$
בארץ

ראיון כלכליסט

פרופ' אידלמן: "בתוך שנתיים התורים לניתוח יירדו ב־30%"

כוחה הפוליטי של ישראל ביתנו מגביר את סיכוייו של ליאוניד אידלמן להתמנות לשר הבריאות הבא. בשיחה עם "כלכליסט" הוא מבטיח ללמד אותנו מהו קיצור תורים, להוציא את הזקנה מהמסדרון ומערכת שיוויונית. איך? הוא תמיד משיג את המטרה

שחר אילן 07:0108.08.19

פרופ' ליאוניד אידלמן, המועמד המקצועי של ישראל ביתנו לתפקיד שר הבריאות, מציג התחייבות אחת ברורה: "אני מבטיח שבתוך שנתיים משך ההמתנה לניתוחים ולבדיקות ירד ב־30% ובתוך שלוש שנים - ב־50%, וגם שהחולים לא יהיו מאושפזים דרך קבע במסדרונות. אלה הדברים הכי בוערים".

 

 

 

אידלמן הוצג בשבוע שעבר כמועמד ישראל ביתנו לתפקיד שר הבריאות. אבל יתכן שאידלמן שעושה את צעדיו הראשונים במגרש הפוליטי, לא למד מספיק מנסיונו של יו"ר המפלגה אביגדור ליברמן (שהבטיח לחסל את מנהיג חמאס איסמעיל הנייה בתוך 48 שעות אם ימונה לשר בטחון): לא להתחייב לתוצאות שכל כך קל לבדוק ולמדוד. ישראל ביתנו צפויה לפתוח בשבוע הבא בקמפיין גדול שיתמקד בסוגיות בריאות, ובמרכזו הסיסמה "צו 8 למערכת הבריאות".

 

 

פרופ׳ ליאוניד אידלמן פרופ׳ ליאוניד אידלמן צילום: עמית שעל

 

הרקורד של אידלמן (66) מרשים. הוא מנהל מחלקת ההרדמה במרכז הרפואי רבין בפתח תקווה (בילינסון) ומ־2017 עומד בראש ההסתדרות הרפואית העולמית. בין השנים 2009 ל־2018 עמד בראש ההסתדרות הרפואית בישראל ובין היתר הנהיג את שביתת הרופאים הארוכה שהתקיימה ב־2011, ושבמהלכה שבת רעב. מעמדה של ישראל ביתנו כלשון מאזניים בבחירות הקרובות, והתחייבותה לדרוש את תיק הבריאות, יוצרים סיכוי סביר שאידלמן יוכל לכהן כשר הבריאות הבא. כשמרבית חברי הרשימה לכנסת של ליברמן אנונימיים מבחינת הציבור הרחב, אידלמן יהפוך לאחת הדמויות המזוהות עם הקמפיין, חוץ מליברמן עצמו.

 

איך תגיע לקיצור תורים?

"בשביל זה צריך מהפכה אמיתית במערכת. עם כניסתי לתפקיד, בתוך 100 ימים, אכין תוכנית אסטרטגית לפיתוח מערכת הבריאות - מה שאף פעם לא היה. זה הדבר הכי חשוב לעשות כי המערכת נמצאת באי־ודאות ובקריסה".

 

למה שלא תציג את התוכנית לבוחרים עכשיו?

"זה לא רציני. צריך שהאנשים שעובדים במערכת מלמעלה עד למטה יהיו חלק מגיבוש התוכנית. אני לא בא אליהם כמו 'אל מן המכונה' בטרגדיה יוונית ופותר את הבעיות. כל המערכת צריכה להיות שותפה לגיבוש כדי שהאנשים יהיו חלק מהתוכנית".

 

"עובדה שהמערכת קורסת"

 

ישראל הולכת לקיצוצים. מאיפה יגיע הכסף למהפכת קיצור התורים?

"אני יודע. אני יודע. זו באמת בעיה קשה מאוד, אבל אני לא מפחד מאתגרים. מה שאני מבטיח, אני הולך לקיים".

 

סגן שר הבריאות יעקב ליצמן כבר השקיע מיליארד שקל בקיצור תורים.

"זה לא הגיע למימוש. זה נכשל. אין תוכנית אסטרטגית. האוכלוסייה גדלה ומזדקנת. אנשים מבוגרים צריכים יותר שירותי בריאות. המצב רק יחמיר אם לא תהיה מהפכה".

 

מה אתה חושב על תפקוד ליצמן?

"עובדה שהמערכת קורסת. זו מסקנה שכל אחד יכול להסיק".

 

זה לא רק שאידלמן עדיין לא יודע איך יפתור את בעיית התורים. גם ניסיונות לקבל תשובות ברורות על תוכניות בתחומים אחרים, למשל: דרך הייסורים שבה מוליך משרד הבריאות את מטופלי הקנאביס או הכוונה להקשיח את תנאי הסף לקבלת רישיון בארץ לישראלים שלומדים רפואה בחו"ל, נענים בכך שאינו מכיר את החומר. זה אולי עדיף מלדבר על מה שאתה לא מבין בו, אך מותיר אותנו עם מעט מידע.

 

צריך לבנות עוד בתי חולים?

"צריך להקים עוד בתי חולים ולהרחיב בתי חולים קיימים. אבל המערכת לא יעילה. כל דבר אורך המון שנים. נדרשו שמונה שנים לבנות את בית חולים אסותא אשדוד שמאכלס 300 מיטות. בארה"ב בונים בית חולים של 50 קומות בתוך שנתיים, כולל כל הציוד. משרד הבריאות חתם על שטח בקריית אתא לבניית בית חולים, אבל אפילו מכרז עדיין אין".

 

 

חולה במזדרון חולה במזדרון צילום: יעל פרידסון

 

אחת הבעיות של מערכת הבריאות היא שחסרים גם רופאים וגם מיטות. אידלמן עצמו מודה שיש פה מלכוד. כדי להוסיף מיטות צריך יותר רופאים. כדי להכשיר יותר רופאים צריך שדות קליניים, כלומר עוד מחלקות ומיטות. "צריך בו־זמנית גם להגדיל את מספר המחלקות וגם להכשיר רופאים", הוא אומר. על ריבוי ישראלים שלומדים רפואה בחו"ל הוא אומר ש"באוצר כנראה מרוצים שלומדים שם, כי זה על חשבון המשפחות".

 

האוצר אחראי למשבר במערכת הבריאות?

"האוצר אחראי להרבה בעיות במערכת הבריאות. חד־משמעית. אבל יש גם אפשרות לנהל את המערכת בצורה יעילה יותר".

 

בראש משרד הבריאות עמד רופא רק פעם אחת בעבר: ד"ר אפרים סנה שכיהן כשר בריאות בממשלת רבין בשנים 1996-1994. "רק אני יכול לעשות את המהפכה כי אני גם רופא וגם ובעל ניסיון גדול כמנהל. כולם יעידו שברקורד שלי אין מקרה שלא השגתי את המטרות שלי".

 

 

יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן צילום: צילום מסך

 

"אני לא יו"ר ועד"

 

השאלה היא אם אנחנו מקבלים רופא שדואג לחולים או יו"ר ועד רופאים?

"הוכחתי בכל התפקידים שלי שהראייה שלי רחבה. במשא ומתן ב־2011 דרשתי תוספת תקנים לרופאים והעדפה לפריפריה. הצלתי את בתי החולים בפריפריה מקריסה. הסיסמאות על היותי יו"ר ועד לא מחזיקות מעמד".

 

בתור יו"ר ההסתדרות הרפואית העולמית במי אתה רואה דוגמה?

"הדוגמה הכי טובה היא כמה מדינות באירופה כמו שוויץ ומדינות סקנדינביה, בגלל זמינות הרפואה ואיכות הרפואה. אלה הדברים החשובים ביותר. במידה מסוימת גם גרמניה. בוודאי לא אנגליה וארה"ב".

 

לישראל ביתנו יש היסטוריה של עימותים עם הציבור הערבי, בין היתר על רקע נושאים כמו הצעת ליברמן להעביר את יישובי ואדי ערה לרשות הפלסטינית או היוזמה להתנות את זכות ההצבעה בהצהרת נאמנות למדינה. מערכת הבריאות ידועה כמערכת המקצועית המשלבת ביותר בארץ את האוכלוסייה הערבית, והשוויונית ביותר.

 

הערבים צריכים לחשוש משר בריאות מישראל ביתנו?

"ודאי שלא. במערכת הבריאות אין אפליה. אנחנו עובדים כתף אל כתף ונושאים באותו נטל. אני בתור שר הבריאות לא הולך לתת העדפה למגזר מסוים".

 

אבל אתה מייצג מפלגה שמדברת על חילופי תושבים.

"מה זה קשור? אני לא בא לעשות פוליטיקה קטנה. אני בא לעבוד במערכת הבריאות. אין לי בעיה עם ישראל ביתנו אלא עם מערכת הבריאות".

 

לעומת זאת בהקמת הפקולטה לרפואה באוניברסיטת אריאל — ניצחון חשוב של הימין — אידלמן לגמרי תומך. "מבחינתי זה הכיוון הנכון להכשיר יותר רופאים בישראל. זו אוניברסיטה שהצליחה בהרבה תחומים, ואני מקווה שתכשיר רופאים טובים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x