$
בארץ

חוק או צחוק: צרפת דורשת מרשות המסים חצי מיליון שקל

חוזר של רשות המסים וחקיקה שנתקעה בשנות השבעים הוביל לסכסוך יוצא דופן שבמסגרתו דורשת הקונסוליה הצרפתית בירושלים להשיב לה כספי חוב ששילמה למדינה - לטענתה, בניגוד לחוק. ברשות המסים לא מיהרו להגיב

עמרי מילמן ותומר גנון 07:5212.05.19

הקונסוליה הצרפתית בירושלים דורשת מרשות המסים להחזיר לה 543 אלף שקל ששילמה על חוב למיסוי מקרקעין.

 

 

 

ל"כלכליסט" נודע כי הקונסוליה קיבלה ממיסוי מקרקעין שומת מס שבח עבור שטח שאותו מכרה ב־1993 למועצה המקומית אבו גוש - לאחר שהחזיקה בו 34 שנה - ושימש להקמת בית ספר. אלא שלאחר ששילמה את הכספים טענה הקונסוליה כי רשות המסים פעלה בניגוד לחוזר שהוצא בשנות השבעים, ואי לכך על הרשות להשיב את הכסף.

 

בניין הקונסוליה הצרפתית בירושלים. המחלוקת היא על שטח שנמכר ב־1993 בניין הקונסוליה הצרפתית בירושלים. המחלוקת היא על שטח שנמכר ב־1993 צילום: ויקיפדיה

 

ב־2015 גילתה הקונסוליה כי קיים חוב במס רכוש לשנים 1999-1990 עבור אחת החלקות שנמכרו. הקונסוליה ביקשה מרשות המסים לפצל את החוב כך שהיא תידרש לשלם רק עבור השנים שבהן החזיקה בקרקע, אולם אז גילתה כי המכירה כלל לא דווחה על ידי עורך הדין שייצג אותה אז.

 

הקונסוליה מיהרה לשלם את הסכום המלא שנדרש ממנה: 543 אלף שקל. אך אז, בספטמבר 2017 גילתה הקונסוליה כי ישנו חוזר של רשות המסים מ־1970, המעניק פטור במכירת נכס על ידי נציגות דיפלומטית - כיוון שכך היא דרשה את הכסף בחזרה מרשות המסים. באותה הוראה מצוין כי בהצעת חוק החסינות וזכויות היתר הדיפלומטיות והקונסולריות יהיו נציגויות דיפלומטיות פטורות ממס שבח על מכירת נכס כל עוד אין בעסקה סימנים שהיא נעשתה למטרות רווחיות.

 

הקונסוליה פנתה כמה פעמים אל מנהל מיסוי מקרקעין במחוז ירושלים, אך זה לא השיב לה. רק לאחר 18 חודשים מהגשת הבקשה לתיקון השומה - באפריל 2019 - הודיע מנהל מיסוי מקרקעין כי הוא דוחה את הבקשה. לדבריו, "מאז הצעת החוק מ־1970 ועד עתה לא חוקק כל חוק בנושא האמור, ולהוראות הביצוע אין כל עיגון חקיקתי בדין על מנת ליתן את הפטור המבוקש. אשר על כן, אין באפשרותנו לקבל בקשתך לתיקון השומה". החוק אמנם עלה על שולחן הכנסת לפני כמעט 50 שנה, אולם לאחר שעבר בקריאה ראשונה במליאה, נתקע בוועדת חוץ וביטחון שהיתה אמורה לאשר אותו לקריאה שנייה ושלישית.

 

לטענת הקונסוליה, המיוצגת על ידי עו"ד פטריק בן זמרה, החוזר הרלבנטי פורסם כקובץ הפרשנות לחוק מס שבח מקרקעין שנערך ונכתב על ידי נציבות מס הכנסה ומס רכוש. לכן מנהל מיסוי מקרקעין אינו יכול להתכחש לו היום או לפעול בסתירה אליו, "באופן שפוגע ביציבות ובוודאות שבחיי המסחר". עוד מדגישים עורכי הדין של הקונסוליה כי החוזר המקצועי לא הותנה בחקיקה של הפטור וכי הובהר בו כי מטרתו היא לפתור לקונה שהיתה קיימת בנוגע למכירת נכס על ידי נציגות דיפלומטית. עוד טוענת הקונסוליה כי זמן השיהוי עד למענה, 18 חודשים, אינו מהווה זמן סביר, ועל כן לאור מחדל זה, "יש לקבל את הערר, לבטל את ההחלטה ולהורות על תיקון השומה".

 

העתירה הוגשה לבית המשפט המחוזי בירושלים בשם ממשלת הרפובליקה הצרפתית והקונסול הכללי של צרפת בירושלים, ותאלץ את בית המשפט להכריע האם החוזר הישן והחקיקה התקועה משנות השבעים ייטיבו עם ממשלת צרפת או עם רשות המסים.

 

מרשות המסים נמסר כי בשל חובת הסודיות ולאור העובדה שמדובר בהליך משפטי המתנהל, הרי שהם לא יוכלו להתייחס לנושא.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x