$
בארץ

המשק צמח ברבעון הראשון ב-5.2% - בזכות זינוק חריג ביבוא של כלי רכב

על פי אומדן ראשון של הלמ"ס, התמ"ג זינק ברבעון הראשון בקצב שנתי מרשים מאוד - הגבוה ביותר מאז הרבעון השני של 2016, שבו הוא עמד על 5.8%. עם זאת, חלק מהעלייה מיוחס לגידול חריג ביבוא של כלי רכב ברבעון הראשון בעקבות שינוי מיסוי שנכנס לתוקף ב-1 באפריל

מיכל מרגלית 13:0016.05.19

שיא בצמיחה במשק מזה כשלוש שנים: על פי אומדן של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, המשק צמח ברבעון הראשון של 2019 ב-5.2% - שיעור הצמיחה הגבוה ביותר מאז שיעור הצמיחה שנרשם ברבעון השני של 2016 ועמד על 5.8%.

 

 

 

מדובר בנתון מרשים מאוד. עם זאת,  יש לזכור כי זהו אומדן ראשון, המבוסס על נתונים חלקיים שעדיין צפויים להתעדכן, ומושפע מרעשים סטטיסטיים. אומדן נוסף ומדויק יותר לגבי הרבעון הראשון של 2019 צפוי לתפרסם באמצע יוני.

 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון צילום: אלכס קולומויסקי

 

התמ"ג עלה ברבעון הראשון, כאמור, ב-5.2% לעומת הרבעון האחרון של 2018. מדובר בעלייה בקצב הצמיחה של המשק, לעומת עלייה של 3.9% שנרשמה ברבעון הרביעי של 2018, גידול של 2.8% שנרשם ברבעון השלישי של 2018, וצמיחה של 1% ברבעון השני של 2018. הרבעון האחרון שבו נרשמה צמיחה של יותר מ-4% היה הרבעון השלישי של 2017, אז צמח המשק ב-5%.  

 

העלייה בקצב הצמיחה של המשק ברבעון הראשון מוסברת בעלייה בהוצאה לצריכה פרטית, שהושפעה מגידול חריג ביבוא כלי רכב ברבעון הראשון. הגידול ביבוא כלי הרכב נבע מהשינוי שנעשה ב-1 באפריל במס הירוק, שייקר חלק מהמכוניות, מה שגרם להקדמת ביצוע רכישות של כלי רכב לפני השינוי, עוד במהלך הרבעון הראשון, כדי להימנע מההתייקרות.

 

עלייה בייצוא של סחורות ושירותים (נתון שאינו כולל יהלומים וסטארט-אפים) בשיעור של 4.9% תרמה גם היא לצמיחת התמ"ג. שני גורמים אלה השפיעו על נתוני התוצר ויצרו רעש סטטיסטי, כך שבאומדן הבא של צמיחת הרבעון הראשון ייתכן ונראה עדכון כלפי מטה. כך קרה גם ברבעון הראשון של 2018, כאשר האומדן הראשון לגביו קבע צמיחה של 4.2%, אבל מאז התעדכנו הנתונים וכיום, לאחר עדכון הנתונים, הצמיחה ברבעון הראשון של 2018, עומדת על 3.7%.

 

ברבעון הראשון נרשמה עלייה חריגה של 89% בהוצאה למוצרים בני קיימא לנפש, הכוללים ריהוט, ציוד למשקי בית כמו מקררים, מכונות כביסה ומזגנים, אבל גם רכבים אישיים וזאת לאחר עלייה של 28.8% ברבעון הקודם. ההוצאות לכלי רכב לשימוש פרטי עלו ב-598.7% בחישוב שנתי.

 

בהתייחס לנתוני הצמיחה, אמר רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של אי.בי.אי בית השקעות, כי "המספר החריג של צריכת מוצרים בני קיימא לנפש, הנובעים בעיקרם מכלי הרכב, הוא מה שמשך את הצמיחה כלפי מעלה. רואים את זה מאוד יפה גם באמצעות התוצר בניכוי המיסים על יבוא, שצמח ב-3.7% לעומת 5.2% בתוצר הכללי, וכשמנכים את ההשפעה הזו מקבלים צמיחה יותר נמוכה, אבל עדיין צמיחה יפה.

"באופן עקרוני, הרבעון הראשון מזכיר מאוד את מה שראינו ברבעון הראשון אשתקד, כשעיתוי עונת הרכבים משפיע כלפי מעלה על הצמיחה ומן הסתם ישפיע כלפי מטה ברבעון השני. אנחנו רואים גם את השיפור המסויים בייצוא ביחס למה שראינו ברבעון האחרון של השנה ואפשר היה לראות את זה גם בנתוני הייצוא השוטפים שהתפרסמו במהלך הרבעון. מעבר לעוצמת הנתון ברבעון הראשון, ניתן לראות שהמשק באופן כללי צומח סביב הפוטנציאל שלו, כלומר הצמיחה בניכוי כל הרעש מהייבוא של כלי הרכב, תתייצב באזור 3%-3.5% וזו הצמיחה המייצגת של המשק".

 

לדברי מנהל המחלקה הכלכלית של בנק הפועלים, ויקטור בהר, "הנתון הגבוה לא הפתיע במיוחד, שכן במהלך הרבעון הנתונים השוטפים אותתו על צמיחה גבוהה. קצב צמיחה זה, גם בנטרול השפעת כלי הרכב, גבוה מפוטנציאל הצמיחה ארוך הטווח של המשק. הצמיחה הגבוהה בתקופה זו מושפעת להערכתנו, בין השאר, מהמדיניות הכלכלית המאוד מרחיבה, הן המוניטרית והן הפיסקאלית. האינפלציה נותרה נמוכה וזה מאפשר מדיניות מרחיבה, למרות שהמשק נמצא בתעסוקה מלאה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x