$
בארץ

מתנתקים מחברת החשמל: רפאל, מקורות, תנובה והתעשייה האווירית יקימו עשרות תחנות כוח זעירות

מדובר בפעימה ראשונה של רגולציה שתאפשר למפעלים, מרכזי מסחר או בתי חולים להקים בשטחן תחנת כוח זעירה שתעבור בכוח גז טבעי ובהספק של עד 16 מגה וואט, עם אפשרות לספק חשמל וקיטור כמו גם למכור עודפי ייצור לרשת

ליאור גוטמן 15:1926.11.19

מליאת רשות החשמל השלימה בשבוע שעבר את ההליך הראשון להקמת עשרות תחנות כוח זעירות ("תחנות מכולה"). מדובר בפעימה ראשונה של רגולציה שתאפשר למפעלים, מרכזי מסחר או בתי חולים להקים בשטחן תחנת כוח זעירה שתעבור בכוח גז טבעי ובהספק של עד 16 מגה וואט, עם אפשרות לספק חשמל וקיטור כמו גם למכור עודפי ייצור לרשת.

 

ברשות החשמל הופתעו מההתנפלות של החברות השונות, וכפי שנחשף בכלכליסט מכסת הייצור הוגדלה ב-50% ועד לרף של כ-450 מגה וואט. בסופו של יום הרשות מדווחת שהיא קיבלה 166 הצעות בהספק כולל של 271 מגה וואט, כאש הביקוש המקורי הגיע לכ– 625 מגה וואט, שהם כ-4.8% מכושר הייצור של חברת החשמל.

 

תחנת כוח של חברת החשמל תחנת כוח של חברת החשמל צילום: יובקו למברב (Yovko Lambrev CC-BY-3.0)

 

אז מי קיבל אישור עקרוני להקים תחנת כוח זעירה בחצרו? עיון ברשימת הזוכים של רשות החשמל מעלה שחברות מקורות ורפאל יקימו 4 תחנות כוח זעירות; התעשיה האווירית עם 5 תחנות; תנובה עם 3 תחנות; בנק לאומי ונמל אשדוד עם יחידה אחת וישקר עם 5 תחנות. שיאן הבקשות הוא משרד הביטחון עם אישור עקרוני להקים כ-12 תחנות כוח זעירות. ברשימה ניתן למצוא גם מספר רב של בתי חולים, לקבות סורוקה, בילינסון, קפלן והלל יפה, כאשר תל השומר לבדו קיבל אישור עקרוני להקמה של כ-5 תחנות כוח זעירות בשטחי בית החולים.

 

אחת החברות שכבר נכנסה לתחום היא חברת רימון אנרגיה, שזכתה במכרז האחרון להקים תחנת כוח חדשה. לאחרונה השלימה רימון הקמה של תחנת כוח זעירה בגן שמואל בהיקף השקעה כ- 15 מיליון שקל. התחנה תייצר כ-3.3 מגה וואט עם כ- 1.8 טון קיטור לשעה. זהו מתקן שלישי שהקימה החברה, כאשר נוספים קמו באסם (הספק של 2.5 מגה וואט וכ- 1.5 טון קיטור לשעה) ואחד במפעלי גרנות שכבר עובד קרוב לשנתיים (הספק של 5 מגה וואט וכ- 3 טון קיטור לשעה). המתקנים הוקמו בשיטת BOT (בנה, תחזק, החזר לבעלים) למשך 20 שנה. עד היום השקיעה החברה בפרויקטים אלו מעל ל- 50 מיליון שקל.

 

"החלטת המדינה על הקמת מתקני ייצור חשמל מבוזרים מאפשרת האצת מהפכת הייצור המבוזר, הקטנת התלות בתחנות יצור ענקיות, פריסת רשת ההולכה ושיפור היכולת התחרותיות של מפעלים ישראליים בהשוואה למקביליהם בחו"ל", מסכם כרמל יוגב, המשנה למנכ"ל קבוצת רימון.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x