$
בארץ

מחקר: בניגוד לטענות המל"ג - הפער בין מקבלי תארים ערבים ליהודים גדל משמעותית משנת 2000

על פי מחקר של הבין תחומי, הפער באחוז האקדמאים היהודים והערבים גדל מ-23% בשנת 2000 ל-38% בשנת 2017 ולא מצטמצם. לפי טענת המחקר, שיטת המדידה של המל"ג מטעה. מל"ג: מספר הסטודנטים הערבים הוכפל בעשור האחרון

שחר אילן 19:4210.12.19

הפער בין ערבים ליהודים בקרב מקבלי התארים גדל בצורה משמעותית מ-23% בשנת 2000 ל-38% בשנת 2017. הסיבה המרכזית לכך היא שיעור נשירה גבוה של סטודנטים ערבים. נתונים אלה הם בניגוד לנתוני המועצה להשכלה גבוהה המציגים צמצום גדול של הפער בין כמות הסטודנטים היהודים והערבים. כך עולה ממחקר חדש של ד"ר מריאן תחאוכו ממכון אהרן למדיניות כלכלית בבית הספר טיומקין לכלכלה במרכז הבינתחומי.

 

 

 

הועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה נוהגת למדוד את שילוב הערבים באקדמיה על פי מספר הסטודנטים. על פי נתוניה שיעור הערבים בין הסטודנטים בישראל גדל מ־10% ב־2010 ל־18% ב־2019. הדבר נבע, בין היתר, מפתיחת המכללות בפריפריה ומתוכנית רב־שנתית להגדלת ייצוג הסטודנטים הערבים.

 

סטודנטים (ארכיון) סטודנטים (ארכיון) צילום: מכללה למינהל

 

כבר במאי האחרון חשף "כלכליסט" כי ראש צוות מחקר באגף הכלכלן הראשי באוצר, זאב קירל, הטיל ספק בנתונים וקבע שלטענות על שילוב הערבים באקדמיה אין בסיס. טענה מרכזית של קירל היתה שנהוג להשוות נתונים העוסקים בערבים יחסית לחלקם באוכלוסייה - 21%. אלא שבשנתונים הצעירים חלקם של הערבים באוכלוסייה עומד על כ־30% ולכן הייצוג שלהם בין הסטודנטים רחוק משוויון.

 

תחאוכו טוענת ששיטת המדידה של ות"ת על פי מספר הסטודנטים היא "מדד מטעה". לדברים בשנת 2000 היו ל-32% מהאוכלוסייה היהודית ו-9% מהאוכלוסייה הערבית תארים אקדמאים, פער של 23%. היום יש ל-55% מהאוכלוסייה היהודית ול-17% מהאוכלוסייה הערבית תארים, כלומר הפער גדל ל-38%.

 

על פי הנתונים רק 16% מהגברים הערבים פונים ללימודים אקדמיים בישראל (לעומת 36% מהנשים הערביות), ובשל הנשירה הגבוהה רק 9% מתוכם מסיימים את לימודיהם. לאחוז הנמוך של סטודנטים ערבים גברים ולנשירה הגדולה שלהם מספר סיבות: רק 30% מהערבים מסיימים תיכון עם בגרות ברמה שמאפשרת קבלה לאוניברסיטה לעומת 53% מהיהודים. גם מבין בעלי הבגרות המתאימה, רבים אינם מצליחים לקבל את הציון הנדרש בפסיכומטרי. העדר שליטה בעברית מגדיל מאוד את הסיכוי לנשירה מהלימודים.

 

לנתון הזה השלכות כלכליות קשות. בניגוד לנשים הערביות שאצלן רואים עליה גדולה בהשכלה ובתעסוקה, אצל הגברים הערבים שורר קיפאון בהשכלה וכתוצאה מכך גם בשכר. אם ב-1994 היה השכר הממוצע של גברים יהודים גבוה ב-78% משל הערבים, הרי אחרי 20 שנה ב-2014 הפער הצטמצם בצורה לא משמעותית ל-72%.

 

מות"ת נמסר בתגובה ש"מל"ג וות"ת השקיעו ומשקיעים מאמצים ומשאבים רבים לשילוב האוכלוסייה הערבית באקדמיה הישראלית. מאמצים אלה נשאו פרי. מספר הסטודנטים מהחברה הערבית הוכפל בעשור האחרון מכ-25,000 סטודנטים לכ-50,000 סטודנטים. אנחנו גאים על כך. אנחנו עדים גם לעלייה מרשימה בעשור האחרון של מעל 200% במספר הסטודנטים הערבים לתואר השני ושל מעל 100% בתואר השלישי. גם מספר הסטודנטים הערבים במקצועות הייטק הוכפל ב 5 השנים האחרונות".

x