$
בארץ

דווקא בפריפריה: תוכנית לקידום התעסוקה תיסגר

המימון לפרויקט אינו נמצא בבסיס התקציב כך שכדי לחדשו דרושה הסכמת האוצר. לאחרונה קיבלו העובדים הודעה שטרם התקבל אישור מהאוצר להארכת התוכנית

שחר אילן 06:4926.11.19
התוכנית לקידום תעסוקה ביישובי הפריפריה צפויה להיסגר. זאת מכיוון שההתקשרות לביצוע התוכנית – הקרויה רשות מקדמת תעסוקה – מסתיימת בסוף השנה והאוצר לא אישר להאריך אותה. סגירת התוכנית צפויה לפגוע במאבק בכיסי האבטלה בפריפריה.

 

תוכנית רשות מקדמת תעסוקה הוקמה ב־2005 על ידי הג'וינט, משרד העבודה והרווחה והחברה למתנ"סים. הג'וינט יצא ב־2015 מהתוכנית והממשלה המשיכה להפעילה. החברה למתנ"סים מפעילה אותה בחלק מהמקומות. התקציב הממשלתי לתוכנית עומד על 4 מיליון שקל בשנה שמתחלקים בין האוצר, משרד העבודה והרווחה ושירות התעסוקה. הרשויות המקומיות נדרשות להוסיף כ־20%.

 

שירות התעסוקה שירות התעסוקה צילום: ישראל יוסף

 

התוכנית פועלת בשש ערים בפריפריה. היא מאתרת מקומות עבודה, מארגנת קורסים וסדנאות להכשרת העובדים וגם מנחה אותם בחיפוש עבודה. בעוד ששיעור האבטלה הכללי צנח באוקטובר ל־3.4%, שיעורי האבטלה ברוב הישובים האלה גבוהים פי כמה: עכו (14.4%), כרמיאל (7.3%), קרית שמונה (6.5%), בית שאן (9%), מעלות תרשיחא (8.8%) ונגב מזרח (דימונה – 12%, ירוחם – 10.6%).

 

לפחות באחד היישובים אמרו אתמול שפעילות התוכנית הקטינה את האבטלה משמעותית. עוד מציינים שם שהם פועלים לשילוב בעבודה של אוכלוסיות שכלל אינן מופיעות בנתוני האבטלה דוגמת חיילים משוחררים ועקרות בית.

 

המימון לפרויקט אינו נמצא בבסיס התקציב כך שכדי לחדשו דרושה הסכמה של האוצר. לאחרונה הודיעה החברה למתנ"סים לעובדי התוכנית שטרם התקבל אישור מהאוצר להארכת התוכנית מעבר ל־2019. אם לא יתקבל אישור כזה עד סוף השנה התוכנית צפויה להיסגר והעובדים צפויים לפיטורים. בין העובדים קיימת תחושה שבשירות התעסוקה רואים בתוכנית בת חורגת ומתחרה. מנכ"ל שירות התעסוקה רמי גראור אף יזם דו"ח הערכה של בודק חיצוני. הדו"ח היה חיובי והגיע למסקנה שהלשכות תורמות לערים שבהן הן פועלות.

 

בתוך כך, גם הפעלת התוכנית המצליחה של שירות התעסוקה מעגלי תעסוקה עלולה להיעצר בשל קיצוץ תקציבי. שירות התעסוקה טוען כי מדובר בקיצוץ בלתי חוקי שהחיל עליו האוצר ללא התייעצות והחלטת ממשלה.

 

תוכנית מעגלי תעסוקה לשילוב מובטלים כרוניים בשוק העבודה נחשבת לגרסה רכה של תוכנית ויסקונסין. בשירות התעסוקה מייחסים לה חלק משמעותי מההישג הגדול של השירות – הורדת מספר תובעי הבטחת ההכנסה מאז 2014 ב־39%. לפני שבועיים אף הודיע השירות בתאום עם האוצר על הרחבת התוכנית מ־36 לשכות ל־66. בשירות טוענים שהתוכנית חוסכת למדינה 220 מיליון שקל בשנה. שירות התעסוקה טוען כי גילה במפתיע שהאוצר קיצץ את תקציבו ל־2020 מ־246 ל־229 מיליון שקל – הפחתה של 17 מיליון שקל. לטענת השירות זהו קיצוץ בלתי חוקי.

 

משירות התעסוקה נמסר בתגובה ש"הפעילות מול רשות מקדמת תעסוקה בפריפריה מתוקצבת על ידי האוצר. מאחר וההסכם הקיים מסתיים בסוף שנת 2019 ומאחר ומשרד האוצר לא הודיע לנו עד לשלב זה כי יש תקצוב חדש – קיים חשש כבד בנוגע להמשך הפעילות. שירות התעסוקה מחכה לתקצוב חדש מהאוצר כדי להמשיך פעילות זו".

 

מהאוצר נמסר בנוגע למעגלי תעסוקה ש"ככלל, האוצר אינו מבצע קיצוץ בתקציב על דעת עצמו, אלא מיישם את החוק לעניין התקציב ההמשכי שייכנס לתוקף בינואר 2020. לצערנו למדנו על טענות שירות התעסוקה דרך אמצעי התקשורת". באוצר דוחים את טענות שירות התעסוקה בעניין הלשכות בפריפריה ואומרים ש"האוצר אינו מאשר התקשרויות ספציפיות. אין אמת בניסיון של השירות להטיל את האחריות עלינו". עם זאת טוענים שם שרשות מקדמת תעסוקה פועלת "ללא תוכניות עבודה מסודרות ומדדי אפקטיביות", ושיש חפיפה בין פעולותיה לפעולות שירות התעסוקה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x