ייצור וסחר בסמים ברחבי העיר ת"א ובדגש על דרום העיר, הרי שמאז תחילת השנה ישנה עליה משמעותית של כ-50% בהגשת כתבי אישום ועליה משמעותית עוד יותר במעצרים עד תום ההליכים בעבירות הסמים באזור לעומת התקופה אשתקד. בתוך כך, כל תלונה או דיווח המתקבלים במשטרה מטופלים בהתאם. לצד פעילות האכיפה, משטרת ישראל פועלת למען אוכלוסיות מוחלשות באזור תל אביב בשיתוף מחלקת הרווחה של עיריית תל אביב, סלע, משרד הבריאות והיחידה לטיפול בדרי רחוב. במהלך השנה החולפת הופנו למוסדות שיקום עשרות דרי רחוב ומשתמשי סמים, הכל במטרה לסייע להם להשתקם, להרחיקם ממעגל הפשיעה, למנוע מטרד לציבור התושבים ולמצוא עבורם פתרון הולם מול הרשויות. משטרת ישראל תמשיך לאכוף את החוק ולהיאבק בנגע הסמים המסוכנים, הכל במטרה לשמור על שלום הציבור ובטחונם האישי של כלל תושבי העיר והמבקרים בה.

 

תגובת עיריית תל אביב:

היחידה העירונית לטיפול בדרי רחוב והתמכרויות הוקמה לפני כ-20 שנה והיא עוסקת באיתור דרי רחוב ומכורים וזאת על מנת לטפל בהם ולשקמם וכדי לצמצם את ההשלכות הקשות של התופעה על תחושת הביטחון ואיכות החיים של תושבי השכונות ובעלי העסקים. היחידה עובדת ללא לאות ומקיימת סיורי שטח יזומים כשגרת עבודה יומיומית בהם מוצעים לדרי הרחוב גמילה מידית וגגונים ללינה. מדובר בפעילות המתקיימת בכל ימות השנה ועתה מתוגברת משמעותית, בין השאר באמצעות אוהל שהוקם לצרכי קליטה והעברה לטיפול - לפי שעה לזמן בלתי מוגבל. לצערנו, חלקם הלא מבוטל, מתקשה לקבל הסיוע המוצע על ידי היחידה ובוחר להמשיך באורח חיי רחוב המשלב פעילות עוברת חוק. אכיפת עבירות מכירת סמים ושימוש בהם הינה באחריות משטרת ישראל. העירייה מכירה בהתגברות התופעה הקשה ומרכזת מאמץ באזור, באמצעות הסיירת לביטחון עירוני, שפועלת באופן שוטף בהגברת הביטחון, כולל תגבור נוכחות בשיתוף המשטרה. אין שחר לטענה שהעירייה מפנה מכורים לדרום העיר. כל פינוי נעשה בשיתוף עם מנהל השירותים החברתיים של העירייה כשהיעדים הם תמיד לרווחת המפונה – גגונים ללינה, מרכזי גמילה או בית חולים. ההחלטה על מיקום תחנה לחלוקת תחליף סם מסוג מתאדון הינה של משרד הבריאות ולא של העירייה. העירייה מציבה את שכונות דרום העיר בראש סדר העדיפויות, פועלת לחיזוקן ומשקיעה בהן משאבים עירוניים חסרי תקדים של למעלה ממיליארד שקלים, פי 4 מאשר בשכונות צפון העיר. השקעות אלה באות לידי ביטוי בעשרות תכניות חינוכיות ובפרויקטים בתחומי הרווחה, חידוש ושיקום תשתיות ורחובות, פיתוח גינות ציבוריות, מבני ציבור, חינוך וקהילה, תגבור ניקיון ואכיפת הסדר הציבורי והקמת אגף הסיור העירוני (סל"ע) להעלאת הביטחון האישי של התושבים. ועדת הביטחון של העירייה התכנסה לאחרונה באוגוסט 2019, בראשות יו״ר הועדה הנכנס, חבר המועצה חיים גורן. פרוטוקול הועדה הופץ ופורסם, אך ומסיבה טכנית התעכב פרסומו באתר העירייה. הועדה לטיפול בנגע הסמים בראשות חבר המועצה ארנון גלעדי התכנסה בחודש אפריל 2019

x