$
מחפשי עבודה

כך מחליטות גוגל ופייסבוק כמה לשלם למתכנתים

מסתבר שלכל ענקיות הטכנולוגיה יש שיטה די דומה שבאמצעותה הן קובעות את התגמול למהנדסים. כמה ירוויח מתכנת מתחיל במיקרוסופט ומה יקרה לשכרו אם יעבור אחרי שנתיים לאפל?

שירות כלכליסט 12:0317.06.19
כשהחברים בוגרי הקולג' הטריים זוהיר מוסא וזהיר מוהיודין החלו להכנס לתעשיית התוכנה, כל מה שהם מצאו באינטרנט לגבי משרות הנדסאים נראה חסר את המידע הממשי שהם היו צריכים: כמה משלמים בהן?

 

מהנדסי תוכנה בארה"ב שהרגע סיימו את לימודיהם בדרך כלל מרוויחים משכורות שנתיות שש-ספרתיות, לא כולל תגמול בצורת מניות. יש מתכנתים שיכולים להרוויח גם מיליוני דולרים בשנה. אבל איפה על הסקאלה הזאת נמצא כל מתכנת תלוי במספר אחד: מה שבדרך כלל מכונה "רמה" (level). בגוגל למשל, מהנדסים חדשים מתחילים ברמה 3. באפל יש חמש רמות של מהנדסים, החל מ-2ICT ועד 6ICT. המערכת של מיקרוסופט מתחילה ב-59 ומסתיימת ב-80. ככל שרמתך כמהנדס גבוהה יותר, כך גדל השכר – ומוסא ומוהיודין הבינו שלעמיתיהם יש הרבה שאלות לגבי האופן בו רמתם מחושבת. מה המקבילה של פייסבוק לרמה 4 בגוגל למשל? או אם מישהו זוכה בקידום ל-3ICT באפל, כמה הוא אמור להרוויח?

 

"בעידן הנוכחי כשהשכר גבוה מאוד, אנשים מחליפים מקומות עבודה הרבה יותר מבעבר. לכן חשוב למתכנתים לדעת מה עומד מאחורי הרמות כשעוברים מפייסבוק למיקרוסופט או לאמזון או לגוגל, ומהי הרמה שלכם".

 

 

מטה פייסבוק. שיטת ה'רמות' נועדה לאפשר לעובדים קידום מקצועי ולא ניהולי מטה פייסבוק. שיטת ה'רמות' נועדה לאפשר לעובדים קידום מקצועי ולא ניהולי צילום: אי פי איי

 

 

אז שני החברים יצרו אתר אינטרנט שאוסף מידע על רמות השכר בעמק הסיליקון, שמקורו בעובדים בחברות טכנולוגיה גדולות, והוא המריא. "עבורי זה אישי, עברתי מקום עבודה בעצמי, היו לי רק שנתיים ניסיון אבל קודמתי", מספר מוהיודין ל-CNBC ומוסיף שהוא ראה חברים נדפקים כשהחליפו מקומות עבודה. "שנינו החלטנו לבנות כלי פשוט ו-ויזואלי, שישווה רמות בין החברות השונות", מוסיף מוסא.

 

המידע שמוצג באתר levels.fyi מראה שמהנדסי תוכנה מקבלים שכר טוב במיוחד בחברות כמו גוגל, פייסבוק, אמזון, אפל ומיקרוסופט. על פי האתר רמה 3 בגוגל, או מהנדס חדש שזה עתה סיים קולג', אמור להרוויח 189 אלף דולר בסה"כ בשנה או 124 אלף דולר בשכר ו-43 אלף דולר במניות, בעוד בפייסבוק, מהנדס ברמת 3E – מהנדס תוכנה חדש – אמור להרוויח 166 אלף דולר לשנה בסך הכל. התגמול עולה במקרים מסוימים בצורה אקספוננציאלית, אומרים מייסדי האתר. רמה 7 בגוגל למשל, שנחשבת לרמה בכירה בקרב רוב המהנדסים, תזכה את בעליה ב-608 אלף דולר בשנה. "זה משתנה מחברה לחברה, אבל ישנן כמה חברות שפועלות באותה שיטה כמעט שבה יש בערך 6 רמות", אומר אוסמן אחמד אוסמן, מנהל גיוס לשעבר ב-Quora שכותב כיום ספר על גיוס עובדים טכנולוגיים. לכל רמה יש הגדרת תפקיד שונה מעט, אבל הן דומות זו לזו.

 

"גוגל ופייסבוק הן דוגמאות לחברות בהן הדברים די דומים", הוא מוסיף. לחברות יש שיטת שיום מעט שונה. הרמות ש אפל למשל נקראות ICT, ראשי תיבות של Individual Contributor Tech. הרמות של Salesforce נקראות MTS – Member of Technical Staff.

 

כשמתכנתים עוברים מחברה לחברה הם צריכים להבין כיצד הדרגה שלהם 'מיתרגמת' לחברה החדשה כשמתכנתים עוברים מחברה לחברה הם צריכים להבין כיצד הדרגה שלהם 'מיתרגמת' לחברה החדשה צילום: hackEDU

 

 

המידע שנמצא ב-Levels.fyi מגיע מההמונים, מה שמעלה את רמת הסיכון שהוא אינו אמין. אבל מייסדי האתר עומדים מאחורי המידע שאספו, ואומרים שהוא דומה דיו למידע שנמצא במסדי מידע שחברות כמו Radford או Conery Consulting מוכרות. הם אומרים גם שהאתר מאפשר לאנשים לחפור בכל אומדן שמופיע בו על מנת לראות מידע ספציפי, כולל את מומחיות מוסר המידע ומקום עבודתו.

 

מהנדסים שהגיעו לרמה מסויימת בחברה גדולה תוהים מה תהיה רמתם בחברה קטנה יותר – והאם היא תיתרגם לעלייה בשכר. "לרוב החברות יש רמות תגמול שמפרטות את טווח השכר לה זכאית כל רמה", אומר אוסמן ל-CNBC. אבל החברות אינן תמיד שקופות בנוגע לטווח השכר של כל משרה, מה שהופך את המשא ומתן על שכר גבוה יותר לקשה עוד יותר, וזו הסיבה שמוסא ומוהיודין החליטו להשתמש בחכמת המונים. "אתם קרוב לוודאי מרוויחים שש ספרות אם אתם מהנדסי תוכנה, אבל ישנם מהנדסים בכירים שעושים סכומים מטורפים במיליונים. זה פוקח עיניים, וזו הסיבה שיצרנו את האתר", אומר מוסא. "מה שגילינו שאנשים מעריכים באתר הוא שאנחנו מקשרים בין תגמול לרמה ספציפית. Glassdoor ואתרי שכר אחרים לא מראים את הקשר הזה. הרבה אנשים שמבקרים באתר שלנו לא מאמינים בהתחלה למספרים. אני גם חשבתי ככה. זה די מפוזר. יש אנשים עם כמה שנות ניסיון שעושים כמה וכמה מאות אלפי דולרים", אומר מוהיודין.

 

החיסרון של שיטת הרמות היא שעלולה להיווצר ממנה תרבות של העלאה-או-עזיבה, וחיסרון נוסף הוא שהשיטה עלולה להחריף את בעיות המגוון החברתי שחברות טכנולוגיה גדולות מתמודדות איתן. "אם אתה מועמד לעבודה קשה לך לתמרן, וזה כמובן משפיע על ההוגנות והמגוון. אם אתה נותן לאנשים להרוויח יותר רק בגלל שהם יכולים לשאת ולתת את דרכם לקצה העליון של הטווח, אתה גומר עם עובדים לבנים שמקבלים שכר מופרז ואנשים אחרים שאינם מונעים לשאת ולתת ונוטים להשתכר פחות משמגיע להם".

 

שיטת הרמות עלולה להפעיל גם לחץ להעלאות שכר בכל עמק הסיליקון, שזה נהדר עבור עובדים טכניים שהביקוש עבורם גבוה, אך תורם ליוקר מחיה גבוה יותר ומקשה על אנשים מתעשיות פחות רווחיות לחיות באזור.

 

"כמגמה כללית, אני חושב שמה שקורה זה שכל פעם שגוגל ופייסבוק מבינות שהן מאבדות יותר מדי עובדים ברמה בינונית, הם מעלים את רמת התגמול", כך אומר הארג' טגר, מייסד Triplebyte, חברת השמה למהנדסים שעובדת עם חברות כמו אפל. "חברות כמו אובר או Slacks יצטרכו להגדיל את משכורת הבסיס שלהן, וכשהן יעשו זאת, אז גם חברות בדרגים נמוכים יותר יאלצו לעשות זאת", הוא אומר. פייסבוק וגוגל נוטות להוביל את השוק בכל הקשור למהנדסי תוכנה, והעלאות השכר שלהן קובעות את הקצב בעמק הסיליקון. "המקור לעלייה במשכורות של מהנדסי התוכנה באזור המפרץ הוא גוגל ופייסבוק," אומר טגר.

 

אם ישנה נקודת חולשה במידע של levels.fyi, הרי היא נמצאת ברמות הגבוהות ביותר, בהן מהנדס מרוויח מיליוני דולרים בשנה. "כשצוברים ניסיון של 4-5 שנים, האנשים בעלי המיומנויות שבאות להם בטבעיות רבה יותר מקבלים את ההזדמנות להראות כמה יצרניים הם", אומר טגר, וזוהי הנקודה בה התגמול יכול להתחיל לתפוח. אבל מתברר שפשוט אין כל כך הרבה אנשים ברמות הגבוהות ביותר.

 

לדוגמא, בעוד רוב המהנדסים של גוגל יכולים ריאלית להגיע לרמה 7 בקריירה שלהם, יש ביניהם כמה מוכשרים במיוחד שיכולים לעלות גבוה יותר. ג'ף דין וסנג'יי גמווט, הנמנים על המתכנתים המוכשרים ביותר בעולם בכל הקשור במערכות של גוגל, הגיעו לרמה 11, כך מראה פרופיל שלה שפורסם בניו יורקר בדצמבר 2018. "זה כמו פירמידה – ככל שעולים גבוה יותר נמצאים שם פחות אנשים," דברי אוסמן. "רוב המהנדסים נמצאים ברמות L3-5, אם משתמשים ברמות גנריות. ברוב החברות רמת הסגל היא סוג של רמת קריירה, ואפשר להישאר ברמה הזאת למשך שארית חייך", אומר מוהיודין.

 

אוסמן אומר שלמרות שחברות עמק הסיליקון מתנהלות בד"כ כאילו הן אלה שהמציאו את הסולם הטכני, הוא קיים למעשה כבר יותר מ-70 שנה בחברות שונות. הוא עקב אחר עקבות השיטה עד לחברת DuPont ולתקופה שאחרי מלחמת העולם השנייה, ואומר שהיא הומצאה על מנת לתת לאנשים מוכשרים טכנית את היכולת לצמוח ולהתקדם בקריירות שלהם מבלי שיצטרכו להצטרף להנהלה וללכת בנתיב הניהולי.

 

התקדמות במסלול ניהולי "לא מעניינת עבור אנשים טכניים כי הם לא רוצים להיות מנהלים, אלא לעשות עבודה טכנית," אומר אוסמן.

 

מייסדי levels.fyi מתרחבים כיום ואוספים מידע בתחומים חדשים, ומגלים שגם בהם יש סולמות התקדמות משלהם. המטרה הבאה של הצמד: תחום הפיננסים. "בנקאות השקעות הוא תחום שמאוד עסוק ברמות. יש בו פחות רמות אבל הוא יותר מתוקנן. בנקים כמו גולדמן, מורגן סטנלי, סיטי, מאוד דומים במונחיהם של אנליסטים, שותפים, סגני נשיאים, ו-MD – רמות יותר תקניות ויותר מוכרות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x