$
בארץ

תחקיר כלכליסט

שיעור עקום במינהל תקין: מנכ"ל המכללה למינהל חובש שני כובעים

רפי גמיש, מנכ"ל המכללה למינהל, עומד גם בראש חברה למתן הלוואות לסטודנטים שפועלת משטח המכללה ומספקת לה שירותים. הנושא הוכשר משפטית אבל בשנים האחרונות מינף גמיש את בסיס הנתונים של המיזם לפיתוח חברות פרטיות ששוויין נוסק, ושוויה של אחת מהן נאמד בשבעה וחצי מיליון שקל

עמיר קורץ 06:4925.06.19

המאבק סביב ניסיון הדחתו של נשיא המסלול האקדמי של המכללה למינהל בראשון לציון, פרופ' אורן קפלן, מציף מסכת של ניגודי עניינים, לכאורה, בין תפקידו הרשמי של רפי גמיש - מנכ"ל המסלול האקדמי במכללה - לבין עסקיו הפרטיים.

 

 

 

גמיש חובש שני כובעים - מצד אחד הוא מועסק כשכיר בכיר במכללה מסוף 2013, תחילה כסמנכ"ל פיתוח עסקי ומתחילת 2017 כמנכ"ל. מן העבר השני, חברה פרטית שבבעלותו — שכ"ל (שקט כלכלי לסטודנט) מספקת מאז 2010, שירותים למכללה ומקבלת ממנה תשלום בהיקף כ־700 אלף שקל בשנה עבור עלויות תפעול בנוסף להקצאת משרדים בתוך המכללה עצמה.

 

מנכ"ל המכללה למינהל רפי גמיש מנכ"ל המכללה למינהל רפי גמיש צילום: עידן גרוס, google map

 

ההסכם בן שכ"ל לבין המכללה למינהל עומד בעינו עד היום. זאת בשונה ממוסדות לימוד אחרים שבהם התגמול של שכ"ל הוא פר תלמיד על פי הצלחה, במכללה למינהל ההסדר הוא בתשלום כולל שאינו תלוי ביצועים. בפועל, בשנים האחרונות ניתנו דרך הקרן הלוואות ליותר מ־4,000 סטודנטים מדי שנה.

 

שכ"ל היא מיזם כלכלי־חברתי שמטרתו מתן הלוואות מוזלות לסטודנטים מהבנק, כאשר הריבית מסובסדת על ידי מוסד הלימודים. בשנתיים הראשונות לחייו (2012-2010) פעל המיזם רק במכללה למינהל ובתום תקופת הבלעדיות התרחב לעשרות מוסדות אקדמיים בישראל. לצד החברה פועלת קרן שכ"ל חל"צ (חברה לתועלת הציבור) שגמיש הקים לצורך קבלת תרומות למיזם. גמיש לא מושך שכר מהחברה, והחברה גם לא גובה תשלום מהסטודנטים עבור השירות - אלא רק מהמוסדות האקדמיים.

 

אולם הערך האמיתי שלה טמון בדאטה־בייס שנאסף בה (באופן חוקי) על מצבם הפיננסי של מאות אלפי סטודנטים והוריהם שמהווה מאגר לקוחות פוטנציאליים, נכס שהוא בבחינת מכרה זהב לעסקים משיקים נוספים. גמיש עצמו התגאה לא אחת כי מדובר בנכס ששווה כסף רב היות ומדובר בכוח קנייה גדול שמקנה יכולת מיקוח גדולה בהשגת הטבות ושיתופי פעולה עם בנקים וחברות פרטיות. "אני מייצר טראפיק וטראסט, וזה שווה לי המון כסף", אמר גמיש לפני כמה חודשים בשיחה עם גורם במכללה.

 

"לקרן יש כמה חטיבות, והכוח הגדול שלה זה כוח הקנייה שלה. זה מה שיהפוך את החברה הזו לשווה הרבה כסף. הקרן מחוברת לבנקים והיא יודעת לעשות פרופיל של דאטה, של הסטודנטים ושל ההורים שלהם שמחזירים את ההלוואות, ואז לפנות לחברות ולהגיד להם בואו תשקיע באנשים האלה ותיצרו נאמנות לקוח. זה המודל". במהלך השנים התרחבה שכ"ל לעולמות נוספים מעבר לאלה הסטודנטיאליים, וגמיש פתח עוד שלוש חברות בתחומים המשיקים לאלה של הקרן.

 

הסטודנטים אצלו בכיס הסטודנטים אצלו בכיס

 

"תלות של המכללה בספק"

 

בינואר השנה נכנס לחברה שותף, יו"ר המכללה למינהל לשעבר רון גוטלר - שהדירקטוריון בראשותו מינה את גמיש לסמנכ"ל ולאחר מכן למנכ"ל. הוא רכש מגמיש 10% משכ"ל תמורת 750 אלף שקל בעסקה שמגלמת לחברה שווי של 7.5 מיליון שקל. יצוין כי במכללה היו מודעים מהרגע הראשון לניגוד העניינים האפשרי בהכנסת גמיש לעבודה אצלם בזמן שהוא עושה עסקים עם המכללה. הנושא עלה בישיבת הדירקטוריון בעת שהוא מונה לראשונה לתפקיד בכיר במכללה, ואף נכתב בחוזה ההעסקה שלו. הפתרון נמצא בדמות הסדר שבו גמיש העביר את מניותיו בנאמנות לאדם אחר. הנושא הוכשר משפטית, בפועל המשיך גמיש להיות הפנים של החברה והקרן.

 

בסוף מרץ השנה, לאחר העסקה עם גוטלר ולדרישתו המפורשת, גמיש הגיש גילוי מלא של כל עסקיו לוועדת הביקורת של הדירקטוריון וחתם על הסדר ניגוד עניינים מסודר. יו"ר המכללה המכהן אבי בלשניקוב חתם גם הוא על נוהל מפורט שמסדיר כיצד הצדדים יתנהלו במקרה כזה. בסביבת בלשניקוב, אומרים כי הוא היה זה שעמד על כך שהסדר זה ייעשה, לאחר שנים שבהם הנושא לא טופל.

 

כאשר נשלחו בעבר תלונות אנונימיות למל"ג על ניגוד העניינים לכאורה של גמיש, התייצבה המכללה לימינו, וכך למעשה השתרש מצב לפיו מנכ"ל המכללה מהווה ספק משמעותי שלה. זאת משום שכשליש מהסטודנטים הנרשמים אליה לוקחים כיום הלוואות בתיווך קרן שכ"ל, מה שהביא להגברת הרישום והיווה אמצעי שיווקי עבור המכללה אל מול המועמדים ללימודים. בנוסף, גמיש הצליח מרגע כניסתו לתפקיד המנכ"ל לשקם את מצבה הפיננסי הרעוע של המכללה ולהעביר אותה ממצב של כמעט חדלות פירעון לרווח ואף קיבל מענק מיוחד מהדירקטוריון על כך.

 

 וכך, במצב זה, כוחו של גמיש במכללה הלך והתעצם. בשנה האחרונה, החלו חיכוכים בינו לבין נשיא המכללה, פרופ' אורן קפלן, דירקטוריון המכללה העדיף לגבות את המנכ"ל. מנגד, החלו להיערם טענות כלפי תפקודו של הנשיא קפלן ונפתחו נגדו בימים האחרונים הליכי שימוע בשלל טענות שונות במטרה להדיחו. בראיון ל"כלכליסט" טוען כעת קפלן, כי "ההעסקה של רפי גמיש במקור מנוגדת לכאורה לכללים של מינהל תקין וגם העבודה שלו היום לטעמי אינה תקינה בגלל העירוב של העסקים הפרטיים שלו עם עסקי המכללה. בפועל נוצרה תלות של המכללה בספק מרכזי, שהוא גם המנכ"ל שלה, ונתנו לו כך כוח רב. אי אפשר לחיות עם הדברים שהמנכ"ל עושה כאן. החריגה שלו מהגבולות, הדומיננטיות שלו, השיטה בה הוא ניהל והצורך שלו לתפוס חזק את המושכות כדי לשמור על העוצמה שלו בעייתיים בעיני".

 

 

פרופ' אורן קפלן - נשיא המסלול האקדמי של המכללה למינהל בראשון לציון פרופ' אורן קפלן - נשיא המסלול האקדמי של המכללה למינהל בראשון לציון צילום: יובל חן

 

קפלן, שזומן לשימוע ביום ראשון השבוע אצל יו"ר הדירקטוריון, לא התייצב וטען באמצעות עורכי הדין אורון שוורץ ויוגב נרקיס כי אינו מכיר בסמכות הדירקטוריון לפטרו וכי זכות זו נתונה אך ורק לחבר הנאמנים של המכללה. הוא טוען כי מנסים להדיחו לאחר שהתריע ודרש לבדוק אי סדרים לכאורה וניגודי עניינים בהנהלת המכללה ובשל עמידתו על כך שלא תהיה פגיעה בסדרי הממשל התאגידי בה. בהנהלת המכללה מנגד טוענים כי קפלן אינו מקבל את מרות הגופים הניהוליים ואינו משתף עמם פעולה לטובת המכללה (ראו מסגרת).

 

בישיבה בדצמבר 2013 יו"ר הדירקטוריון לשעבר של המכללה למינהל רון גוטלר, העלה לדיון את אפשרות העסקתו של גמיש כסמנכ"ל פיתוח עסקי של המכללה. גמיש, בוגר בית הספר למינהל עסקים במכללה למינהל עבד שנה קודם למינויו כפרויקטור חיצוני וסייע למכללה בכמה פרויקטים ובראשם הקמת קמפוס לציבור החרדי בבני ברק. השאיפה שלו היתה להפוך שותף של המכללה ברווחים של הפרויקט אולם לאחר שזה לא הסתייע, הוחלט למנותו לתפקיד בכיר של סמנכ"ל פיתוח. הוא הוצג בישיבה על ידי גוטלר כבחור יצירתי, יזם באופיו שיכול לתרום לפיתוח עסקי המכללה. אולם אז עלתה סוגיית ניגוד העניינים בשל היותו בעל מניות בחברה הנותנת שירותים למכללה. אחד הדירקטורים שאל: "יש לו פעילות פרטית, איך זה משתלב". דירקטור אחר אמר: "יום אחד זה יתפוצץ".

 

פנייה אנונימית למל"ג

 

הפיתרון המשפטי שגובש הוא כי גמיש יעביר את כל מניותיו בחברה הפרטית שכ"ל לנאמן — והוא אכן חתם על הסכם כזה בינואר 2014. לדברי גמיש, הסכם זה הועבר למנכ"ל המכללה דאז רפי צרפתי, ליועצת המשפטית הפנימית וליועץ המשפטי החיצוני. כאשר במהלך השנים הגיעו פניות אנונימיות למועצה להשכלה גבוהה בקשר לנושא וזו ביקשה הבהרות מהמכללה השיב לה מטעמה היועץ המשפטי החיצוני עו"ד אופיר כץ, כי "כעורכי הדין של המסלול האקדמי המכללה למינהל הננו מאשרים כי ההסדר של הפקדת המניות בנאמנות נעשה על דעתנו, כדין". עם זאת, יצויין כי בתיק החברה ברשם החברות אין כל אזכור להעברת המניות לנאמנות. פוטנציאל ניגוד העניינים של גמיש הלך והתעצם בפברואר 2017 אז הוחלט במכללה למנות את גמיש למנכ"ל, וזאת על רקע המשבר הכלכלי הקשה שאליו היא נקלעה.

 

יו"ר המכללה למנהל לשעבר רון גוטלר יו"ר המכללה למנהל לשעבר רון גוטלר צילום: אוראל כהן

 

פיתוח עסקי בפנים ובחוץ

 

ממסמכים ברשם החברות עולה כי ב־2017 הפך גמיש לבעלים יחיד ודירקטור יחיד בחברת שכ"ל, שכתובתה רשומה בכתובת המכללה למינהל, לאחר שרכש את מניותיהם של שני שותפיו. מי שאגב טיפלה ברישום היא עורכת דין המועסקת כעובדת בכירה במכללה. עובדת בכירה אחרת במכללה מנהלת את קבוצת הפייסבוק של "קרן שכ"ל לעסקים" (שותפות של החברה עם בנק הפועלים וגופים נוספים) וקידמה ביחד עם גמיש כנס לטובת עסקים עצמאיים באילת. מלבד עולם ההלוואות לסטודנטים ולעסקים קטנים שכ"ל עוסקת גם בייעוץ משכנתאות והלוואות במקומות עבודה. במאי האחרון שינתה החברה את שמה ל־"שכ"ל — שקט כלכלי בע"מ" ללא המילה סטודנט, וזאת כחלק מתוכניותיה להתפתח בכיוונים נוספים. שכל מחזיקה גם ב־60% מחברת פינקום, שגם כתובתה רשומה בכתובת המכללה. פינקום מפעילה אפליקציה לסיוע בקבלת החזרי מס. לחברה יש אתר אינטרנט הפונה לסטודנטים ובעלי עסקים קטנים.

 

בנוסף יש בבעלות גמיש עוד שתי חברות שנוסדו ב־2018, בעת שכיהן כבר כמנכ"ל המכללה, ושכתובתן רשומה בכתובת המכללה: חברת שכ"ל פאנדינג — מימון המונים, שפועלת כזירה לגיוס המונים עבור עסקים קטנים באמצעות הנפקה מוגבלת של מניות כנגד השקעה, שבה גמיש מחזיק, 90% וחברת מוד סטודנטים, שמנהלת אפליקציה המהווה מועדון צרכנות עבור סטודנטים ברחבי הארץ. בנוסף מחזיק גמיש בשתי חברות נוספות הרשומות בכתובת ביתו הפרטי - רפאל גמיש יזמות ופיתוח ומ.ט.ש.נ (שעוסקת בנדל"ן) שגם אליה נכנס בחודש מאי אותו רון גוטלר כשותף ב־50%.

 

גם כאן מותח קפלן ביקורת: "גמיש פיתח את העסק הזה בזמן שהא עובד המכללה כשקהל היעד של העסקים הפרטיים שלו הוא הקהל של הקרן. איפה נשמע שמנכ"ל מפתח עסקים עבור עצמו? ההתנהלות פה היא כאילו מדובר בגורם פנימי ששייך למכללה אך בפועל זה עסק פרטי שמתנהל מתוך שטח המכללה. בעולם מתוקן המנכ"ל היה דואג למכללה שלא תיכנס לתלות בספק חיצוני אסטרטגי, אבל אם המנכ"ל הוא גם הספק למה שינסה ליצור אלטרנטיבה לעצמו? וכל זה לא באמת נדון באופן רציני בדירקטוריון של המכללה, שעד עכשיו לא היה באמת מודע לכל העסקים שלו".

 

"הקשר בין גמיש לשכ"ל היה ידוע"

 

מהנהלת המכללה למינהל נמסר בתגובה כי "דירקטוריון המכללה נאלץ לזמן את נשיא המכללה לשימוע, כיוון שבאופן שיטתי הוא לא פעל למימוש המטרות אשר הותוו עבורו על ידי הדירקטוריון. הוא פעל כנציג קבוצה מצומצמת של מרצים במכללה, אשר נהנים מזכויות יתר לא מידתיות, לרבות שכר גבוה משמעותית מהנהוג ביתר המוסדות האקדמיים בישראל, ובנוסף הטבה חסרת תקדים בדמות פנסיה עודפת של כמיליון שקל לעובד, מעבר למוגדר בחוק.

 

"למותר לציין, כי זכויות אלו סיכנו לאורך שנים את יציבותה הפיננסית של המכללה", טוענת ההנהלה. "בשנתיים האחרונות, עם מינויו של רפי גמיש למנכ"ל המכללה היא עוברת רפורמה ניהולית, אשר בזכותה היא נחלצה מגירעון של למעלה מ־60 מיליון שקל וממצב הקרוב לחדלות פירעון".

 

לדברי הנהלת המכללה, הטענות שמעלה עכשיו אורן קפלן על ניגודי עניינים לכאורה בפעולת המנכ"ל והדירקטוריון, "הן לא יותר מטענות של טובע הנאחז בקש ואין להן כל אחיזה במציאות. מעולם לא טען קפלן כל טענה בדבר ליקויים או היעדר מינהל תקין בפני הדירקטוריון, הדירקטורים, ועדת הביקורת או מבקר הפנים".

 

בעניין הטענה על ניגוד עניינים מובנה בין פעילות המנכ"ל לבין קרן שכ"ל, מדגישה ההנהלה כי "המכללה פעלה לפי כל קריטריון של מינהל תקין ובליווי משפטי צמוד. בזכות הצלחתו והוכחת יכולותיו בפעילות הקרן מונה גמיש לתפקידו כסמנכ"ל פיתוח עסקי של המכללה, וכמובן, הקשר בינו לבין הקרן היה ידוע, כאשר החליט הדירקטוריון למנותו לתפקיד מנכ"ל המכללה.

 

קרן שכ"ל עובדת עם מרבית המוסדות האקדמיים בישראל, והעניקה עד היום למעלה מ־100 אלף הלוואות למימון שכר לימוד, מרביתן ללא ריבית. הפסקת פעילות הקרן במכללה למינהל היתה פוגעת ברישום של אלפי סטודנטים ומניידת אותם למוסדות מקבילים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x