$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מגדלי קנאביס שיוותרו על שיווק ישיר יזכו לקדימות ברישיון יצוא

מגדלי קנאביס רפואי חדשים לא יוכלו לשווקו ישירות לחולים אלא רק דרך בתי המרקחת, החל מספטמבר. יתר המגדלים יצטרכו להגדיל מדי חודש ב־10% את הכמות שהם משווקים בערוץ זה — ומי שיקדים ישפר את סיכוייו לקבל רישיון יצוא

אדריאן פילוט 06:5031.07.19

משרד הבריאות גיבש את השלב השני של האסדרה החדשה בענף הקנאביס הרפואי - זו המכונה הרפורמה בקנאביס ושמאז שיצאה לדרך בסוף אפריל האחרון, מעוררת סערה גדולה בקרב החולים, המגדלים והמשווקים.

 

במסגרת שלב ב' — כך קובע עכשיו המשרד — החל מ־1 בסמפטמבר מגדלים חדשים לא יורשו כלל לשווק קנאביס רפואי ישירות למטופלים אלא רק דרך בתי מרקחת. כמו כן, יופעל באותו מועד תו התקן המחמיר GMP לאיכות הקנאביס שהמגדלים והמשווקים מספקים לחולים, וארבעה חודשים אחר כך, מתחילת 2020, יחול איסור מוחלט על שיווק מוצרים שלא עומדים בתקן זה.

 

 

 

במרכז רפורמת הקנאביס עומדת הפסקה האספקה הישירה של חומרי קנאביס רפואי ישירות מהמגדלים למטופלים, שעד כה יושמה באופן חלקי בלבד. סעיף חשוב נוסף ברפורמה הוא ביטול המחיר האחיד ששילמו המטופלים — 370 שקל לחודש (לא כולל משלוח) לכל כמות עד 50 גרם - שיטת מחיר שבה הצרכנים הקטנים מימנו בפועל את אלה הגדולים.

 

מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב צילום: יאיר שגיא

 

מהמידע על השלב השני ברפורמה שהגיע ל"כלכליסט" עולה גם כי מה־1 בספטמבר הספקים והמגדלים יחויבו לספק לפחות 10% מכלל מגוון המוצרים באמצעות בתי מרקחת, ומדי חודש השיעור יעלה ב־10%. בכך למעשה קובע הרגולטור כי בתוך 10 חודשים לכל היותר, המגדלים יפסיקו לספק תכשירים רפואיים ישירות למטופל. בתקנה זו מסתתר הגזר שמאוד יעניין את המגדלים: מגדלים וספקים שיקדימו במעבר לאספקה לבתי מרקחת, יקבלו עדיפות בקבלת רישיון יצוא. מה שנרמז כאן הוא שמי שלא ימהר עלול למצוא את עצמו ללא הרישיון הנכסף.

 

לפי משרד הבריאות המגדלים מעכבים בכוונה את המעבר שלהם לאספקה לבתי המרקחת וכך מייצרים מחסור מדומה" במוצרים מבוססי קנאביס. כתוצאה מכך, ומתחילת ביצוע הרפורמה שביטלה את המחיר האחיד, מחירי הקנאביס התחילו להמריא, מה שעורר את זעמם של המטופלים ויצר התנגדות עזה לשינוי שמשרד הבריאות מבקש לבצע. התמריץ של קבלת רישיון יצוא נועד להביא להפסקת העיכוב הזה ולהקלה במחסור.

 

עוד נודע ל"כלכליסט" כי במסגרת הרפורמה, ספקים וגם בתי מרקחת יחויבו לדווח למשרד הבריאות על מלאים ומגוון מוצרים, כדי שהמשרד יקבל תמונת מצב מלאה על השוק, שכפי שנחשף ב"כלכליסט" בשבוע שעבר צפוי להגיע ל־200 מיליון שקל בחודש בסוף השנה.

 

משרד הבריאות מרכז את כל מאמציו כעת בקידום הטלת פיקוח על מחירי הקנאביס רפואי — נושא שבו קיימת מחלוקת בינו לבין משרד האוצר. לפי מודל הפיקוח של משרד הבריאות שנחשף ב"כלכליסט", 46 אלף מטופלי הקנאביס בישראל יחסכו כ־7.5 מיליון שקל בעקבות הפיקוח. שליש מהמטופלים – אלו שצורכים 10 ו־20 גרם בחודש - ישלמו הרבה פחות (180 ו־322 שקל) ממה שהם משלמים היום, קרי 370 שקל (ללא שינוע). כ־12 אלף החולים שצורכים 30 גרם ישלמו 434 שקל, פחות ממה שמשולם היום על כמות זו - כולל שינוע. אם מכלילים גם את כתשעת אלפים המטופלים שצורכים 50 גרם מגיעים לכך שכ־91% מהמטופלים ישלמו עד 591 שקל - סכום די דומה לזה שמשולם כעת בקנייה ישירה מהמגדלים כולל שינוע. הבשורה הגדולה תגיע עבור יותר מחמשת אלפים ילדים וחולים אונקולוגיים שיזכו להנחה משמעותית מאוד של כ־45%. כתוצאה מכך, שני שליש מהמטופלים האלו (הצורכים עד 30 גרם) ישלמו פחות מ־240 שקל.

 

שוק הקנאביס הרפואי מחולק היום, בעיצומה של הרפורמה בו, לשתי קבוצות: כ־60% מהמטופלים עדיין רוכשים את מוצרי הקנאביס מהמגדלים עצמם ומשלמים 370 שקל עד 50 גרם ועוד 100 שקל בעבור שינוע. מנגד, על כ־40% מהמטופלים כבר חלה הרפורמה והם משלמים 180 שקל לכל 10 גרם. כלומר, אם הם צורכים 20 גרם הם משלמים 360 שקל לבית המרקחת, ואם 50 גרם, הם משלמים כ־900 שקל – כמעט כפול ממה שהיו משלמים ישירות למגדל ו־310 שקל יותר ממה שישלמו במסגרת הרפורמה כשיוטל פיקוח (591 שקל).

 

יתרה מזו, אין ערובה לכך שהמחירים בבתי המרקחת אחרי הרפורמה לא יעלו עוד — תרחיש שנראה סביר במידה שישראל תתחיל גם לייצא קנאביס רפואי. זו בדיוק הסיבה מדוע משרד הבריאות אינו שש לזרז את תחילת היצוא ואינו יוצא למלחמה מול האוצר על 17 התקנים הנדרשים לצורך פיקוח על מערך היצוא, כפי שנכתב בהחלטת הממשלה. במשרד הבריאות הבהירו כי ללא פיקוח מחירים - לא יהיה יצוא.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x