$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מפעל הקנאביס הגדול בישראל למשרד הבריאות: "לא ייתכן שאתם עדיין לא מאפשרים ייצוא"

כך טוענים בעלי מפעל בזלת באמצעות מכתב שנשלח מעורכי דינם למשרד הבריאות, והגיע לידי "כלכליסט"; לטענתם, השקיעו מיליוני שקלים בהקמתו והם לא יכולים להפעילו בשל חוסר בהירות מצד משרד הבריאות -"הדבר יוביל לעליית מחירים דרסטית למטופלים"

צלי גרינברג 17:3813.06.19

יצרני הקנאביס הרפואי נמצאים באי ודאות לגבי תאריך החלת הייצוא, והבחירות החוזרות, המרחיקות אותו על פי הערכות, לרבעון הראשון של 2020, לא תורמות לקבלתה.

 

 

 

החברות החדשות שקמו לקראת הייצוא ואלו שהשקיעו כספים להרחבת פעילותן לקראתו, מתחילות להרגיש את לחץ הזמן. בין היתר, אי הוודאות נובעת מכך שעד כה משרד הבריאות לא עדכן את הנהלים הדרושים כדי לאפשר את החלת החלטת הממשלה שהתירה את ייצוא הקנאביס הרפואי.

 

מפעל בזלת, מפעל הקנאביס הגדול בישראל, המכיל 1,100 מ"ר של חדרים נקיים, ממתין לייצוא כדי להתחיל לעבוד בהתאם לתפוקה לה תוכנן – ייצור של כטון קנאביס רפואי ביום. במכתב שנשלח אתמול (ד') מטעם החברה על ידי עורכי דינה, והגיע לידי "כלכליסט", נכתב כי "הסתמכנו על החלטת הממשלה והשקענו מיליוני שקלים. לא ייתכן שמשרד הבריאות עדיין אינו מאפשר ייצוא בפועל".

 

מאיר אריאל - בעל השליטה העיקרי של בזלת ומנכ"ל החברה מאיר אריאל - בעל השליטה העיקרי של בזלת ומנכ"ל החברה צילום: דור מנואל

 

במכתב מציינים עורכי הדין, כי "הנהלים הקיימים של משרד הבריאות לגבי הקנאביס הרפואי לא מאפשרים להגשים את החלטת הממשלה ולייצא בפועל. על מנת להגשים את החלטה 4490 על משרד הבריאות לעדכן הנהלים ביחס למוצרי הקנאביס הרפואי ובפרט את נוהל דרישות האיכות לייצור מוצרי קנאביס רפואי, שיאפשרו ליצרני הקנאביס הרפואי לייצא מוצריהם לחו"ל".

 

הכוונה היא לתקן הנדרש מכל יצרן קנאביס לעמוד בו -GMP (התקן האירופי הנדרש לייצור קנאביס רפואי במסגרת תכשירים רפואיים), בהתאם להסדרה החדשה של משרד הבריאות, המכוונת את הקנאביס הרפואי לעולם הפארמה והתרופות.

 

"בזלת הופתעה לגלות" כותבים עורכי הדין "כי על גבי רישיון העיסוק שקיבלה נכתב כי מוצרי הקנאביס אינם מוגדרים כתרופות ואינם מיוצרים לפי כללי ה-GMP האירופי לתכשירים רפואיים. אך רישיון העיסוק ניתן ליצרן רק כאשר נמצא כי אותו יצרן מייצר בתנאי ייצור נאותים על פי עקרונות הדירקטיבה האירופית לתכשירים".

 

עורכי הדין ממשיכים וכותבים, כי אם לא ייקבע נוהל לתקן הייצור, עלול להיווצר מצב בו מדינת ישראל מחליטה לקדם ייצוא קנאביס רפואי מחד, אך לא מספקת ליצרנים את האישורים הנדרשים להם, גם לאחר שעמדו בתקנים הנדרשים, מאידך.

 

"בזלת הסתמכה על החלטה 4490 והרחיבה את יכולת הייצור של מוצריה באמצעות הגדלת המלאי כהכנה וביסוס תהליך הייצוא" נכתב עוד במכתב, "תוך השקעת מיליוני שקלים. לא ייתכן כי חרף החלטת הממשלה לאפשר את הייצוא, משרד הבריאות אינו מאפשר אותו בפועל. אי מתן תעודת הGMP מונע כבר כעת מהיצרנים המאושרים בישראל להתחיל תהליך של רישיון ייצוא ממדינות האיחוד האירופי".

 

מכתב מעורכי הדין של החברה מגיע כ-3 חודשים לאחר שבעל השליטה העיקרי ומנכ"ל החברה, מאיר אריאל, שלח מכתב למשרדי הממשלה הרלוונטיים לייצוא הקנאביס הרפואי בו הזהיר כי עיכוב הייצוא "יפגע באופן נואש בתעשייה חדשה זו, באופן שיוביל בין השאר לעליית מחירים דרסטית למטופלים בישראל".

 

אמיר גולדשטיין, סמנכ"ל תפעול בחברת IMC חקלאות, אחת משמונה מגדלות הקנאביס הרפואי הוותיקות בישראל, אמר ל"כלכליסט" בהקשר לדחיית הייצוא, כי "חברות שבנו על מודל עסקי המתבסס על הבטחת היצוא ייאלצו להחזיק מעמד עד אישורו, וזה לא יהיה להן פשוט".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x