$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

תיקון עולם וארגוני הרוקחים מצטרפים לעתירה נגד רפורמת הקנאביס של משרד הבריאות

בבקשת ההצטרפות שהגישה לבג"ץ טוענת תיקון עולם כי משרד הבריאות הוא שאשם במחסור שנוצר בבתי המרקחת כתוצאה מהרפורמה; הרוקחים מצידם, התומכים בעמדת משרד הבריאות, טוענים שמשום שמדובר בתרופה הם חייבים להיות שותפים לתהליך

צלי גרינברג 13:0621.08.19
מגדלת הקנאביס הוותיקה תיקון עולם וארגוני הרוקחים בישראל ביקשו להצטרף לבג"ץ שהוגש על ידי עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי ב-31 למרץ השנה, כנגד רפורמת ההסדרה החדשה (רפורמת הקנאביס הרפואי) של היק"ר (היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות).

 

עיני כל השוק נשואות כעת לבג"ץ, שייקבע את מידת השינוי באופי ואופן התנהלות שוק הקנאביס הרפואי בישראל, ואת עתידן הכלכלי של מגדלות הקנאביס הרפואי הוותיקות, המחזיקות כיום ברוב פעילות השוק.

 

 

הבעלים של חברת תיקון עולם, צחי כהן הבעלים של חברת תיקון עולם, צחי כהן צילום: טל שחר

 

בקשות ההצטרפות לעתירה "עושות סדר", למעשה, באינטרסים השונים בשוק הקנאביס כיום, במסגרתם התומכים היחידים בעמדת משרד הבריאות הם הרוקחים, וכל יתר השחקנים בשוק - ובהם ספקיות הקנאביס הרפואי והמטופלים - יוצאים כנגד הרפורמה.

 

רוב טענות תיקון עולם בבקשת ההצטרפות לבג"ץ עוסקות בהדיפת ההאשמות שהועלו על ידי משרד הבריאות בתגובתם לעתירת העמותה, הנוגעות לחלקה במצב השוק ובמחסור הקיים בבתי המרקחת. בנוסף החברה טוענת, כשאר המגדלות, כי מי שאחראי למחסור הוא משרד הבריאות, שלא נשמע להמלצותיה כמי שפועלת בשוק מזה עשור - להמשיך בפעילות במסגרת ההסדרה הישנה (טרום הרפורמה). בבקשת ההצטרפות נכתב כי "משרד הבריאות והיק"ר שגו עת החליטו להשיק את האסדרה החדשה מבלי שהדבר נעשה באופן מדורג, ותוך חפיפה עם האסדרה הישנה, ובכך גרם לסבל מיותר של המטופלים".

 

ארגוני הרוקחים, מאידך, הצטרפו לבג"ץ מתוך תמיכה בעמדת משרד הבריאות, וקבעו כי מדובר בתרופה ולכן עליה להיות מונפקת בבתי המרקחת. בבקשתם נכתב בשבח הרפורמה כי "המטופלים זוכים היום לקבל מוצרי קנאביס רפואי איכותיים באופן משמעותי, המותאמים לצרכיהם האישיים, במסלול מפוקח המערב אנשי מקצוע מתאימים ומנע 'זליגה' מסוכנת לשימושים לא רפואיים".

 

קנאביס רפואי קנאביס רפואי צילום: שאטרסטוק

 

החל מאפריל 2018 נכנסה לתוקף רפורמת הקנאביס הרפואי של משרד הבריאות, המובלת על ידי היק"ר, הקובעת כי המגדלות תהיינה חייבות להעביר את תוצרתן דרך מפעלי קנאביס רפואי המחזיקים בחדרים נקיים, ולאחר מכן ללקוחות הקצה (המטופלים) דרך בתי המרקחת. מאז נדחה יישום הרפורמה לספטמבר, ולאחר מכן שוב - עד לסוף השנה.

 

עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי הגישה את הפנייה לבג"ץ כנגד ההסדרה החדשה במרץ האחרון, בשל היעדר סימון זנים ובשל המחיר שנדרש מהמטופלים לשלם לאחר תחילת הרפורמה, שהגיע עד אלפי שקלים למטופל - בעוד שקודם לכן נקבע להם מחיר קבוע של 370 שקל לכל כמות שהונפקה להם על ידי הרופא המטפל. העמותה צירפה לעתירתה חוות דעת של רופאים ומומחים בתחום, היוצאים כנגד הרפורמה, וחלקם אף טענו בפני כלכליסט כי "הרפורמה בצורתה הנוכחית היא ניסוי אחד גדול על בני אדם, בניגוד לדעת המטופלים, וללא תמיכה של גוף מקצועי שבאמת מבין ברפואת קנאביס".

 

בעקבות דרישת משרד הבריאות להחיל את ההסדרה החדשה באופן מיידי כבר באפריל השנה, ביקשה העמותה להוציא צו מניעה כנגד הרפורמה, ובעקבות הבקשה דחה משרד הבריאות את תחילת ההסדרה החדשה, ואיפשר להסדרה הישנה להתנהל במקביל.

 

דנה בר און, יו"ר עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי, אמרה בנושא לכלכליסט: "העובדה שהרוקחים, החוליה שמרוויחה הכי הרבה מהתייקרות מחיר התרופה, היו היחידים להצטרף לעמדת משרד הבריאות – מדברת בעד עצמה. מנגד עומדות עמדתם של רופאים, חולים ואף ספקי התרופה. מדובר בציניות מזעזעת, המבקשת להבטיח את המשך רווחיהם העתידיים של בתי המרקחת בלבד, בלא כל מחשבה עלינו החולים".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x