$
בארץ

האחיות פתחו הבוקר בשביתה; חדרי ניתוח יפעלו במתכונת חירום

תת־התקצוב ממנו סובלת מערכת הבריאות נופל על האחיות, ששובתות בדרישה לתוספת כוח אדם ופינוי המיטות מהמסדרון. אלא שללא ממשלה או תקציב, מרחב התמרון מוגבל

אדריאן פילוט 06:4923.07.19

החל מהיום (ג') ב-7:00 בבוקר שביתת האחיות תצא לדרך, זאת לאחר שאמש התפוצץ המשא ומתן עם משרדי האוצר והבריאות.

 

 

 

השביתה תקיף את כל בתי החולים, מרפאות בריאות הציבור ומרפאות קופות החולים בקהילה. חדרי ניתוח יעבדו במתכונת חירום ובכל מחלקות האשפוז יינתנו שירותים במתכונת מצומצמת.

 

ממכבי שירותי בריאות נמסר: "במכבי אין שביתה. האחיות עובדות כרגיל".  

 

אחיות בבית חולים (ארכיון) אחיות בבית חולים (ארכיון) צילום: אפי שריר

 

"האחים והאחיות בישראל אינם עובדי כפייה, ולא ייתנו עוד יד לעבודה מחוץ לתקנים ולרישיון, ללא תוספת כוח אדם וללא תוספת שכר בהתאם", הודיעה בתחילת השבוע הסתדרות האחים והאחיות. אז גם הכריזה ההסתדרות על שביתה כללית של מערכת הבריאות במתכונת חירום. ההסתדרות הכריזה על סכסוך עבודה ב־21 במאי.

 

הטענות והתלונות של האחיות ברורות: "משרדי הבריאות והאוצר הם האחראים הישירים לכך שהמחלקות בבתי החולים עלו על גדותיהן והמסדרונות ממשיכים להתמלא בחולים ובמיטות", נכתב בהודעת האחים והאחיות. העומס הכבד ותת־התקצוב ממנו סובלת מערכת הבריאות נופלים בעיקר על פלח זה של הצוות הרפואי".

 

מימין: יו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד ומנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב מימין: יו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד ומנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב צילומים: יואב דודקביץ, אורן כהן, דוברות ההסתדרות

 

" האחיות המשיכו לתת 200% מעצמן, על מנת לתת טיפול ראוי ובטוח לאזרחי ישראל. כל זאת, לא הפריע למשרד הבריאות להמשיך ולהטיל על כתפיהן של האחיות מאות נהלים, מטלות ובקרות ללא תוספת כח אדם וללא תוספת תקנים", נכתב בהודעה וכאן רמז להליך האקרדיטציה הקיים בבתי החולים מאז 2010. האקרדיטציה היא אוסף של מבדקי איכות ובטיחות לשם קבלת אקרדיטציה בידי ארגון ה-JCI האמריקאי שכבר הספיק לעורר סערה רבתית כי האחיות טוענות שהוא אינו יעיל והוא גוזל זמן מטיפול חולים. יתרה מזו, מפני שמדובר בארגון פרטי וזר, יש כאן טענה נוספת של הפרטת מערכת הבריאות לפחות לכל הקשור לרגולציה של המערכת.

 

המאבק הזה דווקא זכה לאוזן קשבת במשרדי האוצר והבריאות: אחת המסקנות היחידות שנמצאו בקונצנזוס בעקבות דו"ח הוועדה לטיפול במחלקות הפנימיות בקרב משרדי האוצר והבריאות, רופאים והציבור הרחב היתה הצורך בהוספת אחיות במחלקות הפנימיות.

 

הדו"ח קבע כי בכל מחלקה פנימית יהיו לפחות שלוש אחיות מוסמכות. אין ספק, אפוא, כי ברגע שמשרד הבריאות יתוקצב, הכסף ייועד לתקנים לאחיות. אלא שיש בעיה גדולה מבחינת התזמון של המחאה: אין ממשלה ואין תקציב. יש רק גירעון של 54 מיליארד שקל.

  

ממשרד הבריאות נמסר כי המשרד כבר הוסיף מעל 300 תקני אחיות רק לאחרונה. עם זאת, במשרד מוסרים גם כי "לכולנו יש מחויבות ואחריות למטופלים ולביצוע כלל המשימות והדרישות הנדרשות לטיפול רפואי בסטנדרט הנדרש".

 

לפי דו"ח הממונה על השכר האחרון, השכר הממוצע של אחים ואחיות עומד על יותר מ־20 אלף שקל, כשבעשירון השכר התחתון של האחים והאחיות, הם מרוויחים יותר מ־12,800 שקל (הרחק מעל השכר הממוצע במשק באותה שנה שעמד על כ־10 אלף שקל) ובעשירון השכר העליון שלהם, הם מרוויחים יותר מ־21 אלף שקל.

 

 

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, החליט להפחית בשכר אחיות ששיבשו פעילות בימים האחרונים. הדבר גרר תגובה זועמת מיו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד, שטען כי איומי המשרד להפחית בשכר יביאו להשבתת מערכת הבריאות כולה.

 

ממשרד הבריאות נמסר הערב: "נציגי המדינה נפגשו היום עם הסתדרות האחיות במטרה למנוע את הפגיעה הצפויה במטופלים כתוצאה מהשביתה המתוכננת מחר. בישיבה עלו הצעות רבות וקונסטרוקטיביות על מנת למנוע את השביתה. לצערנו המגעים לא הגיעו להסכמה. המדינה תפנה לבית הדין לעבודה מחר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x