$
בארץ

רשות החשמל תדון מחר בפשרת הגז של חברת החשמל עם המצרים

הסכם הפשרה שעליו חתמה חברת החשמל עם חברות הגז הלאומיות של מצרים כולל תספורת של כ-70% על פיצוי של כחצי מיליארד דולר שהמצרים היו אמורים לשלם עקב אי אספקת הגז המצרי מתחילת 2011

ליאור גוטמן 22:3622.09.19

רשות החשמל, היא הרגולטור שמפקח על יצרני החשמל המקומיים, צפויה להוציא מחר שימוע לקראת אישור פשרת הגז של חברת החשמל מול חברות הגז הלאומיות המצריות.

 

 

 

כזכור, מדובר בהסכם שהושג בתחילת 2019, או אז חברת החשמל חתמה על הסכם מול חברות הגז המצריות לפיו היא תקבל כחצי מיליארד דולר, פיצוי בגין אי אספקת גז מצרי מתחילת 2011.

 

אחד הפיצוצים בצינור הגז של EMG באל עריש אחד הפיצוצים בצינור הגז של EMG באל עריש צילום: EPA

 

 

חברת החשמל תקבל את הכסף לאחר מו"מ שנוהל מול המצרים, זאת לאחר זכייה בפסק בוררות בינלאומית שקבע כי המצרים חייבים לחברת החשמל כ-1.76 מיליארד דולר. פסק הבוררות ניתן בשנת 2015, אולם עד 2019 המצרים לא שילמו דולר בודד ממנו ואף ערערו על פסק הבוררות וניסו לבטלו. בסופו של יום נחתם הסכם פשרה שכולל תספורת חוב של כ-70% כאשר הנימוק שניתן בזמנו על ידי החברה הוא שעדיף "ציפור ביד משתיים על העץ".

 

נימוק זה הסתמך על חוות דעת חיצוניות שהתקבלו בחברה ומצאו כי הסיכוי לתבוע את החוב כולו בקהיר הוא אפסי, זאת בלי לקחת בחשבון את פרק הזמן שייקח עד שההליך יושלם. רשות החשמל הוציאה במהלך השנה מסמך תמיכה ראשוני בחברת החשמל שבו היא קבעה ש""בנסיבות המתוארות לעיל ועל פני הדברים, על סמך מצגיה של החברה ולאחר עיון ראשוני במסמכים עליהם, בין היתר, הסתמכה החברה לצורך קבלת ההחלטה לגבי הסכם הפשרה, הרשות מתרשמת שהחברה פעלה לפי מיטב יכולתה והכלים שעמדו לרשותה לקראת החתימה על הסכם הפשרה, וכי הסכם הפשרה הוא סביר בנסיבות העניין".

 

על פי ההערכות במשק החשמל ייתכן ורשות החשמל קיבלה חוות דעת שניה שמצביעה על סבירות ההסכם, ובכל מקרה מי שעוד בדק את הליך קבלת ההחלטות (מבלי להתייחס לתוצאות ההליך אלא רק למעטפת המקצועית שבחנה את הליך הפשרה), היא רשות החברות הממשלתיות. זו הגיעה למסקנה שהליך אישור הפשרה, לרבות הבדיקות הנוספות, היה אף הוא סביר.

 

נושא שני שיגיע לאישור רשות החשמל הוא ההכרה בעלויות הקמת הפילטרים (סולקנים) בתחנות הכוח הפחמיות. מדובר בהליך שנכפה על חברת החשמל ב-2010 על ידי שר הגנת הסביבה דאז גלעד ארדן למרות התנגדות משרד האוצר. העלות המשוערת של ההליך עמדה על 5-6 מיליארד שקל אולם מאז הוא התנפח, ורשות החשמל נאלצת להגיע להכרעה אם לאשר את העלות הנוספת.

 

למרות שמדובר בכמה עשרות שקלים בודדים לבית אב, ברשות החשמל לא ממהרים לאשר חריגה מהסכום שנקבע, מה שהוביל את חברת החשמל לתבוע בסוף 2015 את רשות החשמל הישנה בבג"צ כדי שמישהו יזרים לה כסף לקופה עקב ההוצאות הכבדות שלה.

 

באופן אירוני, כל השקעה בהתקנת פילטרים בתחנות הכוח הפחמיות עלולה להירשם בדיעבד כ"זריקת כסף לים", כיוון שמשרד האנרגיה רוצה לסגור את תחנות הכוח הפחמיות תוך 4.5 שנים, מה שמעלה את השאלה למה להשקיע שם כסף בידיעה שעוד כמה שנים הטורבינות שם יושבתו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x