$
בארץ

"דאגתם להחליש אותנו ועכשיו יש לכם דרישות?"

כך אמר יו"ר סיעת כולנו, רועי פולקמן, בתשובה לשאלת כלכליסט על ה"זיג זג" של מפלגתו בנושא פסקת ההתגברות; בתוך כך מתכונן יו"ר המפלגה, שר האוצר משה כחלון, להתכונן לכהונתו השנייה בתפקיד, אך ללא כוח רב

צבי זרחיה 08:1326.05.19
אם ראש הממשלה בנימין נתניהו יצליח בסופו של דבר להקים ממשלה, הוא יפרק את "ארגז הכלים" בתחום הנדל"ן שאותו דרש וקיבל בקדנציה היוצאת שר האוצר משה כחלון. נתניהו, שקרא לשרים בעבר "תהיו כחלונים" לאחר הצלחת רפורמת הסלולר שביצע כחלון, גורם לכך שכחלון ישאר נטו שר אוצר לאחר שכבר הבטיח להחזיר ליו"ר ש"ס שר הפנים אריה דרעי את מינהל התכנון, ואת רשות מקרקעי ישראל יעביר אל משרד השיכון.

 

 

 

כחלון כבר לא יוכל להניף את הדגל המרכזי כפי שעשה בקדנציה היוצאת – מלחמה במחירי הדיור. הגרלת מחיר למשתכן שתיערך השבוע ל־5,000 יחידות דיור תהיה ההגרלה האחרונה. מטה הדיור שהוקם על ידי כחלון כבר יכול לארוז את חפציו.

 

 

משה כחלון משה כחלון צילום: רויטרס

 

פגוע ומריר

מאז הבחירות, נמנע כחלון מהתבטאויות פומביות. הוא חש פגוע ומריר מהחלטת הבוחרים שהורידו אותו מעשרה לארבעה מנדטים, לאחר שבמשך כל הקדנציה הרעיף עליו מיליארדים וסוכריות: דירות במחיר למשתכן, תוכניות נטו כחלון למיניהן כמו הורדת מסים להורים עם ילדים קטנים, הגדלת מס הכנסה שלילי, הורדת מס קנייה על מכשירי חשמל בידוריים וסלולר, הורדת המכס על הנעלה, הלבשה מוצרי חשמל. לאחר הבחירות, כחלון לא נענה להצעת נתניהו להתאחד עם הליכוד, ואמר בשיחות פנימיות ש"תמיכה של 153 אלף בוחרים בבחירות זה לא עניין של מה בכך".

 

מי ששוחח עימו בימים האחרונים התרשם שהוא התאושש. כחלון כבר החל להתכונן לקראת כהונה שנייה כשר אוצר, ואף נפגש עם הממונה על התקציבים באוצר שאול מרידור, שעליו כעס בשל התעקשותו של האחרון לפרסם את נתוני הגירעון. הוא מתכונן להציג את הצעת תקציב המדינה ל־2020–2021. הוא יצטרך לכסות את הגירעון שעלה בתקציב 2019 וזה עוד מבלי להזכיר את התביעות של השותפות הקואליציוניות.

 

אבל עם ארבעה מנדטים בקואליציה של 65 (אם תוקם בסופו של דבר), כולנו היא כבר לא לשון מאזניים, ואין לה כוח רב.

 

כחלון נלחם בקדנציה היוצאת להגן על התקשורת – כך למשל נאבק למען פתיחת תאגיד השידור הציבורי בניגוד לכוונת נתניהו לסגור את התאגיד בטרם הוקם – ובמיוחד יצא להגנה על בית המשפט העליון.

 

בהסכם הקואליציוני עם הליכוד מ־2015 נקבע כי "כולנו מתנגדת לחקיקת חוק פסקת ההתגברות" (המאפשר לכנסת לחוקק מחדש ברוב של 61 חברי כנסת חוק שנפסל על ידי בג"ץ). זאת, בניגוד להסכמים הקואליציוניים שעליהם חתם אז הליכוד עם כל השותפים, במסגרתם הם התחייבו לחוקק את חוק פסקת ההתגברות. הליכוד מתכוון להכניס את סעיף פסקת ההתגברות להסכמים הקואליציוניים החדשים ולדרוש מכולנו לחתום עליו. בכולנו אומרים שכל הצעה שתבוא – תידון לגופה.

 

 

רועי פולקמן רועי פולקמן צילום: מיקי אלון

 

"לא צ'ק פתוח לנתניהו"

פעילים של מפלגת כחול לבן הפגינו בסוף השבוע מול ביתו של יו"ר סיעת כולנו, ח"כ רועי פולקמן, והאשימו אותו ב"זיג זג" לאחר שבקדנציה הקודמת הביע התנגדות הן לשבת בממשלה עם נתניהו אם יהיה תחת כתב אישום והן לחקיקת "פסקת ההתגברות".

 

בתשובה ל"כלכליסט" אמר פולקמן בעניין פסקת ההתגברות וישיבה בממשלה של נתניהו אם יוחלט להגיש כנגדו כתב אישום, כי "יש ציבור גדול שלא נתן לנו את אמונו והוא מצפה שנממש את כל מאוויוו גם בנושאים הממלכתיים וגם החברתיים. זה מקומם אותנו. אתם דאגתם להחליש את כולנו ועכשיו יש לכם דרישות. יש הרבה מאוד דברים שנצטרך לחשב מסלול חדש ולהתפשר".

 

פולקמן הוסיף כי "אמרנו לפני הבחירות שיש מאבק לא הגיוני בדרך שבה מתנהלת רשות מחוקקת והדבר מחייב הסדרה. חקיקת פסקת ההתגברות חייבת לעבור באופן הגיוני, מידתי ועם ביקורת שיפוטית וזה לא מבטל יכולת של הכנסת לחוקק חוקים בלי שיבוטלו על ידי בג"ץ. מאז (ההסכמים הקואליציונים ב־2015) עברו הרבה דברים".

 

לדבריו, "אני לא אומר ששינינו את תפיסותינו הערכיות, אלא את הדרך לבחור מחדש. גם לגבי פסקת ההתגברות וגם לגבי חוק החסינות – כשנגיע לגשר נבחן מה כן ומה לא. לא אמרתי שאני נותן צ'ק פתוח (לנתניהו בשני החוקים הללו) ואין בעיה איתם. הציבור צריך להבין שמצבנו הפוליטי השתנה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x