$
בארץ

הדולר צנח ב-5%, והכנסות המדינה מתמלוגי הגז עלו בכ-2% בלבד בינואר-יוני

הכנסות המדינה מתמלוגים על כרייה והפקת אוצרות טבע, הסתכמו במחצית הראשונה של השנה בכ-420 מיליון שקל, רובם מהפקת גז טבעי בעיקר מתמר. התמלוגים מכריית פוספטים הסתכמו בכ-5 מיליון שקל

ליאור גוטמן 15:0019.08.19

הכנסות המדינה מתמלוגים על כרייה והפקת אוצרות טבע, הסתכמו במחצית הראשונה של 2019 בכ-422 מיליון שקל, לעומת כ-414 מיליון שקל בתקופה המקבילה ב-2018, עלייה של פחות מ-2%. כך לפי נתוני משרד האנרגיה שפורסמו היום (ב'). 

 

 

 

מדובר בתמלוגים בלבד (כ-12.5% בתחום הגז, כ-5% בתחום המחצבים). הכנסות המדינה לא כוללות בדו"ח זה את מס החברות ששותפויות הגז משלמות. בשנה הבאה אמורים להיכנס לראשונה בתולדות מאגר תמר גם הכנסות מ"מס ששינסקי".

 

עיון בנתוני מינהל אוצרות הטבע שבמשרד מעלה שכ-417 מיליון שקל מקורם בהפקת גז טבעי רובו ממאגר תמר, כאשר סך גביית תמלוגי מחצבי הטבע למחצית הראשונה הסתכמו בכ-5 מיליון שקל בלבד. אם מוסיפים את האגרות השונות שהמדינה גבתה, אזי סך ההכנסות בתקופה זו הגיע לכ-426 מיליון שקל. במשרד האנרגיה מדגישים שצניחה של כ-5% בשער הדולר וגם טיפול באסדת הגז שהשביתה אותו, הקטינה את ההכנסות מתמלוגים.

 

 

קידוח תמר (ארכיון) קידוח תמר (ארכיון) צילום: אלבטרוס

 

עוד עולה מהדו"ח כי שדה "מגד" בבעלות שותפות "גבעות עולם" חזר להפיק נפט (כ-60 אלף חביות) ושילם כ-1.7 מיליון שקל תמלוגים, לעומת אפס תשלומים אשתקד בשל היותו של השדה מושבת מפעילות.

 

סך התמלוגים מכריית פוספטים אשר נגבו במחצית הראשונה מחברת רתם אמפרט ירדו בכ-21%, והסתכמו בכ-5 מיליון שקל, לעומת כ-6.5 מיליון שקל בשנה שעברה. "הירידה בתמלוגי הפוספטים מרותם אמפרט נגב נבעה בעיקר מירידה בכמויות ההפקה וירידה בשער החליפין של הדולר", מחדדים שם.

 

בהשוואה לדו"ח השנתי של 2018 עולה, שהיקף גביית התמלוגים השנה עלול להסתיים בירידה לעומת אשתקד. לפי נתוני משרד האנרגיה, ב-2018 סך גביית התמלוגים הסתכמה בכ-860 מיליון שקל, כאשר הצפי ל-2019 היה לחצות את רף המיליון שקל. עם סיכום החציון הראשון של 2019 עולה חשש שהשנה תסתכם בגבייה של כ-844 מיליון שקל, ירידה של כ-15.5% לעומת התחזית.

 

מה שעשוי להטות את הכף לטובת משרד האנרגיה היא תחילת הזרמת הגז ממאגר לווייתן בדצמבר הקרוב, כמו גם צריכת החשמל ברבעון השלישי של השנה בשילוב נתוני חודש דצמבר, שבהם בדרך כלל  צריכת הגז נמצאת בשיאה בשל הביקוש הגבוה לחשמל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x