$
בארץ

בלהיטותו לתוצאות ומיד, מבקר המדינה החדש מזנק על מוקשים

מתניהו אנגלמן גורם לעובדיו להתמרד: הוא היה יכול להחליף בחודש הבא בשקט את חברי ועדת ההיתרים, אך התכתש וגרם להם להתפטר ברעש רב. בכיר במשרד המבקר: "אנשים לא רוצים ללכת אחריו. אם הוא יפטר את כולם, העובדים יתקעו לו מקלות בגלגלים"

שחר אילן 08:1411.08.19

מבקר המדינה החדש מתניהו אנגלמן נכנס לתפקידו באופן מסורבל ומגושם. אנגלמן, שנחשב בתפקידיו הקודמים בטכניון ובמועצה להשכלה גבוהה למנהל מצליח, נופל שוב ושוב לטעויות בסיסיות של מנהל חדש, ונכנס להתכתשויות שאינן חיוניות להשגת מטרותיו. הוא היה יכול להחליף בחודש הבא את כל חברי ועדת ההיתרים, אך במקום להמתין בסבלנות, מעשיו גרמו לחצי מחברי הוועדה להקדים ולבקש לעזוב את תפקידם.

 

 

ביום חמישי התפטרו שלושה מששת חברי ועדת ההיתרים: השופט בדימוס עזרא קמא המשמש כראש ההרכב, וחברי הוועדה עו"ד אביגדור רביד ועו"ד נורית ישראלי. שלושתם משפטנים בכירים ומנוסים, ששניים מהם היו בהרכב שסירב לאשר לראש הממשלה בנימין נתניהו לקבל הלוואות מאנשי עסקים מקורבים.

 

השלושה ביקשו מאנגלמן שלא להאריך את כהונתם, לאחר שעלב בהם ואמר ש"הוועדה חורגת מסמכותה, מתערבת בנושאים לא לה ומנסה לנהל את משרד המבקר". אנגלמן טועה: ישראלי, כדאי שיזכור, שימשה בתפקיד היועצת המשפטית של מבקר המדינה - האשה שקובעת את גבולות הסמכות של המשרד.

 

נזיפה למשפטנים הבכירים

 

קשה לחשוב על משבר מיותר יותר. המבקר הקודם יוסף שפירא סידר מלכתחילה את הקדנציות של חברי ועדת ההיתרים כך שיסתיימו בספטמבר: אילו רק היה ממתין, אנגלמן היה יכול להחליף את כולם ללא משבר. אך הוא לא התאפק, ונזף בהם כאילו היו עובדים זוטרים ולא משפטנים בכירים ותיקים שעושים עבודה חשובה תמורת שכר מגוחך.

 

ספק גדול אם הרכב הוועדה החדש שימנה אנגלמן יוכל להפוך את ההחלטה בעניין נתניהו: מקור מקורב לוועדה אומר ש"הוועדה החליטה על פי תקדימים, והם מחייבים". הרכב שינסה לקבוע נורמות חדשות, יצטרך להביא בחשבון שההחלטה תגיע לבג"ץ ושם יש לו סיכוי גדול להתבזות.

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן. נחשב למינוי של הבית היהודי מבקר המדינה מתניהו אנגלמן. נחשב למינוי של הבית היהודי צילום: עמית שאבי

 

אנגלמן נחשב למינוי של הבית יהודי, גם בתפקידו הנוכחי וגם בתפקידו הקודם כמנכ"ל הוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה (ות"ת). קשה שלא לראות קשר בין הכוונה להחליף את חברי ועדת ההיתרים לטיהור שעורכים אנשי הבית היהודי בות"ת. שר החינוך הקודם נפתלי בנט הצליח באמצעות שורת מינויים להשיג רוב בות"ת ולהעביר את ההחלטה להקים פקולטה לרפואה באוניברסיטת אריאל; השר הנוכחי רפי פרץ החליט בשבוע שעבר, בניגוד למקובל, לא להאריך את מינויו של פרופ' יוסי שיין מאוניברסיטת תל־אביב לוועדה, כדי שיוכל למנות את הח"כ לשעבר מהאיחוד הלאומי אריה אלדד. מהלך זה גרם להתפטרות של חבר נוסף, פרופ' ישעיהו טלמון מהטכניון, במחאה על הפוליטיזציה.

 

מעקר את המשרד מתפקידיו

 

במשרד מבקר המדינה מדווחים על אווירה קשה מאוד, בעקבות שורת צעדים שנועדו להפוך את המשרד על פיו. אנגלמן הפסיק את כהונת היועץ למאבק בשחיתות, ובאשר לאגף לתפקידים מיוחדים, הוא הודיע שבכוונתו להפסיק את עיסוקם בחקירות טוהר המידות, מה שיעקר את האגף מתוכן; בנוסף אנגלמן החזיר לאגפי השטח דו"חות תוך הנחיה שיכללו גם ממצאים חיוביים, והודיע שברצונו להתייעץ עם המבוקרים לגבי הביקורת; הוא בוחן אפשרות לא לנהל כלל ביקורות בזמן אמת - בדיוק לפי דרישת שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי.

שר החינוך רפי פרץ. מוביל הפיכה דומה בוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה שר החינוך רפי פרץ. מוביל הפיכה דומה בוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה צילום: AP

 

 

אנשי משרדו, שהתרגלו שתפקידם לחשוף ליקויים ושחיתויות ולהילחם בהם, מקבלים עכשיו מסר שעליהם להיות נחמדים למבוקרים. חמורה במיוחד הכוונה להתייעץ עם משרדי הממשלה על נושאי הביקורת - שפירושה פגיעה חמורה בעצמאות המבקר.

 

לאנגלמן צפויות שבע שנים בתפקידו, והוא נכנס אליו כאילו הוא מחויב להציג לממניו תוצאות מיידיות. קשה שלא לתהות מה היה קורה אם במקום לעשות הכל מיד, אנגלמן היה לומד קצת את התפקיד, ולא נוהג כמי שחייב להסתער על מוקשים.

 

בניגוד לחברי ועדת ההיתרים, רוב עובדי משרד המבקר הם עובדי מדינה ויישארו בתפקידם. בכיר במשרד מספר על התחושות הכבדות: "אנשים לא רוצים ללכת אחריו. מה הוא יעשה? יפטר את כולם? הם יתקעו לו מקלות בגלגלים". אנגלמן, כמנהל מנוסה, אמור לדעת שכדי להוביל מהפכה צריך לגייס את תמיכת העובדים, לא להפכם לעוינים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x