$
בארץ

הרוב הנדרש לא הושג: הופל חוק המצלמות של נתניהו

בתום סאגה ממושכת, לא הצליחה מפלגת הליכוד להביא לאישור החוק שנועד לאפשר למשקיפים מטעם המפלגות השונות להציב מצלמות בקלפיות ביום הבחירות. לחוק נדרש רוב של 61 חברי כנסת, אך רק 58 ח"כים תמכו בו. האופוזיציה נטשה את האולם

מורן אזולאי ויעל פרידסון, ynet 16:0211.09.19

החוק השנוי במחלוקת הוסר מסדר היום: הצעת החוק של הליכוד להציב מצלמות בקלפיות ביום הבחירות נפלה בצהריים (ד') לאחר שלא הושג רוב של 61 תומכים הנדרש לאישורה - ורק 58 חברי כנסת תמכו בה. חברי האופוזיציה יצאו מהאולם לפני ההצבעה, שר הפנים אריה דרעי (ש"ס) וח"כ רועי פולקמן (כולנו) נעדרו ממנה.

 

 

 

במהלך הדיון שקדם להצבעה בקריאה הראשונה אירעה מהומה באולם האודיטוריום של משכן הכנסת בעת שח"כ איימן עודה (הרשימה המשותפת) התקרב לעברו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, והצמיד לפניו את הטלפון הנייד שלו.

 

בעקבות התקרית, התקיים בירור בלשכת ראש הממשלה מול היחידה לאבטחת אישים. במסגרת הדיון עלתה האפשרות שמאבטח יעמוד ליד נתניהו גם בכנסת כדי לא לאפשר פרובוקציות.

 

לפי הצעת החוק שקידם ראש הממשלה נתניהו, לחברי ועדת הקלפי יתאפשר לתעד באופן חזותי או קולי את הליך ההזדהות וספירת הקולות בנקודות ההצבעה.

 

נתניהו: "טוהר בחירות זה שקיפות"

 

נתניהו עצמו אמר בדיון: "החבר'ה של ליברמן כאן? אם ליברמן היה כאן, אם היה מביא את חברי הכנסת שלו להצביע, אם היה עומד בהתחייבות שהוא נתן לבוחר רק לפני כמה ימים, אם לא היה מזגזג שוב, היינו מעבירים את החוק הזה ברוב מוחץ, לא היה בכלל ויכוח ובוודאות היינו מונעים זיופים וגניבת בחירות".

 

 

איימן עודה ובנימין נתניהו איימן עודה ובנימין נתניהו צילום: יואב דודקביץ

 

ראש הממשלה הוסיף: "איך אפשר להתנגד לצילום בטלפון סלולרי כזה כשאנחנו משתמשים בו בכל מקום? כל המרחב הציבורי היום בארץ ובעולם מכוסה בטלפונים סלולריים. מה זה טוהר בחירות? זה שקיפות, ושקיפות זה מצלמות וזה כדי לאפשר את זיהום הבחירות".

 

חברי הכנסת הערבים התפרצו בצעקות לנאומו של נתניהו, וחבר הכנסת איימן עודה (הרשימה המשותפת) קרא לו "שקרן". עודה התקרב כאמור לנתניהו בתום נאומו בדיון, הצמיד לראש הממשלה את הטלפון הנייד שלו ואמר: "מה הבעיה? חשבתי שהכול בסטורי". כמה חברי כנסת מהליכוד, ובכללם מיקי זוהר, יואב קיש ומאי גולן נחלצו לעזרתו של נתניהו. בעקבות התקרית, יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין הוציא את ח"כ עודה מהאולם.

 

שר המשפטים אמיר אוחנה אמר בדברי הצגת הצעת החוק: "שקיפות מונעת שחיתות. אור השמש הוא המחטא הטוב ביותר, תיעוד המתחולל הוא ערובה לטוהר הבחירות. מי שיוצא נגד הצעת החוק - יוצא נגד אזרחי ישראל. הצעת החוק אומרת: כל מה שמהפקח יכול לקלוט בחושיו, יוכל לתעד גם במאגר זיכרון דיגיטלי. הא ותו לא. לא תצלום רנטגן ולא הפרת פרטיות הבוחר מאחורי הפרגוד ולא פגיעה בחשאיות הבחירות. מצלמה רגילה, אפשר גם סלולרית, שתתעד את המתרחש".

 

לקראת הדיון, פנה ראש הממשלה נתניהו ליו"ר ישראל ביתנו ח"כ אביגדור ליברמן בבקשה לתמוך בחוק: "אני קורא לליברמן להתעשת, לא לחבור ללפיד-גנץ אחמד טיבי ואיימן עודה, להגיע לכנסת ולהצביע בעד החוק החשוב הזה שימנע זיופים וגניבת בחירות.

 

"ליברמן, אם לא תגיע להצביע, זאת הוכחה נוספת לכך שחברת לממשלת השמאל של לפיד-גנץ והמפלגות הערביות. ההחלטה בידיך".

 

 

ליברמן: "תפסיק לשקר, זה חוק זיוף הבחירות"

 

ליברמן הגיב: "אדוני ראש הממשלה, תפסיק לשקר, לזייף ולעבור על החוק. שני הגורמים היחידים שיש להם עניין בליבוי אש, באמצעות הצעת חוק זיוף הבחירות שהגשת לכנסת, הם הרשימה המשותפת ואתה. אין לך שום כוונה לפקח על הבחירות, יש לך עניין לפוצץ את הבחירות. אתה לא מתכוון להציב מצלמות, לא במאה שערים ולא בבני ברק, אלא לשבש את הבחירות בקלפיות שישראל ביתנו חזקה בהן, באמצעות מצלמות, באמצעות בריונים ובהפצת פייק ניוז ברשתות החברתיות".

 

יו"ר ישראל ביתנו הודיע כבר לפני הדיון שנערך בוועדה המסדרת ביום שני כי מפלגתו תתנגד לחוק, ובכך הוביל למעשה להפלת החוק.

 

בתום דיון סוער ביום שני, דחתה הוועדה המסדרת של הכנסת את בקשת הממשלה להעניק לה פטור מחובת הנחה להעלות את הצעת החוק להצבעה כבר באותו היום לאחר שהושג תיקו 12 בין חברי הכנסת התומכים לחברי הכנסת המתנגדים. ח"כ רועי פולקמן (כולנו) נעדר מהדיון, ונציגת ישראל ביתנו הצביעה נגד החוק.

 

ראש הממשלה נתניהו ביקש לקדם את החוק עוד לפני הבחירות למרות התנגדות היועץ המשפטי לממשלה, היועץ המשפטי לכנסת ויו"ר ועדת הבחירות המרכזית. הדיון וההצבעה נערכים באודיטוריום של הכנסת בשל שיפוצים במליאה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x