$
בארץ

מצעד ההמלצות נגמר: נתניהו מוביל על גנץ, ריבלין זימן פגישה

מצעד הממליצים בבית הנשיא הגיע לסופו. נתניהו מוביל על בני גנץ 54-55 והנשיא זימן את שניהם ללשכתו הערב. ליצמן תקף את לפיד: "פגע אנושות בחרדים" וגפני הביע דאגה: "המדינה משותקת, לא רוצה להגיד מי גרם לזה". איילת שקד לנשיא: "לא פוסלים אף אחד, לא ננהל משא ומתן עם בני גנץ"

ynet 13:0223.09.19

מצעד הממליצים בבית נשיא המדינה ראובן ריבלין הגיע היום (שני) לסיומו. ראש הממשלה בנימין נתניהו מוביל על יו"ר כחול לבן בני גנץ במספר הממליצים - 55 מול 54 - וריבלין זימן את השניים לפגישה בלשכתו הערב. ריבלין תכנן להמתין לקבלת התוצאות הרשמיות ביום רביעי, אך החליט לבסוף להקדים ולזמן את נתניהו וגנץ לפגישה משולשת כדי לבדוק אם יש נכונות לאחדות. במהלך ההתייעצויות אתמול והיום ריבלין דיבר בעד אחדות שמשלבת את שתי המפלגות הגדולות, אך הופתע מההתבצרות של המפלגות. 

  

 

הראשונה שהגיעה היום הייתה סיעת יהדות התורה. סגן שר הבריאות יעקב ליצמן הודיע לריבלין על תמיכת יהדות התורה בראש הממשלה. הוא תקף את יאיר לפיד: "זה לא סוד ששר האוצר בזמנו פגע אנושות במגזר החרדי, לקח לנו ארבע שנים לתקן. ראש הממשלה נתניהו בקדנציה הנוכחית קיים את מה שהבטיח, עשינו בלוק יחד, אנחנו נקיים את זה, זו ההמלצה שלנו".

 

  

גפני: "המדינה משותקת, לא אגיד מי גרם לזה"

 

ליצמן הפנה את תשומת ליבו של הנשיא למסרים נגד החרדים בקמפיינים: "לא ראיתי מערכת בחירות עם כל כך הרבה שנאה למגזר החרדי. אם אדוני היה רואה מודעה ברחוב שאחד המועמדים אומר 'אני מחרים את האתיופים' או הדרוזים, כולם היו זועקים, אבל כשזה נוגע לחרדים אנחנו לא שומעים את הזעקה. היה נכון לעשות קול זעקה ברחוב".

  

ריבלין השיב כי הוא מסכים שלא צריכים להיות חרמות בפוליטיקה, אך שאל את ליצמן ואת גפני שהתלווה אליו: "אילו המשימה תוטל על מועמד אחר - לא תסכימו לנהל איתו משא ומתן?" - והשניים השיבו כי הם "עשו בלוק עם נתניהו" ו"זה מה שיש".

   

משה גפני מגיע לבית הנשיא משה גפני מגיע לבית הנשיא צילום: עמית שאבי

 

גפני הוסיף כי יהדות התורה נשארת בגוש הימין עם נתניהו, אך ציין: "נראה מה יקרה. אנחנו לא יודעים למה נגזר עלינו עונש כזה. יש לנו גירעון עצום וכבר שנה שהמדינה משותקת. מדינה מוקפת אויבים, שמצבה הכלכלי יכול להיות מצוין". יו"ר ועדת הכספים הוסיף: "אני לא רוצה לומר מי גרם לכל העניין הזה".

  

יו"ר יהדות התורה נשאל בצאתו מהנשיא אם בכל זאת יסכים לשבת עם לפיד בקואליציה, והשיב: "אני מניח שבן אדם שהרביץ לך, לא תהיה חבר שלו. אני מייצג ציבור שהוחרם על ידי יאיר לפיד, ולכן לא נסיר את הווטו".

 

 

נתניהו וגנץ נתניהו וגנץ צילום: אמיל סלמן - הארץ, ענר גרין

  

שקד: "מחויבים לנתניהו"

 

בהמשך הגיעו נציגי רשימת ימינה למשכן. ריבלין פנה לחברי הרשימה: "אני יודע שאתם מאוכזבים מתוצאות הבחירות, אבל זה דין המערכת. אריק שרון היה אומר שהפולטיקה היא גלגל". שקד אמרה לריבלין כי כפי שהתחייבה בעבר, היא ממליצה על ראש הממשלה בנימין נתניהו.

  

שקד אמרה לריבלין כי בשבתו כ"גננת" תפקידו להגיד לסיעות השונות להפסיק עם החרמות ולנסות להגיע לממשלת אחדות, אך כשנשאלה על-ידי הנשיא אם תנהל משא ומתן עם בני גנץ השיבה: "אם תטיל את הרכבת הממשלה על בני גנץ אנחנו לא ננהל איתו מו"מ, אחנו מחויבים לראש המחנה הלאומי בנימין נתניהו". ריבלין אמר: "אני לא קוסם, הדברים תלויים בפוליטיקאים. כדי למלא את משאלת העם אנחנו נצטרך לוותר הרבה, כל אחד בעניינו. היינו בימים שהמחלוקת הייתה יותר קשה. כיום אחדות זה לא כמו במובן של פעם, כי המחלוקות אחרות". 

 

בסוף הפגישה אמרה כי אם הנשיא יחליט שלא להטיל את הרכבת הממשלה על בנימין נתניהו, גוש הימין יתכנס וידון בצעדיו הבאים.

 

 

אורלי לוי אבקסיס, עמיר פרץ, איציק שמולי ואיילת שקד אצל הנשיא אורלי לוי אבקסיס, עמיר פרץ, איציק שמולי ואיילת שקד אצל הנשיא צילום: עמית שאבי

  

פרץ: "הגיע הזמן להחליף שלטון"

 

יו"ר העבודה-גשר ח"כ עמיר פרץ הודיע לנשיא כי לא ינהל משא ומתן עם בנימין נתניהו: "הצגנו בפני הנשיא את הכאב הגדול שלנו שלמעלה מעשור וחצי מדינה ישראל מתנהלת מתוך הפקרה חברתית. הצגנו את החששות מפני השסעים שהולכים ומתרחבים. המלצנו על בני גנץ ולכבוד מאוד אם יצליח להרכיב את הממשלה אם תוטל עליו הרכבת הממשלה. ברור לכולם שהליכה לבחירות נוספות צריכה להיות ברירת מחדל מאוד קשה וצריך לעשות הכול כדי להימנע ממנה. מקווים שבני גנץ יצליח להרכיב את הממשלה". 

 

הגיע הזמן להחליף שלטון בישראל", אמר פרץ לריבלין, "למעלה מעשור הייתה פה הפקרה חברתית ואנחנו נמליץ על בני גנץ כי העם זקוק ליציבות". פרץ הזכיר את התוכניות שהציגה מפלגתו בתקופת הבחירות, ובהן התוכנית לרכישת דירה בליסינג".

  

"הבעיה המרכזית של המדינה היא שמעמידים את הטנקים מול הילדים ואת המטוסים מול הזקנים. מה מטריד אותי? אני כשר ביטחון אמרתי שאני צריך 36 מיליארד ומיד מצאו. אז אם אני אומר שיש מצב חירום חברתי ואני צריך 30 מיליארד צריך למצוא את זה", אמר פרץ. הנשיא ריבלין הזכיר בתגובה את החשש מהעמקת הגירעון.

 

אורלי לוי-אבקסיס ציינה כי "זה מאבק בין אג'נדות כלכליות. אולי המדינה תהיה עם מאזן שנראה טוב אבל האזרחים קורסים כי כל קיצוץ במערכת הבריאות מביא אותנו לזה שאנשים עומדים בתור חודשים. ילד שלא יוכל להתפתח כפי שהיה יכול יהפוך להיות נטל על המערכת. ב-2016 אמר ראש הממשלה שזו השנה הטובה ביותר כלכלית, ולא נמצא כסף בגלל אג'נדות וסדרי עדיפויות שונים".

 

 

לאחר מכן נכנסו נציגי סיעת המחנה הדמוקרטי שהמליצו גם הם על בני גנץ. ריבלין התייחס להמלצה של הרשימה המשותפת על בני גנץ ואמר: "יש איזושהי תפנית במערכת הישראלית שאתם שותפים לה, שזה ניצוצות של שיתוף בין ערבים ליהודים". נשיא אמר כי "אין בן אדם שיש לי חילוקי דעות איתו בנושאים מדיניים כמו אילן גילאון, אבל למרות זאת אנחנו חברים. אני באמת אוהב אותו. אם נחמה הייתה פה היא הייתה אומרת שהיא אוהבת אותו יותר".

  

יו"ר הרשימה ניצן הורוביץ אמר לריבלין כי "כל מי שמשמיע ביקורת נגד בנימין נתניהו מתויג כאויב. החקירות נגדו גרמו לו לצאת במתקפה נגד רשויות אכיפת החוק, המשטרה ובתי המשפט". הורוביץ הוסיף כי "אין לנו ספק שנתניהו אינו רואי להקים ממשלה אלא הוא מסוכן. אין לו מעצורים והוא נאחז בכל מחיר כדי להתחמק מהדין".

  

חברי המחנה הדמוקרטי חברי המחנה הדמוקרטי צילום: עמית שאבי

הלילה העבירה הרשימה המשותפת מכתב לנשיא המדינה ראובן ריבלין המבהיר כי המלצתה ההיסטורית להטיל את הרכבת הממשלה על יו"ר כחול לבן בני גנץ אינה כוללת את שלושת חברי הכנסת מטעם בל"ד, ולכן מדובר ב-10 ממליצים ולא ב-13. בכך יעמוד לכאורה מספר ממליצי גנץ על 54 ולא 57, פחות מה-55 הצפויים לראש הממשלה בנימין נתניהו.

  

הנשיא ריבלין צפוי להודיע ביום רביעי על מי יטיל את המשימה של הרכבת הממשלה, והמועמד יקבל בשלב ראשון 28 ימים, עם אפשרות להארכה של 14 ימים לכל היותר. אם ייכשל, ריבלין יוכל להודיע למועמד השני שהוא מעניק לו 28 ימים, ללא הארכות, להרכיב ממשלה משלו. אם שני המועמדים נכשלו, במשך שלושה שבועות יוכלו חברי הכנסת לחפש מועמד אחר שיוסכם על רובם. ב-28 בדצמבר יפקע המועד האחרון שבו ניתן להטיל על חבר כנסת את הרכבת הממשלה.

  

 

ההחלטה של הרשימה המשותפת התקבלה אתמול, שעות ספורות אחרי פגישה מכרעת בין ראשי המפלגות המרכיבות את הרשימה - איימן עודה, אחמד טיבי, מנסור עבאס ומטאנס שחאדה. הם החליטו שכל ראש מפלגה ידבר עם אנשיו, ותתקבל החלטה סופית לפני הפגישה עם הנשיא. ההחלטה הייתה להמליץ על גנץ, אך עם זאת, נציגי בל"ד לא הגיעו לבית הנשיא.

 

איימן עודה איימן עודה צילום: יואב דודקביץ

מכתבה של הרשימה המשותפת מגיע ברקע ההתלבטות בכחול לבן ובליכוד בשאלה למי עדיף לקבל ראשונה את המנדט להרכבת הממשלה מהנשיא. חרף התוצאה הלכאורה מובהקת, מעמדתה כמפלגה הגדולה, סבורים גורמים בכחול לבן שהאפשרות להרכיב ממשלה היא "קשה, מורכבת ומסובכת", כלשונם, ולכן עדיף לתת לנתניהו להיכשל ואז לקבל את המנדט, בהנחה שהמערכת הפוליטית לא תרצה בסיבוב בחירות נוסף. מנגד, אחרים במפלגה דורשים לקחת את המנדט בכל מקרה ובלי תנאים. "אם אתה מקבל ראשון את האפשרות להרכיב ממשלה – אתה צורב בתודעה שניצחת את הבחירות", אמרו.

  

גם בליכוד גיבשו בימים האחרונים קו שלפיו עדיף לכאורה לקבל את המנדט להרכבת הממשלה בסבב השני, לאחר שהראשון נכשל. ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים שורה של התייעצויות אינטנסיביות עם חברי צוות המו"מ של הליכוד, שאותו מובילים השרים יריב לוין וזאב אלקין.

  

עם זאת, נכון לרגע זה, כשעדיין לא ברור על מי יטיל הנשיא ראובן ריבלין את הרכבת הממשלה, מתעקשים בליכוד כי לא משנה מי יהיה ראשון, תמונת המצב פשוטה: או ממשלת אחדות רחבה ושוויונית עם גוש הימין וכחול לבן, או בחירות בפעם השלישית תוך פחות משנה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x