$
בארץ

ניתוח כלכליסט

מאיר שמיר שם את היד של הסינים על השאלטר של ישראל

קבוצת MRC, שזכתה במכרז לרכישת תחנת אלון תבור מחברת החשמל ב־1.9 מיליארד שקל, מכניסה לראשונה חברה סינית לתחום. המחיר, יותר מכפול משווי של 800 מיליון שקל, אמור לבוא לידי ביטוי בהוזלה של תעריף החשמל כבר בתחילת השנה הבאה

ליאור גוטמן 08:4003.07.19

ההודעה על זהות הזוכה במרכז לרכישת תחנת הכוח באלון תבור הכתה גלים במשק האנרגיה המקומי. קבוצת MRC, המורכבת מצ'יינה הארבור הסינית וממבטח שמיר ורפק הישראליות, גברה על שש מתמודדות במכרז ענק של חברת החשמל. הצעתה - 1.9 מיליארד שקל - גבוהה בהרבה מהמחיר שתומחרה במכרז תחנת הכוח שעמד על כ־800 מיליון שקל.

 

 

 

הסיבה הראשונה לתדהמה היא האישור הישראלי שניתן לחברה סינית ממשלתית להיכנס לתחום תשתיות חדש שהיה סגור בפניה עד היום. צ'יינה הארבור היא החברה שבונה בימים אלו את הנמל הפרטי החדש באשדוד. הזכייה ברכש של אלון תבור מכניסה בפעם הראשונה בתולדות המדינה חברת ממשלתית סינית לתחום ייצור החשמל הקונבנציונלי.

 

מימין: יו"ר חברת חשמל יפתח רון טל ובעל השליטה במבטח שמיר מאיר שמיר מימין: יו"ר חברת חשמל יפתח רון טל ובעל השליטה במבטח שמיר מאיר שמיר צילומים: אוראל כהן

 

 

"כלכליסט" חשף בשבוע שעבר שהענקית הסינית וואווי פתחה בישראל נציגות להשתתפות במכרזי הבנייה של שדות סולאריים, ושקבוצת האייר הסינית חתמה על שיתוף פעולה עם קבוצת בזן שמפעילה את בית הזיקוק החיפאי.

 

כניסה של צ'יינה הארבור לבעלות של תחנת כוח שמוכרת חשמל לצרכנים היא עדות לכך שבכל מה שקשור למשק הישראלי - איש לא מתייחס ברצינות הראויה לתלונות האמריקאיות על סכנות פריצה והשתלטות על מוקדי כוח ותשתיות מקומיים.

 

לשאלת "כלכליסט" בנושא ענו גורמים בחברת החשמל שמשרד החוץ ומשרד הביטחון אישרו בכתב את השתתפותה של צ'יינה הארבור במכרז, והדבר פתח עבורה את הדלת לזכייה רשמית. הנימוק של משרדי הממשלה לאישור היה שהחברה הסינית מחזיקה רק שליש מהקבוצה. חברות סיניות פועלות כיום בכל תחומי התשתיות בישראל למעט תחום חיפושי הגז והנפט.

 

הפן המפתיע השני הוא התמחור של התחנה. קבוצת MRC זכתה גם משום שהציבה תג מחיר מאוד גבוה לתחנה: 1.9 מיליארד שקל. בחברת החשמל התגאו שמדובר בתמחור כפול ויותר משווי התחנה בספרים החברה - 800 מיליון שקל - מה שאומר שההפרש בתמחור יתגלגל כבר בתחילת השנה הבאה לכיס של הצרכנים בדמות הפחתת תעריף החשמל.

 

רשות החשמל, הרגולטור שקובע את התעריפים, כבר הצהירה אתמול ש"כל עודפי המכירה יועברו לצרכני החשמל, חלקם כבר בעדכון התעריף הקרוב. מליאת הרשות צפויה לפרסם שימוע ציבורי בחודש אוקטובר".

 

בכמה תסתכם ההוזלה? אם רשות החשמל תחליט להחזיר את הכסף בבת אחת לציבור, המשמעות היא ירידה אפשרית של 4% עד 5% בתעריף החשמל. ברשות עדיין מתלבטים האם לקבע הוזלה אפשרית סביב רף של 3% בלבד, ולהמתין עם השאר כדי למתן השפעות אחרות על התעריף כמו עליות מחירי דלקים, סבסוד מערכות סולאריות או קיצור תקופת התשלום לפורשי חברת החשמל במסגרת הרפורמה שאושרה בכנסת לפני כשנה. ההחלטה על כך תתקבל אחרי החגים.

 

חוזה גז חדש יחסוך לתחנה עשרות מיליוני שקלים

 

MRC אלון תבור חתמה בתקופה האחרונה על מזכר כוונות מול אנרג'יאן היוונית־בריטית לרכישת גז טבעי. על פי הערכות במשק האנרגיה, מדובר באספקת גז לתקופה של 10 עד 15 שנה ובהיקף שעשוי להגיע עד לחצי מיליארד מ"ק גז טבעי לשנה.

 

כל זאת בתמחור שיהיה זול בעשרות אחוזים מהמחיר שחברת החשמל משלמת כיום לשותפות תמר, ועם רף מחיר דומה לזה של כלל עסקאות אנרג'יאן שנחתמו בישראל בשנה האחרונה, כלומר 4 דולר עד 4.2 דולר ליחידת חום.

 

לשם השוואה, חברת החשמל שמחזיקה בחוזה ישן ובזבזני, משלמת כ־6.1 דולר ליחידת אנרגיה. ההסכם, ככל שיושלם, יוכל להחליף את ספקית הגז הנוכחית (מאגר תמר) כבר מהרבעון הראשון של 2021, או לחלופין להחליף חוזה קצר מועד שיגיע ממאגר לווייתן בין סוף 2019 לאמצע 2021.

 

תחת הידיעה שהוצאות התפעול של תחנת כוח מהוות כ־60% מהפעלת התחנה כולה, אזי חוזה גז חדש יכול להניב חיסכון של עשרות אחוזים בהוצאות האנרגיה לקבוצת MRC עם אפשרות לרווח כספי של עשרות מיליוני שקלים בשנה.

 

ממבטח שמיר, שמחזיקה בקבוצת MRC יחד עם רפק וצ'יינה הארבור הממשלתית הסינית, סירבו להתייחס למידע. בסביבת שותפות לווייתן מעריכים שכבר מתקיים מו"מ ברמה כזו או אחרת בין בעלי תחנת הכוח החדשים.

 

היתרונות לרוכשת תחנת הכוח אלון תבור היתרונות לרוכשת תחנת הכוח אלון תבור

 

 

המכרז על תחנת רמת חובב תומחר ב־2 מיליארד שקל

 

אחת השאלות שהטרידו את שוק האנרגיה היתה מדוע שקבוצה עסקית תשלם על תחנת כוח פעילה מחיר כל כך גבוה. חלק מהשחקנים שהתמודדו והפסידו טענו שמדובר במחיר פוליטי, כלומר כזה שחברה ממשלתית סינית תהיה מוכנה לשלם כדי להשיג דריסת רגל מקומית.

 

הטענה, מעניינת כשלעצמה, אינה מסבירה מדוע OPC שבשליטת עידן עופר שהגיעה למקום השני, היתה מוכנה לרכוש את התחנה בסכום של כ־1.8 מיליארד שקל, ומדוע קרן נוי, שככל הנראה הגיעה למקום השלישי, הגדירה את סכום הרכישה ב־1.71 מיליארד שקל עבור תחנת הכוח.

 

ליו"ר חברת החשמל יפתח רון טל יש הסבר יותר פשוט. בשיחה עם "כלכליסט" הוא מזכיר שתחנת הכוח שנמכרה יכולה לגדול בהיקף הייצור שלה בכ־33% - מ־600 ל־800 מגה־ואט, שהם כ־6% מכושר הייצור הנוכחי של חברת החשמל. זאת בכפוף להשלמות תכנוניות שיכשירו את הקרקע עד שנת 2022.

 

אם מוסיפים את העובדה שמחיר הגז ירד, שהצפון משווע לאספקת אנרגיה, כלומר הביקוש קשיח, ושמספר העובדים שיעברו מחברת החשמל לעבוד תחת הבעלים החדשים הוא קטן (כ־30 איש) ויוכל להתחלף בתוך 5 שנים עם שכר נמוך יותר - אפשרויות הרכש פתאום קורצות הרבה יותר מאשר בניית תחנת כוח חדשה, שמשך הזמן להקמתה יכול להגיע לעתים ל־7 עד 10 שנים.

 

מכירת תחנות הכוח של חברת החשמל נולדה במסגרת הרפורמה שאושרה בממשלה לפני כשנה. במסגרת הרפורמה נקבע שהיא תחתוך בחצי את כוח הייצור שלה (כיום 70%) על ידי מכירת חמש תחנות כוח לשוק הפרטי. פרט לאלון תבור חברת החשמל תמכור בתוך 60 חודשים גם את אתרי רידינג בתל אביב, אשכול באשדוד, חגית בחוף הכרמל ורמת חובב בנגב, כאשר זו האחרונה כבר יצאה למכרז לפני כשבועיים.

 

התמחור של רמת חובב כבר מגלם בספרי החברה טווח תמחור של 2 מיליארד שקל עד 2.5 מיליארד שקל, ואם גם שם תירשם התנפלות כמו במקרה של אלון תבור, אז הרפורמה בחברת החשמל עשויה להחזיר את עצמה מהר משכולם חשבו.

 

פרט לקבוצת MRC השתתפו במכרז עוד שש חברות: שיכון ובינוי, קרן נוי, פז, שפיר, OPC ודליה אנרגיות. ל"כלכליסט" נודע שחלק מהן כבר מתכננות לגשת למכרז הבא. מנגד, התחנה השלישית שאמורה להימכר - רידינג - כבר תעמיד אתגר אחר לחברת החשמל ולו בשל העובדה שבעליה החדשים יצטרך להכפיל את כושר הייצור שלה. השטח שעליו יושבת התחנה מאוד מבוקש לצורכי מסחר ונדל"ן, והתנגדויות של תושבים להציב שם טורבינה שנייה עלולות לעכב את המכירה המיועדת.

 

עבור שר האנרגיה יובל שטייניץ מדובר בסגירת מעגל. הוא אישר את הרפורמה בחברה אחרי 22 שנים של נסיונות עקרים. "תוצאות המכרז הן עדות להצלחת הרפורמה ההיסטורית בחברת החשמל ובמשק החשמל. מדובר בהבעת אמון של המגזר העסקי בתהליך יישום הרפורמה.

 

המחיר המצוין שהושג כבר בהפרטת תחנת הכוח הראשונה באלון תבור, ובתקווה שמגמה זו תימשך גם בעתיד, יאפשר הוזלה ניכרת בתעריפי החשמל בשנים הבאות", אמר שטייניץ.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x