$
בארץ

המכה שסופגת ג'ול, ואנחת הרווחה של פיליפ מוריס

החלטת משרד הבריאות לאסור מכירת סיגריות אלקטרוניות תיטיב עם חברות הסיגריות ותגביר את צריכת הטבק. הנפגעת העיקרית תהיה חברת ג'ול ששולטת בתחום. כלכליסט מגיש: השאלות הבוערות בעקבות ההחלטה

אדריאן פילוט ואורנה יפת 22:1125.09.19

ההחלטה של משרד הבריאות לאסור מכירת סיגריות אלקטרוניות מעוררת מחלוקת בשוק המקומי. האם היא תזיק או תועיל לבריאות הציבור ומי ירוויח ממנה? "כלכליסט" בחן את ההשלכות של ההחלטה על הציבור ועל שוק הסיגריות.

 

על איזה מוצרים תחול ההחלטה של משרד הבריאות ומי הנפגעת העיקרית?

משרד הבריאות החליט על איסור שיווק מוחלט של סיגריות אלקטרוניות לרבות סיגריות אלקטרוניות בטעמים המבוססים על קפסולות עם נוזל בפנים. מטבע הדברים הנפגעת העיקרית של המהלך הזה היא חברת ג'ול האמריקאית, המשווקת מוצרים הנכללים בקטגוריה של אידוי. ההחלטה לא חלה על סיגריות רגילות – שם מתקיים הליך בערה של טבק, וגם לא נכלל המוצר של המתחרה הגדולה של ג'ול וענקית הטבק העולמית פיליפ מוריס, המשווקת את מכשיר האייקוס (IQOS).

 

 

האם ההחלטה מעשית?

לגמרי כן. הלכה למעשה שר הבריאות בנימין נתניהו כבר הוציא צו בנושא דומה שקשור לסיגריות אלקטרוניות וג'ול כאשר אסר בסוף אוגוסט 2018 על יבוא ושיווק של סיגריות אלקטרוניות של JUUL המכילות ניקוטין בריכוז העולה על 20 מיליגרם למיליליטר. הוא הסביר אז את ההחלטה בכך שאותם מוצרים עם ריכוז ניקוטין גבוה מהווים "סכנה חמורה לבריאות הציבור". לפיכך, זו אינה הפעם הראשונה שהמשרד יאסור על מכירה ושיווק של מוצרים מסוג זה. כעת מתלבטים במשרד האם לשכפל את השיטה ולהוציא צו – אפילו זמני – או להמתין ולנסות להעביר את אותה ההחלטה באמצעות חקיקה. זאת כפי שנעשו צעדים אחרים בנושא כגון החוק שאושר בדצמבר האחרון וקבע מגבלות ואיסורים על שיווק סיגריות אלקטרוניות לרבות איסור מקיף על פרסומן, איסור מכירה לקטינים ועוד.

 

כמה מגלגל שוק הסיגריות האלקטרוניות?

שוק מוצרי הטבק בישראל מגלגל כ־9 מיליארד שקל בשנה, ומתוכו מהווה שוק הסיגריות האלקטרוניות כ־100–150 מיליון שקל. מדובר בשוק קטן שעדיין בחיתוליו. לפי נתוני ג'ול, היא שולטת ב־90% מנתח השוק בארץ כשיתר השחקניות הן KILO, LOGIC ו־VYPE. כל המוצרים הללו הם מאיידים של ניקוטין ללא בערת טבק. מחיר ממוצע של חפיסה שמכילה 20 סיגריות עומד על כ־35 שקל. יש צורך ברכישה חד פעמית של מכשיר האיוד שעולה בממוצע 100 שקל ורכישה נוספת של קפסולות או פודים שנמכרים במארז רביעיה שמחירו כ־50 שקל.

 

משתמש בסיגריה אלקטרונית של ג'ול משתמש בסיגריה אלקטרונית של ג'ול צילום: טי.אן.אס

 

האם ההחלטה תזיק או תועיל לבריאות הציבור?

במשרד הבריאות טוענים כי נכון להיום אין מחקרים שמוכיחים שסיגריה אלקטרונית פחות מזיקה מסיגריה רגילה, אך למרות זאת, מדובר בהחלטה בעייתית של המשרד שתיטיב עם חברות הסיגריות ותגביר את צריכת הטבק.

 

מי ירוויח מההחלטה?

ראשית, פיליפ מוריס המשווקת את האייקוס שאינו נכלל בקטגוריה של סיגריות אלקטרוניות אלא הוא תחת קטגוריית מוצרי טבק שכן מדובר במכשיר לחימום טבק. כך שחלק מצרכני הסיגריות האלקטרוניות צפויים לעבור לאייקוס, אם משרד הבריאות לא יבטל את ההחרגה של המוצר מהקטגוריה המדוברת. פיליפ מוריס מיהרה להוציא תגובה ובה היא מבקשת לבדל את עצמה מג'ול שכן, לדבריה, "מכשיר האייקוס אינו סיגריה אלקטרונית כי אם מכשיר לחימום טבק ולא נוזל מכל סוג שהוא". מרוויחות נוספות יהיו מן הסתם יבואניות הסיגריות ויצרניות מוצרי טבק בהן גלוברנדס ודובק, שכן הסכנה הגדולה הקיימת בהוראה מהסוג הזה היא שצרכני סיגריות אלקטרוניות יחזרו לצרוך מוצרי טבק כמו סיגריות רגילות וטבק לגלגול.

 

אז למה לא למנוע מכירה של כלל מוצרי טבק?

בעולם אוטופי זה כנראה מה שהיו עושים במשרד הבריאות. אך במצב הנוכחי מדובר בהוראה שאינה ברת יישום, לפחות לא כש־20% מהציבור מעשנים. במשרד הבריאות יודעים שההוראה שלהם עשויה לגרום לצרכנים לחזור לעשן סיגריות רגילות אך מאידך טוענים כי הבעיה בסיגריה האלקטרונית היא שבני נוער נכנסים לעולם העישון דרך הסיגריות האלקטרוניות כי הם מתמכרים לניקוטין, ומשם קצרה הדרך לעישון סיגריות רגילות.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x