$
בארץ

נציב שירות המדינה השעה מתפקידו בכיר באוצר האחראי על חקירות בנושא חריגות שכר

לפי התובענה שהוגשה נגד יובל מכפש בתחילת יוני, הוא עבר מאות פעמים על הוראות התקשי"ר. בסביבתו: עמיתיו לאגף השכר תפרו לו תיק

אדריאן פילוט 07:3308.07.19

סגן הממונה על השכר במשרד האוצר בתחום החקירות, יובל מכפש, הושעה מתפקידו ביום חמישי האחרון על ידי נציב שירות המדינה, דניאל הרשקוביץ, זאת בעקבות תביעה שהוגשה נגד מכפש בגין ביצוע ארבע עבירות משמעת חמורות לכאורה. השהייתו של מכפש היא בלתי מוגבלת וזאת בעקבות חומרת המעשים המיוחסים לו. נזכיר כי מכפש הוא אחרי על חקירות עובדים ומנהלים במגזר הציבורי אשר חשודים בתשלום או קבלת שכר שלא כדין.

 

 

 

לפי התובענה שהוגשה נגדו בתחילת יוני, מכפש עבר מאות פעמים על הוראות התקשי"ר ב-4 תחומים: חובת חתימת שעון העבודה בכניסתו וביציאתו ממקום העבודה, חובת חתימת שעון הנוכחות במידה והעובד יוצא ממקום העבודה במסגרת תפקידו, עזיבת מקום עבודה במהלך שעות העבודה לצרכי עבודה וקבלת אש"ל אם במסגרת תפקיד בשטח שמחוץ לשטח השיפוט של הרשות המקומית בעיר מגוריו.

 

נציב שירות המדינה פרופ' דניאל הרשקוביץ נציב שירות המדינה פרופ' דניאל הרשקוביץ צילום: אבי אוחיון, לע"מ

 

לפי כתב האישום, בין אפריל 2017 ועד מאי 2018, דיווח מכפש באופן כוזב אודות שעות עבודה שלא ביצע וקיבל עבורן שכר שלא כדין, כאשר ב-49 מועדים שונים דיווח הנאשם שהיה במקום עבודתו או שהיה ביציאה בתפקיד שעה שלמעשה לא עבד ועסק בענייניו האישיים. עוד עולה כי באותה תקופה, דיווח מכפש - ב-85 מועדים שונים - באופן כוזב על "יציאה בתפקיד" למשרד הראשי ברח' אליעזר קפלן 1 בירושלים זאת ללא סיבה מוצדקת ומבלי לבצע שום פעולת עבודה נדרשת. כמו כן, הוא דיווח "יציאה בתפקיד" על זמן נסיעתו מביתו או לביתו בעיר רחובות, זאת, על מנת לקבל שכר שלא כדין.

 

עוד הואשם מכפש שבין דצמבר 2017 ועד מאי 2018, ב-17 מועדים שונים, הוא הגיע למשרדים בקריית הממשלה בת"א לשם עבודתו ובעת כניסתו למקום העבודה לא החתים את כרטיס עבודתו, בניגוד לנהלים. כמו כן, הוא נאשם בכך שבין נובמבר 2017 ועד חודש מאי 2018, הגיע למשרד הראשי ברח' אליעזר קפלן 1 בירושלים ולא החתים את כרטיס עבודתו, בניגוד לנהלים ב-43 מועדים שונים.

 

כמו כן, לפי כתב האישום, מכפש הגיש בקשות לקבלת תשלום עבור קצובת אש"ל, למרות שלא היה זכאי לקבל תשלום כזה עבור ימים אלו ב-11 מועדים שונים. כלל המקרים בהם נחשד, מתועדים בפרטי פרטים והוצמדו לתובענה. בגלל היותו מכפש בעל סמכויות חקירתיות, הוא נחקר במח"ש על יד המשטרה.

 

"במעשיו אלה פגע הנאשם במשמעת שירות המדינה, קיבל הנאשם כספים שלא כדין, הפר הוראות תקשי"ר והתנהג התנהגות שאינה הולמת את תפקידו כעובד מדינה" נכתב בתובענה.

 

מכפש השמיע את טיעוניו בפני הנציב לרבות העובדה כי הוא ממקימי אגף האכיפה ב-2009, שהוא עובד מצטיין, שהוא מפרנס יחיד ואשתו בהריון וכי הוא נתון למצב נפשי קשה מאז התפוצצות הפרשה. הנציב לא השתכנע והחליט להשהות אותו עד בירור העניינים בבית הדין המשמעתי של נציבות שירות המדינה. הרשקוביץ טען כי הפגיעה בתדמית, בטוהר המידות והמשמעת בשירות המדינה ובמשרד האוצר בפרט איננה מאפשרת להתחשב בו ובין כלל השיקולים, גבר האינטרס הציבורי על פני ערך שמירת העובד וזאת היות שמכפש משמש חוקר וסמכות ביחידה שכל כולה למנוע חריגות שכר - שהיא בעצמה עבירת משמעת.

 

במכתבו חושף הרשקוביץ כי הוא אף שקל את העברתו של מכפש מתפקידו, אך הדבר, על רקע העבירות המיוחסות לו, עלול להעביר מסר שלילי. מנציבות שירות המדינה נמסר: "מדובר בתובענה חמורה שהוגשה כנגד גורם בכיר במערכת האכיפה בתחום השכר , לאחר קיום חקירת משמעת מקיפה על ידי המחלקה לחקירת שוטרים. לאור חומרת התובענה, ובהתחשב בתפקידו הבכיר של העובד ובכך שהוא מופקד בעצמו על אכיפת הדין, החליט נציב שירות המדינה, לאחר שנערך לעובד שימוע, להשעותו עד לתום ההליכים המשמעתיים או עד אשר תתקבל החלטה אחרת".

 

תפירת תיק?

 

אלא שלצד כתב האישום החמור כנגד מכפש מתעורר החשד שקבוצה של אנשים החליטו לעקוב אחרי מעשיו של מכפש, אחרת אין דרך להסביר איך נוצר תיאור מפורט של כ-180 מקרים של הפרות משמעת שונות חלקן אף דרש מעקב פיזי אחרי הנאשם. לדוגמא, ב-05.04.2017 דווח העובד על ביצוע ביקורת בעיריית ג'יזר עזרקא כאשר לפי הדוח, הוא שהה למעשה בגבעת ברנר בשעה 9:35 בבוקר.

 

לפי מקורביו של מכפש, האירוע החמור לכאורה התחיל לפני כשנתיים, עת שהתבקש להגיע לשיחה עם הממונה על השכר דאז, והיום מנהל רשות המסים, ערן יעקב. לפי אותן עדויות, יעקב הסביר לו כי כמה מחבריו לעבודה אספו ראיות נגדו (המופיעות בכתב האישום) והוא מציע לו עסקה: להתפטר בשקט ובמיידית ובתמורה לא יוגש נגדו תובענות ויחסך הרבה כאב ראש וסבל. מכפש הזדעזע וסירב. לפי מקורבים למכפש, מי שעומדים מאחורי המהלך הם אתי גבאי, סגנית הממונה על השכר ומנהלת אגף האכיפה, יחד עם אודי דנינו, חוקר ביחידה הכפוף למכפש. אגב, השניים, יחד עם יעקב עצמו, הם עדי תביעה במשפטו של מכפש.

 

נזכיר כי ישנן שתי דרכים עיקריות שניתן לפטר עובד מדינה עם קביעות: באמצעות הגשת כתב אישום על עבירות (על ידי בית הדין של נציבות שירות המדינה) או שמא, בביצוע פיטורין על רקע "אי התאמה לתפקיד" אחרי שימוע. בתחילת השנה, ורק כמה חודשים אחרי האירוע, התבקש מכפש לגשת לשימוע לפני פיטורין בראשות לא אחר ממנכ"ל משרד האוצר בעצמו, שי באב"ד. אלא שלפי הדיווחים, מכפש הצליח לשכנע את באב"ד והוא נשאר בתפקידו. רק לפני כחודש הוגשה נגדו את התובענה עם ארבעת האישומים.

 

ממשרד האוצר נמסר: "אנו סומכים ידינו על נציבות שירות המדינה שתעשה את עבודתה נאמנה".

 

עו"ד אילה הוניגמן המייצגת את מכפש מסרה כי התשתית הראייתית בתיק רעועה וכי במהלך ניהול התיק תוצג בפני בית הדין התמונה המלאה ובכלל זה התנהלות בכירי האגף. לדבריה מכפש משוכנע שהתיק יסתיים בקול ענות חלושה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x