$
בארץ

משרד הבריאות: נקל על מטופלי הקנאביס הרפואי, נקדם פיקוח על המחירים

החולים שהמחזיקים רישיונות לפני מועד החלת הרפורמה, יוכלו להמשיך ולקבל את הקנאביס הרפואי גם במתכונת החדשה דרך בית המרקחת למשך חודשיים; יו"ר עמותת מטופלי הקנאביס: "ההבטחה חלה רק על חלק מצומצם מהמטופלים, רובנו עדיין נאלץ לשלם מחירי עתק"

צלי גרינברג 14:0604.07.19

משרד הבריאות הודיע היום (ה') כי בכוונתו לקדם פיקוח על מחירי הקנאביס הרפואי הנמכרים כיום ל-46 אלף מטופלים בישראל. במשרד מציינים כי הפיקוח מתוכנן לחול על מטופלים המחזיקים ברישיון לצריכת 50-30 גרם קנאביס רפואי בחודש, וכי ייקבע גם מחיר מירבי עבור ילדים וחולים אונקולוגיים המטופלים בקנאביס רפואי. תקרת המחיר המתוכננת לפיקוח אוכלוסיות היעד עומדת על כ-500 שקל בחודש.

 

צפו בכנס הקנאביס 2019 של "כלכליסט"

  

משרד הבריאות גם הודיע, כי הוא מאריך את הוראת השעה לרישיונות קנאביס רפואי והחולים המחזיקים רישיונות לפני מועד החלת הרפורמה החדשה (שהחלה ב-29 באפריל השנה ומחייבת את החולים לרכוש דרך בתי המרקחת ולא באופן ישיר מאחת המגדלות), יוכלו להמשיך ולקבל את הקנאביס הרפואי גם דרך בית המרקחת וגם במתכונת הישנה למשך החודשיים הקרובים. בהקשר זה הודיע המשרד גם כי ילדים ואנשים עם אוטיזם יוכלו לבחור את מתכונת אספקת הקנאביס הרפואי (בהתאם לאסדרה החדשה או המתכונת הישנה) עד לתאריך ה-1 ביולי 2020.

 

משרד הבריאות גם הודיע כי הוא כבר מקדם קביעת מחיר מירבי לביקור רופא בקופת חולים לצורך ניפוק וחידוש רישיון קנאביס רפואי שיעמוד על 279 עד 283 שקל לביקור. נושא זה ממתין לאישור ועדת הכספים של הכנסת.

 

מחאה של מטופלי קנאביס רפואי

 

במשרד מציינים עוד, כי החלת הפיקוח תתבצע כפי שהיא נעשית על כלל התרופות בישראל, הנמצאות אף הן בפיקוח, ומדגישים כי פיקוח מחירים ידרוש אישור ועדת מחירים, הכוללת את נציגי משרד האוצר והכלכלה.

 

הודעת משרד הבריאות מגיעה לאחר מחאה של מטופלי קנאביס רפואי בדבר עליית מחירי הקנאביס הרפואי כתוצאה מהרפורמה שהמשרד מקדם בשם האסדרה החדשה.

 

במסגרת הרפורמה בוטל המחיר האחיד שעמד על 370 שקל לכל כמות שהונפקה למטופל על ידי החולה, ומגדלות הקנאביס הרפואי חוייבו להעביר תוצרתן דרך מפעלי קנאביס רפואי בעלי חדרים נקיים (כמקובל בעולמות המזון והפארמה) ומשם ללקוחות הקצה (המטופלים) באמצעות בתי המרקחת.  

 צילום: גטי אימג'ס

 

גורמים בשוק הקנאביס, שנלחמים באסדרה החדשה בשל עלייה בעלות הייצור כתוצאה מהתחנות הנוספות שהן נדרשות לעבור בהן (מפעלי הקנאביס הרפואי ובתי המרחקת), אמרו ל"כלכליסט", כי לא בטוח שיוכלו לספק קנאביס רפואי במחירים שבהם נקב משרד הבריאות לאור העלויות הגבוהות הנדרשות מהם בשל הרפורמה. בנוסף הוסיפו אותם גורמים, כי אין בכוונתם להוריד את נתח הרווחים שלהם, אותו הם מגדירים כקטן ממילא.

 

חברת תיקון עולם מסרה ל"כלכליסט": "אנו מברכים על כל החלטה שמשמעותה הקלה על מטופלים וחולים הזקוקים לטיפול. החברה מאמצת ומברכת כל תקרת מחיר שתיקבע על ידי משרד הבריאות וסגן השר יעקב ליצמן".

 

 

דנה בראון, יו"ר עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי דנה בראון, יו"ר עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי צילום: אוראל כהן

 

סגן שר הבריאות יעקב ליצמן אמר כי משרד קשוב "לביקורת ולצורך בשיפור תוך כדי תנועה, במטרה להקל את סבלם של החולים. נמשיך לקדם פעולות נוספות בנושא". אך מטופלי הקנאביס הרפואי מטילים ספק במחוייבות המשרד למטופלים.

 

דנה בראון, יו"ר עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי, מסרה בתגובה: "סבסוד המחירים הובטח בידי משרד הבריאות כבר לפני למעלה משנה - כשהרפורמה עוד היתה פיילוט והאמרת המחירים רק החלה. גם כעת ההבטחה חלה רק על חלק מצומצם מהמטופלים, כאשר רובנו עדיין נאלץ לשלם מחירי עתק. מדובר בניסיון נואש לדחות את הכרעת בג"ץ בנושא, שלאור העובדה כי אין ולו תומך אחד ברפורמה הזו ברור שמשרד הבריאות חושש ממנה. המדינה אומרת דבר אחד לבג"צ ואחר לתקשורת. זה מעיד על האמינות".

 

אמיר גולדשטיין, סמנכ"ל התפעול של מגדלת הקנאביס הרפואי IMC חקלאות, מסר בתגובה לדברים: "ההסדרה החדשה והחשובה שמוביל משרד הבריאות, הן מבחינת תקני האיכות והן מבחינת הפצת התרופה ודרך בתי המרקחת, טומנת בחובה עלויות משמעותיות ליצרנים, אליהן לא נדרשו בעבר. בנוסף, נכנסו שחקנים נוספים לשרשרת, כגון בתי מרקחת ובתי מסחר לתרופות, מעבדות מיקרוביולוגיות וכדומה, המעמיסות עלויות משמעותיות נוספות על מחיר הקנאביס הרפואי ומייקרות את התרופה.

 

"עם הרחבת השימוש בקנאביס רפואי לעשרות אלפי מטופלים בישראל תחת האסדרה החדשה, על משרד הבריאות לפעול באופן נחוש להכנסת הקנאביס הרפואי לסל הבריאות, כפי שנעשה במדינות אחרות בעולם, לדוגמת גרמניה. זוהי הדרך הנכונה והמקובלת להבטיח כי מטופלי הקנאביס יקבלו מוצר באיכות הגבוהה ביותר, ובמחיר שיאפשר לכל המטופלים לקבל את הטיפול הנאות".

 

מאיר אריאל, מנכ"ל חברת הקנאביס הרפואי בזלת פארמה, אמר ל"כלכליסט": "ההודעה של משרד הבריאות מגיעה באופן חד צדדי וללא היוועצות בחברות הקנאביס הרפואי. המשרד, כרגולטור, הטיל עלינו עלויות גבוהות, ובראשן 46% מהרווח התפעולי שנלקח על ידי בתי המרקחת. אם ברצונו לקבוע מחיר מקסימום, אז או שיוריד את שאר הידיים שנכנסות לנו חכיס או שיממן את זה בעצמו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x