$
בארץ

עתירה נגד העסקה לרכישת צנרת הגז המצרית: "פגיעה קשה בתחרות"

"לובי 99" עתר נגד בית הדין לתחרות, שאישר לדלק קידוחים ונובל אנרג'י לרכוש את צנרת הגז המושבתת של EMG; לדברי דרור שטרום, לשעבר הממונה על ההגבלים שמייצג את העותרים, "הממונה על התחרות מפקירה את השליטה בתשתית חיונית בידי מונופול שלו עניין מרכזי במזעור התחרות"

ליאור גוטמן 19:4208.09.19

ארגון הלובי הציבורי "לובי 99", יחד עם עמותת הצלחה, עתרו הבוקר (א') לבית הדין לתחרות נגד האישור שניתן לפני כחודש לדלק קידוחים ונובל אנרג'י לרכוש את צנרת הגז המושבתת של EMG. העתירה מוגשת ימים ספורים לאחר חתימת הסכם השימוש בתשתיות הגז בין חברת קצא"א ל-EMG,

 

הצנרת שירתה בעבר את הזרמת הגז המצרי ממצרים לישראל, ובקרוב היא אמורה לשרת מכירה הפוכה - מישראל למצרים. מי שרכשה 39% מהצנרת היא חברת EMED, בה שותפים חברת EGAS הממשלתית המצרית, נובל אנרג'י ודלק קידוחים.

 

הלפרין אישרה את הרכישה תחת תנאי שספקי הגז חייבים לשריין כמות לצרכי המשק, כך שאם יתעורר ביקוש תיאורטי לגז מצרי, והלקוח יציג חוזה מכירה, אז מאגרי לוויתן או תמר חייבים למכור לו בתנאים זהים לאלה שהשיג ממצרים.

 

בלובי 99 טוענים ש"המיזוג בין EMG ל-EMED הוא בלתי חוקי ויש לעצור את העסקה". הערר על רשות התחבורת הוגש באמצעות עו"ד דרור שטרום, הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר, ובצירוף חוות דעת של ד"ר שלומי פריזט, הכלכלן הראשי לשעבר של רשות התחרות. לטענת לובי 99, זו פעם ראשונה שארגון חברתי פונה באמצעות פנייה לבית הדין החלטה של רשות התחרות לאשר עסקת מיזוג למונופול, באמצעות מימון המונים.

 

לפי שטרום, עצם העסקה צפויה לגרום לפגיעה משמעותית בתחרות מאחר שהיא מעניקה לדואופול הגז דלק ונובל אנרג'י שליטה בתשתית היחידה לייבוא גז טבעי ממצרים לשוק הישראלי, ונותנת לו בתוך כך גם שליטה בייצוא הגז הטבעי למצרים.

 

"הממונה על התחרות מפקירה את השליטה בתשתית חיונית בידי מונופול שלו עניין מרכזי במזעור התחרות", אומרים שם, ומוסיפים ש"הממונה החליטה לאשר את המיזוג בתנאים התנהגותיים, שהם תנאים מן הסוג הנחות והחלש להגנה מפני פגיעה אפשרית בתחרות, וזאת לפי עמדתם המסורתית והעקבית של מוסדות ורשויות התחרות בארץ ובעולם."

 

דרור שטרום דרור שטרום צילום: יריב כץ

 

עוד טוענים שם שהעסקה מסכלת את פוטנציאל התחרות במשק הגז בישראל באמצעות יבוא ממצרים ומוסרת לידי מונופול הגז בעלות תמידית על תשתית, שהיוותה לו בעבר תחרות בפועל. עד כמה ייבוא הגז ממצרים ריאלי והאם יש לו קונים פה? בשלב הזה לא ברור - הפעם האחרונה שהמצרים מכרו גז לישראל זה נגמר בפתיחת חוזה והעלאת מחיר חד צדדית של כ-45% על חשבון תעריף החשמל של כלל אזרחי ישראל, ומבלי שלמישהו תהיה יכולת לעצור את המהלך. היחסים בין הצדדים החריפו עם פיצוצי צנרת ולבסוף ביטול חד צדדי שני מצד המצרים של החוזה כולו. המשק הישראלי נותר ללא גז מצרי, ותעריף החשמל זינק בכ-33% כדי לממן סולר להפעלת תחנות הכוח.

 

עתה, כך טוענים העותרים, יש אפשרות לייבא גז ממצרים לישראל בפעם השניה, זאת מבלי להוכיח שיש לקוח מקומי שירצה בכך. השוק המקומי רווי בחוזים ארוכי טווח, וחברת החשמל יוצאת מהייצור ונותרת עם עתודות אדירות שעוד כמה שנים לא יהיה בכולן שימוש. יתרה מכך - כל מכירת גז מצרי למפעלי תעשיה בישראל תצטרך לעבור דרך 4 נקודות תשלום (EMG, קצא"א, נתג"ז וחברת החלוקה של המפעל), מה שבהכרח ישפיע לרעה על המחיר הסופי.

 

עם זאת העותרים אופטימים שאולי יהיה ספק מצרי, ולכן הם מבקשים לעצור את העסקה, זאת בהתבסס על דו"חות דלק "מהם עולה כי עד שנת 2023 לפחות קיימים עודפי היצע של גז במצרים שישמשו לייצוא"

 

לפי חוות הדעת הכלכלית שצורפה לעתירה, עליה חתום שלומי פריזט, "קיומה של פגיעה משמעותית בתחרות, ברף ההסתברות הנדרש בדין, כפועל יוצא מעיסקת המיזוג - אינה שנויה במחלוקת עם הממונה על התחרות. עיקר הקושי בעיניי הוא האופן בו בחרה הממונה על התחרות להפיג את הפגיעה כאמור – חלף התנגדות למיזוג הציבה רשות התחרות תנאים התנהגותיים, אשר בנסיבות הנדונות כאן אינם יכולים להוות פתרון לשמירת התחרות על כנה".

 

מלובי 99 נמסר בתגובה: "הלובי הציבורי מייצג כמעט 6,000 ישראלים שהצטרפו לערעור התקדימי הזה לבית המשפט. בחרנו להתנגד למיזוג, לא רק כי יש לו השפעה על הכיס של כולנו באמצעות תעריף החשמל בפרט ויוקר המחיה בכלל, אלא כי מדובר בהחלטה לא סבירה לאפשר למונופול העוצמתי ביותר בישראל לחסום כל אפשרות לתחרות בו בעתיד. הפנייה של הציבור לבית הדין תחזק את הרגולטור ותאפשר לו בעתיד לקבל החלטות מורכבות גם מול בעלי ההון העוצמתיים ביותר. מדובר במיזוג לא חוקי ולכן יש לעצור אותו".

 

בהתייחס לחשיפת כלכליסט הבוקר, לפיה קצא"א הממשלתית חתמה מול EMG המצרית על שימוש בצנרת ותשלום עמלות לקצא"א, אמרו בלובי 99 ש"הערר שלנו מדבר בעד עצמו, ואיננו מופנה כלפי קצא"א". 
בטל שלח
    לכל התגובות
    x