$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

משרד הבריאות: רוקחים יוכלו לשנות מרשמים לקנאביס רפואי

המשרד הודיע היום כי יאריך הפיילוט למכירת קנאביס רפואי בבתי המרקחת, כולל הרחבת סמכויות הרוקחים לשינוי מרשם - החלפת תפרחת בשמן והורדת אחוז הקנבואידים בדרגה; המטופלים: "המחשבה שלמען שימור הרווחים בבתי המרקחת נשבר כל קוד אתי רפואי בסיסי, מזעזעת"; הרוקחים: "זהו צעד מבורך למטופלים"

צלי גרינברג 16:4928.07.19
משרד הבריאות שלח הבוקר (א') מכתב לרוקחים בו הודיע להם כי החליט להאריך את תקופת הפיילוט במסגרתו מתאפשרת מכירה למטופלי הקנאביס הרפואי דרך בתי המרקחת. בנוסף, במסמך עליו חתום יובל לנדשפט, מנהל היק"ר (היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות), ואשר הגיע לידי כלכליסט, נכתב גם, כי הרוקחים יוכלו "לשנות מוצר ש'רשם' הרופא במסגרת המסירה".

 

 

השינויים שרוקחים יוכלו לבצע במרשם הרפואי הם: הנפקת מוצרי שמנים במקום מוצרי תפרחות, החלפת בין מוצר "סאטיבה" ל"אינדיקה", והורדה באחוז הקנבינואידים בדרגה אחת. הצעד מגיע לאחר שבמסגרת הפיילוט, התגלה מחסור חמור בתפרחות ומוצרי קאנביס רפואי בבתי מרקחת, והם אינם מצליחים למכור תוצרת בהתאם לדרישה המתקיימת לפי האסדרה החדשה – הרפורמה המחייבת את המטופלים להגיע לבתי המרקחת לקבלת הקנאביס הרפואי.

 

קנאביס רפואי קנאביס רפואי צילום: שאטרסטוק

 

 

טענת הרוקחים, המאשימים את המגדלות הוותיקות במחסור היא, כי המחסור מכוון כדי להוריד את האסדרה החדשה מהפרק, כך שהמגדלות תוכלנה להמשיך בהנפקת מוצרי הקנאביס כפי שעשו טרום הרפורמה, ולהוריד את בתי המרקחת כשחקנים בתחום. בתי המרקחת לא מצליחים למכור מוצרי קנאביס רפואי לאור המחסור הקיים, ולהכניס את עמלת התיווך העומדת לרשותם בגובה 40%. המגדלות מצידן לא נשארות חייבות ומאשימות את בתי המרקחת בחוסר ידע בכל הנוגע לקנאביס וגורם בגינו המטופלים נדרשים למחירים הגבוהים. 

 

דוד פפו, יו"ר ארגון הרוקחים בישראל, אמר לכלכליסט, כי "זו בשורה בעיקר למטופלים, שהרי יש מצוקה באספקת החומר. כך אם אין לבית המרקחת תפרחות, לפחות הרוקח יוכל להנפיק שמן שנותן טיפול מאשר לשלוח את האדם ללא טיפול כלל. בנוסף, ביקשנו גם לפצל את המרשמים, כך שאם אין בידי בית מרקחת אחד את מלוא המוצרים, יוכל אדם לקבל בבית המרקחת את מה שיש, ולהמשיך עם שאר המוצרים שעדיין לא נרכשו לבית מרקחת נוסף. להבנתנו הפיילוט הסתיים בהצלחה ומבקשים להמשיכו עם השינויים ולבחנם עם הזמן. יכול להיות שעצם ההחלפה של תפרחות בשמנים ושל הורדת המינונים, אם יהיו, בדרגה, יובילו לתוצאות חיוביות יותר. מבחינה כלכלית זה הרי עדיין לא משנה לנו הרוקחים. מדובר על מרשמים בודדים לכל בית מרקחת. אבל למטופלים זה יכול לשנות המון".

 

החולים מצידם, לא מרגישים כי קיבלו מתנה. דנה בר און, יו"ר עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי, אמרה לכלכליסט, כי "המחשבה שלמען שימור הרווחים בבתי המרקחת נשבר כל קוד אתי רפואי בסיסי, מזעזעת. האם היה עולה על דעתו של מישהו לאפשר לרוקח לתת לחולה מרשם ל-50 מ"ג אינסולין במזרק היכן שכתוב 100 מ"ג - מבלי אישור הרופא? האם הדעת הייתה סובלת שטכנאי יחליט על הקטנת מינון הכימותרפיה של חולה סרטן סתם כי אין לו מספיק במלאי? זילות חיינו, וזילות מקצוע הרפואה, הגיעה לשפל חדש, כאשר מעדיפים לוודא שבתי המרקחת יקבלו כסף על תרופה שלא מתאימה לנו ולא מה שהרופא רשם לנו, במקום לשלוח אותנו לרכוש את המוצר שכן נרשם לנו היכן שנמצא באסדרה הישנה".

 

גורמים בתחום הקנאביס הרפואי מספרים לכלכליסט, כי "הצעד נועד בעיקר להקל על בתי המרקחת לספק סחורה. כך אם אין מוצר X ייתנו מוצר דומה Y. למעשה, זה מראה כי הרפורמה כאן כדי להישאר, בין אם המגדלות רוצות ובין אם לא".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x