$
בארץ

רשות החשמל על פשרת הגז המצרי: ההסכם סביר, התעריף עשוי לרדת בעד 5%

החוב המקורי לחברת החשמל בגין אי-אספקת גז מצרי, שנקבע בבוררות ב-2015, היה 1.7 מיליארד דולר; לפי הפשרה מאפריל השנה, הפיצוי יעמוד על חצי מיליארד דולר; רשות החשמל: "הדירקטורים בחברת החשמל פעלו כפי שאדם סביר ונבון היה פועל, כולל בחינת החלופות"

ליאור גוטמן 19:0112.10.19

רשות החשמל יצאה לפני החג בשימוע רשמי שאמור לאשר את פשרת הגז המצרי שנחתמה לפני כמה חודשים בין חברת החשמל חברות הגז הלאומיות המצריות EGAS ו-EGPC.

 

כפי שנחשף במרץ האחרון בכלכליסט, חברת החשמל חתמה על הסכם במסגרתו היא תקבל ממצרים פיצוי של חצי מיליארד דולר, בגין אי-אספקת גז להפעלת תחנות הכוח שלה מאז תחילת 2011.

 

החוב המקורי לחברת החשמל, שנקבע במסגרת בוררות ב-2015, עמד על 1.7 מיליארד דולר, ועליו נוספו עוד כמה מאות מיליונים שהוגדרו כדמי תשלום לעורכי הדין.

 

בחברת החשמל ניהלו מגעים מול המצרים בלווי יועצים חיצונים ובינלאומיים, שבחנו אפשרויות תביעה או חילוט נכסים מצריים, ואולם המסקנה היתה שהדרך הקצרה ביותר היא להגיע לפשרה. במסגרת הפשרה, חברת החשמל תקבל בשנה הראשונה כ-100 מיליון דולר (60 מיליון מיידית, השאר עוד כחצי שנה), ואז תשלום של כ-50 מיליון דולר לכל שנה ולאורך שמונה שנים. התשלום מגובה בערבות הבנק המרכזי של מצרים.

  

פיצוץ צינור הגז במצרים ב-2011 פיצוץ צינור הגז במצרים ב-2011 צילום: רויטרס

 

עם פרסום הפשרה שגובשה עלו טענות על הוויתור שהחברה ביצעה, הכולל "תספורת" של כ-70% על סכום הבוררות המקורית; זאת, תוך התעלמות והימנעות מביקורת על "תספורות" חוב אחרות חברת החשמל ביצעה לרבות זה מול הרשות הפלסטינית שמסרבת לשלם את חשבונות החשמל של תושבי יו"ש ועזה, עם חוב שהיקפו כ-1.7 מיליארד שקל.

 

רשות החשמל בחנה את הליך קבלת ההחלטות כמו גם את מסמכי חברת החשמל ואת הדרכים שנקטה כדי לגבות את החוב. ממצאי הרשות מעלים שחברת החשמל ניסתה למכור את החוב לכמה קרנות זרות, אפילו בהנחה גבוהה של 50% ויותר, אולם בשורה התחתונה אף אחת מהן לא רצתה להחזיק בו.

 

עוד עולה שחברת החשמל בחנה לתבוע את המצרים בקהיר, ואף קיבלה חוות דעת של אלוף (מיל.) עמוס גלעד, מי שכיהן בעבר כראש האגף הביטחוני-מדיני במשרד הביטחון וכראש חטיבת המחקר באמ"ן. לטענתו, תביעה בקהיר היתה דוחה למועד לא ידוע את גביית החוב, וספק אם היתה מועילה וזאת על רקע העובדה שחברה ממשלתית ישראלית תתבע חברה לאומית מצרים.

 

עוד נבחנה אפשרות לחלט נכסים של חברות הגז הלאומיות המצריות, ואולם חברות בינלאומיות שנשכרו מצאו נכסים ששוכנים בעיקר במצרים עצמה, עם אפשרות תביעה רק שם.

 

השורה התחתונה: ברשות החשמל ממליצים לאשר את הפשרה, ואומרים כי "ניתן לסכם ולומר כי הדירקטורים בחברת החשמל פעלו בחובת הזהירות ופעלו כפי שאדם סביר ונבון היה פועל", לרבות בחינת כלל החלופות", מה שמוביל למסקנה שההסכם מתויג כ"סביר".

 

עוד מבטיחים ברשות שכלל הכסף שיכנס עשוי להוזיל את תעריף החשמל לאורך זמן בכ-5%, כאשר המשמעות לצרכנים היא שככל שהתשלומים יגיעו במועדם עדכון תעריף החשמל שמגיע בתחילת כל שנה יתחשב גם בהכנסות חברת החשמל מהסכם הפשרה האמור.

 

בפברואר 2011, בסמוך למה שכונה אז "האביב הערבי" והתברר בדיעבד כהפיכה של גורמי אופוזיציה מצרית, סולק נשיא מצרים לשעבר חוסני מובארק מהשלטון - ובמקביל פוצצה צנרת הולכת הגז ממצרים לישראל. הצנרת תוקנה וההזרמה חודשה אולם יד נעלמת הביאה לפיצוצים חוזרים ונשנים ועד להשבתה מוחלטת. באפריל 2012 הודיעו המצרים שהם מבטלים את החוזה לאספקת גז באופן חד צדדי, מה שהוביל את חברת החשמל לתבוע את חברת הגז המצרית בבוררות בינלאומית. בדצמבר הגיע הפסיקה אולם המצרים ערערו עליה עם טענה שאף אחד לא מתכוון להעביר לישראל גרוש שחוק.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x