$
בארץ

סגן נשיא נובל אנרג'י: "אין שינוי בחוזי הגז מול ירדן ומצרים"

בסקירת ההתפתחות של אסדת לווייתן, אמר בנימין זומר שהחלק העליון של האסדה יגיע בימים הקרובים לישראל: "הזרמות הניסיון יחלו בעוד כחודשיים"

ליאור גוטמן 08:2305.09.19

"חוזי מכירת הגז מול ירדן ומצרים נותרו ללא שינוי", כך אמר אתמול בנימין זומר, סגן נשיא חברת האנרגיה האמריקאית נובל אנרג'י לעניינים אזוריים, במהלך עדכון לגבי התפתחות פרויקט לווייתן. זומר הוסיף: "בניית אסדת מאגר לווייתן תושלם בשבועות הקרובים, והזרמות הניסיון יחלו כבר בעוד כחודשיים, המאגר יחל לספק גז לשוק המקומי וללקוחות זרים מסוף השנה".

 

 

 

אסדת לווייתן מוצבת כ־10 ק"מ מחוף דור, ובנייתה אמורה להיות מושלמת עד תקופת החגים. צבר החוזים שלה הגיע לכ־9 מיליארד מ"ק בשנה, כ־80% מהיקף צריכת הגז הלאומית הנוכחית.

 

 

 בנימין זומר, מנכ"ל נובל אנרג'י ישראל בנימין זומר, מנכ"ל נובל אנרג'י ישראל צילום: נמרוד גליקמן

 

זומר סקר את התפתחות שדה הגז, וסיפר שהחלק העליון של האסדה צפוי להגיע בימים הקרובים לישראל לקראת ההרכבה הראשונית שלו.

לדברי זומר, "מבחינתנו אין שינוי במחיר הגז מול ירדן, והוא נשאר סביב שישה דולר ליחידת אנרגיה".

 

זומר הכחיש כל קשר בין מכירת הגז למצרים לבין הפשרה לפיה מצרים תשלם לחברת החשמל כחצי מיליארד דולר (תספורת חוב של 70%) פיצוי על אי־הזרמת גז מתחילת 2011. "אין קשר בין הדברים ולשמחתי אין לי נגיעה בדבר. הזרמת הגז למצרים מתוכננת לסוף השנה, וחסרה לנו עדיין חתימה רשמית של שר האנרגיה, אמר זומר.

 

למשק הישראלי אין עדיפות

 

האמירה של זומר מעלה את האבסורד של חוזה הגז של חברת החשמל הישראלית: החוזה המקומי אושר על ידי רשות החשמל הישנה ב־2012, תקופה בה הגז המצרי נעלם, הגז הישראלי טפטף בקושי ותעריף החשמל זינק בכ־33%. דו”ח של מבקר המדינה שפורסם לפני כשנתיים מצא שהתמחור של

חוזה הגז מגלגל לכאורה על הציבור עלויות עודפות של כ־8.3 מיליארד שקל לאורך שנות החוזה.

 

נתוני רשות החשמל החדשה, שנחשפו "בכלכליסט", מעלים שמחיר הגז שהישראלים משלמים הגיע כבר לכ־6.3 דולר ליחידת אנרגיה, והוא ימשיך לעלות עד 2021, כאשר הירדנים ישלמו בנקודת הזמן הזו פחות כסף, על גז שנמצא פיזית מול חופי ישראל.

 

למרבה הצער, במסגרת מתווה הגז מ־2015 לא תיקנה הממשלה את העוול והעניקה לחוזה חסינות משינויים.

 

האסדה התקרבה לחוף

 

ג׳ורג׳ האטפילד, סגן נשיא למגה־פרויקטים בנובל אנרג'י, סיפר במהלך העדכון שמי שקירב את אסדת לווייתן לחוף היה משרד הביטחון. אסדת לווייתן היתה אמורה לעמוד מעל המאגר, במרחק 120 ק"מ מהחוף, אולם לקראת החלטת הפיתוח היא הועברה למרחק של 10 ק"מ מול חוף דור ובתוך שטח המים הטריטוריאליים של ישראל. "משרד הביטחון טען שספינות ההגנה שלו על אסדות הגז לא יגיעו בזמן, ולכן הגיעה בקשה לקרב את המתקן לחוף", הסביר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x