$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

משרד הבריאות: מספר המטופלים בקנאביס רפואי יזנק ל־100 אלף תוך שנה

לפי הצפי, פוטנציאל הכנסות שוק הקנאביס הרפואי יזנק לכ־700 מיליון שקל ‑ פי 3 מבסוף 2018. פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות: "המשרד בוחן הרחבה של המצבים הרפואיים שיאפשרו קבלת קנאביס רפואי"

צלי גרינברג 07:1901.12.19

קצב עליית מספר מטופלי הקנאביס בישראלית במהלך 2019 עומד על כ־2,500 מטופלים בממוצע בחודש מאז מרץ האחרון ‑ כמעט פי 10 בהשוואה לקצב עליית מספר המטופלים במהלך 11 השנים בהן פעל שוק הקנאביס הרפואי טרום יישום האסדרה החדשה. כך עולה מתגובת משרד הבריאות לבג"ץ, שתועבר במהלך היום (א') והגיעה לידי "כלכליסט".

 

 

 

קצב צירוף המטופלים בשנה האחרונה יצר צפי לפיו מספר מטופלי הקנאביס הרפואי יעמוד על כ־100 אלף מטופלים עד סוף 2020, במסגרת ההתוויות הרפואיות הקיימות. על פי קצב צמיחה זה, הכנסות שוק הקנאביס הרפואי המקומי עתידות לשלש את עצמן תוך שנתיים מכ־250 מיליון שקל נכון לסוף 2018, לכ־700 מיליון שקל בשנה נכון לסוף 2020, על פי מחירי האסדרה החדשה.

 

 

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו צילום: אוראל כהן

 

עם זאת, בהנחה שיחול פיקוח מחירים על מוצרי הקנאביס הרפואי כמבוקש על ידי משרד הבריאות, תרד הערכת שווי השוק לעד 450 מיליון שקל בשנה.

 

קשיים באספקה

פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, אישר את הדברים ואמר ל"כלכליסט" כי "קצב צירוף המטופלים עלה באופן משמעותי בשנה האחרונה לאור הפעולות שנקט המשרד להקל על קבלת הרישיון למטופלים הזכאים לטיפול. המשרד ממשיך לבחון את נושא הקנאביס הרפואי, ואף שוקל פתיחת התוויות רפואיות נוספות (הרחבת המצבים הרפואיים שיאפשרו קבלת קנאביס רפואי ‑ צ"ג), שיעלו את מספר המטופלים עוד יותר".

 

פרופ' גרוטו הוסיף כי "אנו מניחים כי לעלייה המשמעותית במספר המטופלים בחודשים האחרונים, שכמעט הכפיל את עצמו, יש חלק בקשיים באספקה שנוצרו בשוק הקנאביס הרפואי, ואנו פועלים לתקנו. עם זאת, כ־75% מהמטופלים מקבלים את הטיפול הנדרש כבר עתה".

 

 צילום: שאטרסטוק

 

במסגרת הנתונים המשרד מציין כי נכון לסוף חודש אוקטובר השנה עמד מספר המטופלים על כ־61 אלף, בהשוואה לכ־35 אלף מטופלים נכון למרץ האחרון, התאריך האחרון טרום כניסת האסדרה החדשה לתוקף.

 

לפי נתוני משרד הבריאות, נכון לסוף אוקטובר השנה רוב המטופלים עדיין קיבלו את מוצרי הקנאביס הרפואי במסגרת האסדרה הישנה (טרום רפורמת הקנאביס הרפואי של משרד הבריאות). עם זאת, קצב ההנפקה במסגרת זו יורד באופן קבוע מאז שחייב משרד הבריאות את ספקי הקנאביס הרפואי להעביר לפחות 30% מהתוצרת לבתי המרקחת.

 

האסדרה הישנה נשארה לאחר שבג"ץ חייב את משרד הבריאות לאפשרה לחלק מהמטופלים עד לסוף מרץ 2020. נתוני המשרד מראים כי כ־29 אלף מטופלים קיבלו קנאביס רפואי במסגרת זו, כאשר בחלוקת השוק על פי המגדלים, BOL היא הספקית הגדולה ביותר, שסיפקה לכ־8.2 אלף מטופלים באוקטובר האחרון.

 

אחריה ברשימה נמצאות בטר שסיפקה ל־ 7.1 אלף מטופלים; פארמוקן הציבורית סיפקה ל-4.2 אלף מטופלים; שיח הציבורית סיפקה ל־ 3.7 אלף מטופלים; טבע אדיר סיפקה ל־ 2.2 אלף מטופלים; קנדוק שהיו"ר שלה הוא אהוד ברק ונמצאת באחזקת אינטרקיור הציבורית סיפקה לכאלפיים מטופלים; תיקון עולם שנרכשה לאחרונה על ידי קנביט הציבורית סיפקה ל־899 מטופלים; קנאבליס שנרכשה על ידי טוגדר הציבורית סיפקה ל־360 מטופלים בלבד; ו־imc חקלאות לא סיפקה קנאביס כלל, לאחר שחודש קודם לכן סיפקה לכ־4.6 אלף מטופלים.

 

75% מממשים מרשמים

כ־14.4 אלף מטופלים קיבלו קנאביס רפואי מהספקיות השונות באמצעות בתי המרקחת במהלך חודש אוקטובר. נתונים לא סופיים לחודש נובמבר מצביעים על עלייה נוספת לכ־18 אלף מטופלים שקיבלו אספקה מבתי מרקחת.

 

עוד עולה מתגובת המשרד לבג"ץ, כי שיעור המטופלים המנצלים את זכאותם לקבלת קנאביס רפואי בספטמבר‑אוקטובר השנה עמד על 70%‑80% מהמטופלים. כלומר, כ־17.5 אלף מטופלים לא ניצלו את רישיון הקנאביס הרפואי שבידם. שיעור זה דומה למצב טרם החלת הרפורמה. המימוש הממוצע של מרשמי קנאביס רפואי לאורך השנים עומד על כ־75%, ודומה לשיעור רכישת תרופות מרשם בישראל.

x