$
בארץ

הישורת האחרונה: בנק לאומי יבחר מחר יו"ר חדש

באופן חסר תקדים מתמודדים על התפקיד שליש מהדירקטוריון, ארבעה מתוך 12. בין המועמדים: סאמר חאג' יחיא, לשעבר מרצה באוניברסיטת הרווארד, ואוהד מראני, לשעבר מנכ"ל משרד האוצר

רחלי בינדמן 18:0029.06.19

דירקטוריון בנק לאומי צפוי להתכנס מחר ולבחור יו"ר חדש שיחליף את היו"ר המכהן דוד ברודט, שמסיים את תפקידו. באופן חסר תקדים מתמודדים על התפקיד שליש מחברי דירקטוריון הבנק, ארבעה מועמדים מתוך 12. המועמדים הם ד"ר שמואל (מולי) בן צבי, אוהד מראני, ד"ר סאמר חאג' יחיא ויצחק (איציק) שריר, שהצטרף למרוץ לפני חודש במפתיע.

 

 

 

בין המועמדים הבולטים - חאג' יחיא, בעברו מרצה בהרווארד, ששימש בין היתר כיועץ לקרן ההשקעות הבינלאומית פידליטי; ואוהד מראני, שעל שמו נחקק "חוק מראני", המסדיר את פעילותם של בנקים ללא גרעין שליטה כמו לאומי, עת כיהן כמנכ"ל משרד האוצר. בן צבי נתפס תחילה כמועמד שנוי במחלוקת בגלל תפקידו הקודם כסגן נשיא לכספים בחברת טבע, אלא שהוא עזב את טבע ב־2014, בסמוך למינויו של ארז ויגודמן למנכ"ל החברה ולפני אישור העסקאות השנויות במחלוקת שהוביל ויגודמן והביאו את החברה למצבה העגום כיום.

 

הארבעה ניהלו שיחות עם כל חברי הדירקטוריון הבוחרים בהם בחודשים האחרונים. הדירקטורים, שיכריעו את גורל ההצבעה, שומרים את הקלפים קרוב מאוד לחזה שכן, מדובר בהצבעה חשאית, ומשדרים לכל אחד מהמועמדים כי סיכוייו גבוהים. אפילו המועמדים בעצמם לא באמת יודעים מה הסיכויים שלהם. גם דוד ברודט הפורש ישתתף בהצבעה, ולפי הערכות, המועמד שיצביע אליו הוא בעל הסיכויים הגבוהים לרשת אותו. הדירקטורים שיצביעו לצד ברודט הם תמר גוטליב, יורם גבאי, יצחק אידלמן, ציפורה סמט, אסתר דומיניסיני, אסתר לבנון ויואב נרדי.

 

המועמדים ליו"ר לאומי, מימין לשמאל: סאמר חאג' יחיא, אוהד מראני, שמואל בן צבי ויצחק שריר המועמדים ליו"ר לאומי, מימין לשמאל: סאמר חאג' יחיא, אוהד מראני, שמואל בן צבי ויצחק שריר צילומים: אוראל כהן, שני נחמיאס

 

 

הוועדה למינוי דירקטורים בבנקים ללא גרעין שליטה בבנק ישראל המליצה לפני שנה למנות את יורם טורבוביץ' ליו"ר לאומי, אך באוקטובר אשתקד, באספה הכללית של לאומי, המשקיעים הזרים בבנק העדיפו לחדש את כהונת הדירקטורים המכהנים בבנק, חאג' יחייא ובן צבי, ולא למנות את טורבוביץ', מה שהוביל להתמודדות של הדירקטורים המכהנים לתפקיד.

 

בשנים האחרונות נחלש כוחו של יו"ר בנק, במיוחד בבנקים ללא גרעין שליטה שבהם המנכ"לים דומיננטיים יותר, ומי שמאייש את התפקיד ברוב הבנקים הם בעלי השכלה משפטית או רואי חשבון, ששמים דגש על מינהל תקין וממשל תאגידי, ופחות מכתיבים את האסטרטגיה של הבנק ופחות מתערבים בניהול.

 

אף על פי כן ליו"ר החדש צפויים מספר אתגרים משמעותיים. הראשון שבהם הוא עולם הבנקאות המשתנה והיערכות לתחרות מצד חברות האשראי החוץ־בנקאיות, אך בעיקר מול בנק הפועלים בדגש על הטרנספורמציה שעוברת המערכת הבנקאית שסוגרת סניפים, נפרדת מכוח אדם והופכת יותר דיגיטלית. שני הבנקים הגדולים נמצאים במרוץ חימוש להפוך את אפליקציות התשלום שלהן (ביט של פועלים ופיי של לאומי) לאפליקציות המובילות כאמצעי תשלום של הציבור, והחלופה של הבנקים לחברות כרטיסי האשראי שנאלצו למכור. אלא שהאפליקציות הללו עשויות להפוך בעתיד לבנק דיגיטלי, שיכלול את מרבית הפעולות השוטפות של הלקוחות, ולכן יו"ר הדירקטוריון צריך לבוא עם הידע והניסיון הטכנולוגי הנדרשים לתת רוח גבית להנהלה במציאות המשתנה.

 

אתגר נוסף שיו"ר הדירקטוריון עשוי להידרש אליו הוא איוש כוח האדם שמתאים לבנקאות החדשה ופרישות שעשויות להיות בהנהלה על רקע הגבלת שכר הבכירים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x