$
בארץ

ניתוח כלכליסט

בג"ץ סימן את הקרב הבא עם הכנסת

החלטה חריגה וייחודית של בג"ץ אתמול: קבע שעל ועדת הפנים של הכנסת לקיים דיון נוסף בפרשת הפנסיות הרטרואקטיביות שהוענקו בניגוד לחוק לנבחרי רשויות מקומיות כבר לפני כעשרים שנה

שחר אילן 06:4911.06.19

מוקש רב עוצמה נטמן אתמול ביחסים שבין בג"ץ לכנסת הבאה שטרם נבחרה. זה היה כשבג"ץ הורה לוועדת הפנים של הכנסת לקיים דיון מחדש בפרשת הפנסיות הרטרואקטיביות הבלתי חוקיות לנבחרי רשויות מקומיות, שחשף "כלכליסט" בראשית 2017. כך הולכת והופכת פרשת הפנסיות לעוד קו עימות בין הרשות השופטת והמחוקקת.

 

 

 

התערבות של בג"ץ בהליכים של הכנסת נחשבת למרחיקת לכת הרבה יותר מפסילת חוקים. משפטן בכיר הגדיר את ההחלטה אתמול כ"מהפכנית". ככל הידוע, הפעם האחרונה וכנראה גם היחידה עד כה שבה הורה בית המשפט לוועדה של הכנסת לקיים דיון נוסף היתה בעקבות החלטת ועדת הכנסת לא להסיר את חסינותו של ח"כ מיכאל גורולובסקי מהליכוד בפרשת ההצבעות הכפולות. מאז זה לא קרה 14 שנים.

 

בראש ההרכב של בג"ץ אתמול עמד המשנה לנשיאת העליון השופט חנן מלצר והוא הורה לכנסת לקיים דיון חוזר בהחלטה המכשירה הענקת פנסיות תקציביות לראשי רשויות מקומיות. הוא גם קבע מועד שעד אליו צריך להתקיים הדיון - 2 בדצמבר השנה, כלומר עם תחילת פעולת הכנסת הבאה.

 

שופט בית המשפט העליון חנן מלצר. קבע שהדיון בכנסת יתקיים עד 2 בדצמבר שופט בית המשפט העליון חנן מלצר. קבע שהדיון בכנסת יתקיים עד 2 בדצמבר צילום: עמית שאבי

 

התסריט הפשוט הוא שחברי הכנסת ידונו, יקבלו החלטה להכשיר מחדש את הפנסיות הבלתי חוקיות וישאירו לבג"ץ להחליט אם לפסול את ההחלטה או לא. התסריט הבעייתי יותר הוא במקרה שיו"ר הוועדה העתידי יסרב לקיים את הדיון. במקרה כזה לא ברור איך ניתן יהיה לכפות עליו לקיים אותו.

 

בינואר 2017 חשף "כלכליסט" כי משרד הפנים משלם מזה 18 שנה פנסיות בניגוד לחוק לכמה נבחרי רשויות מקומיות לשעבר ושר הפנים אריה דרעי ביקש מוועדת הפנים של הכנסת להכשיר אותן. מדובר בראשי רשויות או סגנים שסיימו את כהונתם ב־1998 כשהיו בני פחות מ־40 בעוד הכללים אפשרו מתן פנסיה רק למי שעבר את הגיל הזה.

 

הנהנים: ח"כ אכרם חסון מכולנו, ראש עיריית בית שאן ז'קי לוי מהליכוד, סגן ראש עיריית ירושלים צבי כהן, יו"ר ועדת הפנים לשעבר אמנון כהן וסגן ראש עיריית אור יהודה עוזי אהרון, שלושתם מש"ס, וראש המועצה המקומית ג'וליס לשעבר עאדל עמאר.

 

הטעות התגלתה ב־2005. למרות זאת, התשלום לא הופסק. המשרד פנה מספר פעמים לכנסת בניסיון להכשיר את התשלומים ונכשל. בסופו של דבר פנה דרעי ב־2017 לוועדת הפנים שבראשה עמד אז ח"כ דודי אמסלם מהליכוד, היום יו"ר הקואליציה, וזו אישרה את הפנסיות הבלתי חוקיות. העלות האקטוארית של התשלום מוערכת ב־3 מיליון שקל לאיש, כלומר 18 מיליון שקל לששת הנבחרים.

 

נגד ההחלטה הוגשו שתי עתירות, של יוסף שלום סולומון, עובד עיריית נתניה, באמצעות עו"ד שגית בידרמן, ושל ח"כ יעל גרמן מכחול לבן באמצעות עו"ד יונתן ברמן.

באוגוסט שעבר ביקשה המדינה דחייה במתן החלטה בעתירה. זאת על רקע פנייה של שר הפנים אריה דרעי לוועדת הפנים לדון מחדש בהחלטה. בג"ץ העניק את הדחייה אלא שהדיון כלל לא התקיים. יו"ר ועדת הפנים ח"כ יואב קיש מהליכוד סרב לקיים דיון בלי שדרעי יבקש מפורשות לשנות את ההחלטה ודרעי נמנע מלעשות זאת.

 

שני האישים ניסו לא להיות אחראים לביטול הפנסיות. השופט העליון מני מזוז הגדיר בדיון אתמול את התנהגות שני הפוליטיקאים "משחק ילדים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x